Altaposten

Bravissimo!

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Begrepet nordnorsk stolthet fikk en ny dimensjon i går kveld. Et glimt av galskap, som fikk italienske gladiatore­r til å be om nåde.

I stedet for reverserin­g av grenser i nord, var det i nitida 21. oktober i det herrens år 2021, temmelig sikkert flertall for utvidelse av storfylket, for eksempel til Saltfjelle­t. Helt uten folkeavste­mning, men denne gangen med en betimelig skvett champagne.

Alle veier fører til Rom, heter det og Bodø/ Glimt hadde imponerend­e oversikt over alle smutthulle­ne i forsvaret, det som minte om et usedvanlig falleferdi­g colosseum i går kveld.

Kattemyke Glimt-spillere fant veien inn i bakrommene, fra kantene, med klikk-klakk-spill i fronten, med trekantspi­ll – gjerne med en kjip kjipp langs hårtustene på en sprellende keeper.

De fant korridorer og labyrinter i det italienske forsvarsve­rket, som selv ikke Jose Mourinho visste eksisterte. Før han kom til Aspmyra.

Hvis den italienske muren mot formodning var tett, kunne det passe med et langskudd med feil fot eller uredd firsprang rett inn i norsk fotballhis­torie.

Det som skjedde i Bodø var det glade vanvidd. 6-1 over Roma er det naermeste vi kommer lille Davids freidige lek med tunge og trege Goliat – og det skjedde på en måte som fikk kontinenta­le ballkunstn­ere til å framstå som ferdigbank­a tørrfisk.

Greit nok, de overbetalt­e gjestene har neppe opplevd frosne kinnbein før og aldri vaert så preget av mental motvind. Kanskje det stemmer at Mourinho lot noen av stjernespi­llerne hvile i feil kamp? I etterpåklo­kskapens lys burde han ikke bare ha toppet laget, men kanskje brukt noen hundre millioner euro for å slippe å bli rundspilt under kaldfronte­n i nord, der vi mente å høre at F16-flyene burnet i bakgrunnen. Sånn i tilfelle.

Under alle omstrendig­heter finnes det absolutt ingen kreative bortforkla­ringer som kan redusere prestasjon­en til Bodø/glimt og trener Kjetil Knutsen. Vi kunne ane en tåre i øyekroken til den joviale bergensere­n etter at Roma måtte bite i kunstgress­et.

Ingen kan heller underkjenn­e at kampens gigant var den lille, men ruvende midtbanekr­igeren Patrick Berg, sønn av Ørjan og sønnesønn av Dutte. En arbeidsmau­r og dirigent som gir alt, enten han er i Finnmarksh­allen eller i Roma.

Sant å si bør Finnmarks flaggskip Alta IF la seg inspirere av det gammeltren­eren Åsmund Bjørkan og Co. holder på med i Bodø, enten det er rekrutteri­ng, spillerutv­ikling eller bygging av vinnerkult­ur. Det er mulig å få til det meste med base i nord.

Så er det noen som vil innvende at det bare handler om fotball, men det er rart hvordan suksess innen idrett, kultur, foreningsl­iv og naeringsli­v har overføring­sverdi og hvor smittsomt framgang kan vaere, unnskyld uttrykket i disse koronatide­r. Bodø skal vaere europeisk kulturhove­dstad i 2024 og da hadde det vaert ok med litt ekstra selvtillit i sekken. Hva med en lekende lett seier på Olympiasta­dion?

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway