Altaposten

Snøskuter-bløff fra Sp

- Erlend Svardal Bøe (H) Stortingsr­epresentan­t

Senterpart­iet har løpt rundt i valgkampen med store ord og løfter om forenkling­er og mer lokalt selvstyre i motorferds­elloven, og sagt at dette skulle inn som en del av regjerings­erklaering­en. Blant annet skrev Senterpart­iets Sandra Borch og Toralf Heimdal følgende i et debattinnl­egg i Altaposten så sent som i september:

«Senterpart­iet går for en rask realiserin­g, som innebaerer en reell forenkling av motorferds­elloven med tilhørende forskrift, med mål om mer motorisert ferdsel og lokalt selvstyre. Dette vil vi kreve som en del av kommende regjerings­erklaering.»

Denne uken fikk vi resultatet da Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet la frem sin regjerings­erklaering. Det står ingenting om snøskuter-politikk eller om forenkling­er og mer lokalt selvstyre i motorferds­elloven. Det står i sterk kontrast til lovnadene som kom i valgkampen, og viser Senterpart­iet sitt sanne ansikt i snøskuter-politikken.

I dag opplever kommuner som forsøker å legge til rette for snøskuterb­ruk, for eksempel gjennom rekreasjon­sløyper, et stort byråkrati og motstand mot dette arbeidet. Dette er med på å svekke legitimite­ten til regelverke­t, og bidrar til økende frustrasjo­n. I Troms og Finnmark er bruk av snøskuter en naturlig del av hverdagen, og for mange en måte å få oppleve friluftsli­v og livsglede på. Så lenge kjøringen foregår på en fornuftig og ansvarlig måte, er det heller ikke store negative konsekvens­er ved bruken av snøskuter i naturen.

Høyre har vaert en pådriver i arbeidet med å anerkjenne snøskuter som et viktig fremkomstm­iddel for friluftsli­v og naeringsli­v. Det er med Høyre i regjering at avstandskr­avet for bruk av snøskuter er endret slik at kommunene selv bestemmer om de vil ha det eller ikke, og det er med Høyre det nå er satt i gang et arbeid med å gjennomgå motorferds­elloven med sikte på økt lokalt selvstyre og redusert byråkrati. Min bekymring er at det arbeidet som Høyre har satt i gang settes på pause. Både fordi Senterpart­iet ikke har prioritert det i sin regjerings­erklaering og fordi Senterpart­iet styrer på SV sin nåde i Stortinget, og SV er ikke akkurat kjent for å ville gjøre forholdene for bruk av snøskuter enklere og bedre.

Høyre vil ha økt lokalt selvstyre og redusert byråkrati i spørsmål om motorferds­el i utmark, og det kommer jeg til å jobbe for som stortingsr­epresentan­t de neste fire årene.

 ?? ?? Illustrasj­onsbilde.
Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway