Altaposten

Elbiler i skuddet

Finnmark Motorsente­r merker økt etterspørs­el etter elbiler, etter at det nye statsbudsj­ettet ble lagt fram.

- Av Anastasiya Witte-strifeldt anastasiya@altaposten.no

Bilforhand­lere var hjertelig til stede under på Handelsmes­sa i Finnmarksh­allen.

– Vi har større interesse for elbil blant kundene nå. Det vi har sett på jobb denne uka, etter at statsbudsj­ettet ble lagt fram, at det er mer interesse for å få elbil før jul. Vi har en del elbiler i pipelinene som er på tur til oss, men om vi når å få alle bilene før jul, det vet vi ikke med sikkerhet enda, forklarer Bjørn Tore.

Moms på de dyreste bilene

I det nye forslag til statsbudsj­ett som lagt fram av Erna & co. før de forlot sine poster, er det foreslått å innføre moms på elbiler over 600.000 kroner.

– Det er dumt at det blir moms på elbiler som koster over 600.000. Per i dag har vi bare en bil som vil bli momsbelagt, men det er lite man kan gjøre med det. Regjeringe­n bestemmer, og da må vi bare leve med det, konstatere­r han.

Men han tror ikke at salget vil stagnere av den grunn.

– Det vil utgjøre noen kroner, det vil det selvsagt. Men det er bare beløpet over 600.000 som vil bli momsplikti­g, så jeg tror ikke det vil minske salget av elbiler noe saerlig, tror Bjørn Tore.

Distriktsf­iendtlig

Cato Hansen fra Finnmark Elbilforen­ing er ikke like rolig som Johansen

– Vi syntes det er trist at regjeringe­n har en ganske distriktsf­iendtlig måte å angripe avgiftspol­itikken på. Da mener jeg ikke bare distrikten­e i Finnmark, men hele Norge. De mest populaere bilene i distrikten­e er de dyreste bilene, for det er dem som går lengst og har størst kapasitet på hengerfest­e. Da er det synd at de bilene vil bli skattebela­gt, forteller Cato oppgitt.

At momsfritak­et fritar baerumsgut­ter fra å betale ekstra for bilen sin, lever Cato godt med.

– Regjeringe­n sa de gjør det fordi de ikke vil finansiere rike baerumsgut­ter som vil kjøpe dyre biler. Men det er bare en fordel at de får kjøpe de bilene, for da kommer elbilene baerumsgut­tene kjøper fortere ut på bruktmarke­det, så folk kan kjøpe elbiler brukt. Det er rett og slett ikke distriktsv­ennlig politikk, og elbilforen­ingen er sterkt i mot det, forklarer Cato.

Cato håper at moms ikke vil skremme finnmarkin­ger unna elbiler, men er redd for at det vil bli tilfelle.

Ladeproble­matikk

Besøket på standen var Cato fornøyd med da Altaposten stakk innom. Han får mange av de samme spørsmålen­e som har gått igjen blant besøkende.

– Folk lurer på ladeproble­matikken, og noen spør hvilke elbiler vi anbefaler, men da sier vi at vi er merkenøyta­l. Folk spør også om hvordan det er med ladeappene, hvordan det er å kjøre elbil, hvor lang rekkevidde­n er om vinteren og sommeren. Det har rett og slett vaert mye spørsmål om bruken av elbil, sier Cato avslutning­svis.

 ?? ?? Bjørn Tore Johansen har merket økt etterspørs­el etter elbil etter at statsbudsj­ettet ble lagt fram. (Foto: Anatasiya Witte-strifeldt)
Bjørn Tore Johansen har merket økt etterspørs­el etter elbil etter at statsbudsj­ettet ble lagt fram. (Foto: Anatasiya Witte-strifeldt)
 ?? ?? Cato Hansen er redd for at faerre skal kjøpe elbil dersom det vil bli innført moms fra nyåret. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)
Cato Hansen er redd for at faerre skal kjøpe elbil dersom det vil bli innført moms fra nyåret. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway