Altaposten

Det er absolutt på sin plass å starte tidlig med julemarked

Søndag ble årets første julemarked arrangert på Alta museum.

- Av Anastasiya Witte-strifeldt anastasiya@altaposten.no

Søndag var det duket for årets første julemarked på Alta museum, hvor lokale håndverker­e fikk utstille sine produkter. En av utstillern­e var Nina Tsybolskai­a, som sammen med mannen sin dannet Keramikkfa­milien. Sammen lager de alt fra kopper, til lysholdere og øredobber av leire og porselen.

– Det er absolutt på sin plass å starte tidlig med julemarked i år, småflirer hun når hun får spørsmålet om ikke det er for tidlig med julemarked i oktober. Markedet hadde bare vaert åpent i en time da Altaposten var innom, men på den lille timen var responsen god.

– Folk har stort sett handlet til seg selv hittil i dag, men så er det noen som er mer der at de nå har sjansen til å kjøpe litt julegaver. Så det surrer nok litt i bakhodet på noen. Man er kanskje ikke helt kommet i julestemni­ng enda, forklarer Nina.

Mange steg

Produktene som ekteparet har med seg i dag, er funnet fram etter en opprydning på verkstedet.

– Det vi har med i dag er veldig unike objekter som vi bare har laget en eller to av, og som vi ikke lager mer, sier hun.

Om man ser etter, ser man at til tross for at koppene er like, så er hver kopp unik. Koppene skal nemlig gjennom en lang prosess før man sitter med det ferdige resultatet i hendene.

– Først skal du forberede leiren så den er myk nok til at du kan jobbe med den, så skal du forme det du skal forme. Etter det skal det tørke, og du skal gjerne sette på en hank, eller trimme bort underdelen, så den står fint og stødig på bordet. Så er det pussing, etter det skal produktet i ovnen, lister hun opp, og fortsetter;

– Når den er ute av ovnen skal du bestemme deg for hvilke farger du skal bruke på glasuren, så skal den glasureres og tilbake i ovnen. Den lange prosessen overlater mye til tilfeldigh­etene.

– Du vet aldri hvordan det vil se ut når det kommer ut av ovnen, for det er mye som kan skje i løpet av en brenning. Ting kan bli ødelagt, eller få andre effekter enn planlagt. Også må man vaske sluttprodu­ktet for å få bort støv og andre ting fra ovnen. Dette her handler om å vaere glad i prosess, for det er veldig mye prosess, meddeler Nina lattermild­t.

Fått inn siden barndommen

På standen rett ved siden av finner vi Marie Bakke Johansen i et hav av forskjelli­ge kort, bilder og noen andre små duppeditte­r.

– Jeg selger både akvareller som jeg har malt selv og digitale trykk. De har jeg designet digitalt og trykt etterpå. Disse her for eksempel har jeg tegnet for hånd med tusj, forteller hun og peker på fire bilder som ligger på bordet. Marie har vokst opp med en mor som er bildekunst­ner, og forteller at kunst er noe hun har fått inn siden hun var liten, så har det bare utviklet seg.

– Dette er ikke noe jeg lever på fulltid av, det er bare på hobbybasis. Jeg har ikke vaert så aktiv de siste årene siden jeg har vaert syk, så dette er første gangen jeg er tilbake. Jeg har ikke gjort så mye ut av meg som kunstner, men jeg har vaert på noen julemarked tidligere. Men jeg tenker bestandig at dette er noe jeg kunne tenkt meg å gjøre fulltid. Per dags dato er det nok ikke noe jeg vil gjøre fulltid enda siden det er under stadig utvikling, forklarer hun smilende.

En ting som saerlig har vaert artig for henne, er at folk husker henne fra tidligere messer.

– Folk spør om jeg har spesifikke kort, for sånne har de kjøpt før og vil ha igjen. Det er ganske allright når de kjenner meg igjen fra før, det syntes jeg er veldig gøy.

 ?? ?? Sammen med ektemannen lager Nina alt man kan tenke seg av keramikk, leire, og porselen. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)
Sammen med ektemannen lager Nina alt man kan tenke seg av keramikk, leire, og porselen. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)
 ?? ?? Med en kunstneris­k mor, er det nok ikke overrasken­de at Marie driver med kunst. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)
Med en kunstneris­k mor, er det nok ikke overrasken­de at Marie driver med kunst. (Foto: Anastasiya Witte-strifeldt)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway