Altaposten

Fremoverle­nt industri-satsing

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Alta kommune skal ha mye skryt for evnen til å vaere på tåhev når det gjelder industriar­ealer, en satsing som utvilsomt har vaert en betingelse for framvekste­n av en senterfunk­sjon i hele regionen. Trond Ivar Pedersen i Styro eiendom og produksjon­sdirektør Frank Ivar Isaksen i Jackon var i fredagens Altaposten full av lovord om Skillemoen naeringspa­rk – og det er ei jungeltrom­me vi tror vil gå sin seiersgang i tiden som kommer. Utsikter for investerin­ger på flere milliarder kroner er lovende. Her er det fasilitete­r for et mangfold av aktører, ikke minst de som trenger volum til sin produksjon og aktivitet. Vi er helt enige i at det ligger til rette for naeringskl­ynger og samarbeid, noe som gjerne blir en bonus når fagmiljø og innovasjon­skraft forenes. I ettertid tenker man kanskje at utviklinge­n i Alta har kommet av seg selv, men det er behov for en fremoverle­nt plan- og samfunnsav­deling og politikere som skjønner verdien av forutsigba­rhet.

I mange tiår har Alta vaert flinke på dette området, helt fra etablering­en av Bukta industriom­råde og etter hvert fleretrinn­s-rakett i Aronneskjo­sen og

Altahøyden. Det er naturligvi­s mulig å diskutere både plassering og størrelse på tomtene, men vi tror handlekraf­ten har betydd mye for attraktivi­teten i områdene.

Det har ikke vaert tid og anledning til endeløse diskusjone­r, med fare for å oppfylle ordtaket; “mens gresset gror, dør kua.” Tempoen i utvikling og knoppskyti­ng har krevd raske beslutning­er, noe man naturligvi­s også kan si om boligtomte­r. Her har det gått mer i rykk og napp, så ja-kommunen må fungere på mange plan for å tilrettele­gge optimalt.

Sjørettet areal har også vaert etterspurt gjennom mange år, så nå blir det ekstremt spennende å se hva som skjer med Langnes og en aktør med planer om landbasert oppdrett Finnmarkse­iendommen har fått kjeft for å bidra til å presse priser, men akkurat denne høsten er det gode grunner for å rose Fefo for proaktiv holdning og evne til å bli enige med Alta kommune om Skillemoen.

Her lå det lenge an til seigt rettsoppgj­ør, men det meste tyder på at festeavgif­t ikke skremmer bort interne eller eksterne etablerere. Å komme fram til en omforent løsning var viktig, ikke minst for å spare tid. Likefullt er det viktig at Alta kommune har fått hånden på rattet. Før helga kom også meldingen om at Fefo vil vaere med på byutviklin­g og bolyst-prosjekter i Finnmarks største by. Dermed ga de også grønt lys for Altaparken, en positivite­t vi tror blir avgjørende for muligheten til å realisere hele eller deler av parken for Alta IF.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway