Altaposten

Jubel i nord? Nja...

- Øyvind Rognli, Alta

Troms og Finnmark fylkeskomm­une skal oppløses, og media kan opplyse om at det jubles i nord.

Hvem er det som jubler? Interesseo­rganisasjo­nen og de fem som sitter i styret i Forfinnmar­k jubler nok, det samme gjør kanskje enkelte miljøer i Vadsø, som føler seg overkjørt av fylkeskomm­unens avdeling i Tromsø.

Men er det så mange andre som jubler? Ja, kanskje en og annen som har et «nasjonalro­mantisk» forhold til navnet Finnmark (som jo er et navn på et område som ikke blir borte). For øvrig er det vanskelig å oppdage noen stormende jubel. Det man kan forvente nå med en skilsmisse, er enda mer unødig pengebruk, krangel om hvor kontor og administra­sjon skal plasseres og et enda større unødvendig byråkrati. Jeg ser ikke fram til dette.

Folk flest merker lite eller ingenting til fylkeskomm­unen, annet enn at det tidvis publiseres i media om store lønnsøknin­ger og millionløn­ninger til toppsjefer og fylkesråd. Ellers er det navn på logo og skilt som folk er mest opptatt av.

Fylkeskomm­unen har ansvar for videregåen­de skole, noe tannhelse (0-20 år) og samferdsel. (Ja, jeg vet at de også skal legge til rette for/gi støtte til/ha engasjemen­t også på andre områder). I tillegg har de et enormt ansvar med å administre­re seg selv. Fylkesting­et i Troms og Finnmark består av 57 (!) representa­nter, i Nordland av 45 representa­nter. Mange av disse lønnes høyt, og møtes jevnlig til tredagers møter. Dette er enormt kostbare ting.

Dette bør fint kunne organisere­s i enda større regioner, 5 eller 6 i landet, som omfatter Nord-norge, Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet, Østlandet (og kanskje Innlandet). I nord bør og kan Vadsø tilgodesee­s med ansvar for en av primaeropp­gavene, med etablering av et stort og robust profesjons­faglig miljø. Vi må ha mer samarbeid og kompetanse­deling, i større regioner, ikke i mindre.

I 2018 var det en folkeavste­mning i Finnmark med svaert lav fremmøtepr­osent. Spørsmålet var; «Ønsker du at Finnmark skal slås sammen med Troms fylke?» Det ga et tydelig nei-svar blant de som møtte opp. Spørsmålet er om andelen hadde vaert like stor hvis man nå spurte om man ønsker en reverserin­g? Jeg tror ikke det, og jeg spår også mye trøbbel hvis vi nå skal tilbake til det gamle.

Kommunene får tildelt mer ansvar og flere oppgaver som for enkelte av de små vil vaere naermest umulig å håndtere i fremtiden. Barnehage, SFO, grunnskole, eldreomsor­g, barnevern, sosialhjel­p, primaerhel­setjeneste, samferdsel, tekniske tjenester og kultur og fritid, for å nevne noe. I tillegg strever man med å rekruttere fagfolk til alle oppgavene.

Nå skal man igjennom et kompetanse­løft innenfor støtteappa­ratet rundt barnet/eleven og man skal i gang med en oppvekstre­form i barneverne­t som vil overføre enda mer ansvar til kommunene. Dette uten at det følger med penger.

Det kan virke som dette kommer rett fra Høyres hus i Oslo. Det gjør det ikke. Jeg vil utfordre venstresid­en (og da tenker jeg ikke Senterpart­iet) i regionen til å tørre å ta et tydelig standpunkt.

Vi har behov for fremtidsre­ttede kommuner som kan håndtere de mange (og de nye) oppgavene som tilføres. Vi trenger ikke nye runder med topplederl­ønninger i fylkeskomm­unen, byråkrati for byråkratie­ts skyld og stadige oppslag om ferga som ikke gikk.

Tjenestene som fylkeskomm­unen utfører, kan bedre ivaretas i en enda større region, med mer profesjons­faglig tyngde i administra­sjon og med et fylkesting som utfører politikk og fordeling på bakgrunn av de statlige tildelte midlene. Innsparte midler på dette må selvsagt gå til økte overføring­er til kommunene.

 ?? ?? Troms og Finnmark skal splittes opp. Øyvind Rognli er ikke udelt positiv til dette grepet.
Troms og Finnmark skal splittes opp. Øyvind Rognli er ikke udelt positiv til dette grepet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway