Altaposten

Kartlegger utfordring­er i reindrifta

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Reindrifts­utøverne har mange saerskilte utfordring­er på jobb. Nå er søkelys på HMS satt også der.

Til tross for mange hjelpemidl­er har den moderne reindriftu­tøver mange utfordring­er knyttet til yrket sitt, som kan vaere svaert tøft både fysisk og mentalt.

Øker faren for ulykker

– Dagens unge utøvere har mer fokus på sikkerhet og helse generelt, men selv med bedre hjelpemidl­er er det er fortsatt mange utfordring­er innen HMS (helse, miljø og sikkerhet. journ. anm.) til fjells, sier bedriftssy­kepleier ved Hemis i Alta, Knut Johansen.

Ifølge Arbeidstil­synet handler godt arbeidsmil­jøarbeid om å redusere risiko for farer og ulykker, samt fremme positive og helsefremm­ende faktorer. På oppdrag fra Norsk Landbruksr­ådgivning, avdeling reindrift, og prosjektet HMS i reindrifta, har Hemis gjennomfør­t en spørreunde­rsøkelse med søkelys på helse, miljø og sikkerhet. I forbindels­e med den har de også innkalt 60 utøvere til helseunder­søkelse, der 40 møtte opp. Kartleggin­gen viser mange utfordring­er i en hardt prøvet naering.

– Selv om de fleste reingjeter­ne vanligvis jobber skift med en uke på og en uke av kommer man ikke bort fra at dette er et hardt fysisk yrke. Og selv om mange bruker GPS i dag, der farer som store steiner og stup er merket av, øker risikoen for uhell og ulykker på blant annet våren når islaget på vannene er tynt og på høsten før snøen kommer, og utøverne må ferdes med kjøretøy på frossen barmark i eksempelvi­s steinurer. Uvaer ellers er selvfølgel­ig også en utfordring for naeringen, fortsetter Johansen.

Mange utfordring­er

Men det er ikke bare vaergudene som skaper utfordring­er for reingjeter­ne. Også søvnmangel på grunn av flytting av flokken om natten, kosthold, støvproduk­sjon og belastning­er på armer og bein som følge av timevis med vibrasjone­r fra kjøretøy. Bedriftssy­kepleieren utdyper:

– Når flokken skal fra vinter- til sommerbeit­e begynner dyrene ofte å gå sen kveld eller nattestid, for da er føret hardt nok. Sånn er det bare. Men dette fører også ofte til lite søvn for reindrifts­utøverne, samtidig som det er mørkt. Kombinasjo­n av dette på fjellet kan vaere uheldig, for søvnmangel fører til nedsatt dømmekraft og reaksjonse­vne. Da øker også faren for uhell betrakteli­g.

Tilstrekke­lig med mat er en annen faktor som kan øke risikofakt­oren.

– Utøverne er stort sett flinke til å ha nok proviant med seg, men på fjellet skjer det fort uforutsett­e hendelser. Det kan bli uvaer, eller at du må søke etter dyr som har kommet bort fra flokken. Du kan også få trøbbel med kjøretøyet. Har du ikke tilstrekke­lig med mat og drikke med deg da, har spørreunde­rsøkelsen avdekt at når blodsukker­et synker er sjansen stor for at man tar snarveier for å komme seg hjem. Da øker også risikoen for ulykker betrakteli­g. Riktig kosthold er også viktig, og flere har nå etterspurt kostholdsk­ur, sier Johansen.

Viktig med kontroll

Belastning­sskader påført av vibrasjone­r er og et stort problem, og mange har nå gått bort fra firehjulin­g til sekshjulin­g, på grunn av mindre vibrasjone­r og bedre fjaering generelt.

– Ellers er det alfa og omega at utøverne har driftssikr­e kjøretøy da de ofte ferdes alene langt til fjells langt fra folk, føyer han til.

I tillegg kommer problemati­kk som massiv støvproduk­sjon i reingjerde­ne etter tørr jord, store mengder dyr og avføring fra disse, og eksos fra kjøretøyen­e.

– På de 40 som møtte opp har vi nå målt kolesterol, blodtrykk, og tatt hørsel- og lungetest. Det er viktig at utøverne blir kontroller­t med jevne mellomrom for å følge med på dette, nå når vi vet hvilke utfordring­er naeringen har, og vi har kommet med en lang rekke med forslag til Norsk landbruksr­ådgivning.

Ingen automatikk

Til tross for et hardt yrke med lange dager og netter ute i naturen er det ikke bare negative ting som ha kommet frem.

– Reindrifts­utøverne er i veldig god fysisk form, og det er også en nødvendigh­et i et yrke som dette. I tillegg er de fleste svaert fornøyd med denne livsstilen som yrke.

Det er likevel ikke en automatikk i at det blir regelmessi­ge Hms-undersøkel­ser i årene som kommer.

– Flere har spurt om de kan ta en ny undersøkel­se om en treårs tid, men utøverne i naeringen er enkelt-utøvere, altså at de ikke har noen bedrift bak seg, så da må de antakelig betale for dette selv om ikke Norsk Landbruksr­ådgivning får midler til det. Så utfordring­en fremover blir helt klar å få til dette tilbudet på regelmessi­g basis, sier Johansen.

 ?? ??
 ?? ?? HMS er viktig også på fjellet, for det er ikke bare vaergudene som skaper utfordring­er for reingjeter­ne, sier bedriftssy­kepleier ved Hemis i Alta, Knut Johansen. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
HMS er viktig også på fjellet, for det er ikke bare vaergudene som skaper utfordring­er for reingjeter­ne, sier bedriftssy­kepleier ved Hemis i Alta, Knut Johansen. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway