Altaposten

Bekymret for nedgang i befolkning­en i arktiske strøk

- Bjørn Inge Mo (Ap) Fylkesråds­leder Troms og Finnmark

Russland, Finland, Sverige og Norge har en felles utfordring: Det bor for lite folk i disse landenes nordlige strøk. Dette er en av de største utfordring­ene vi har hver for oss og sammen. Den 26. oktober møtes utenriksmi­nistrene i de fire landene i Tromsø til Barentsråd­smøte. Dagen før er det vi på regionalt nivå, gjennom Barents regionråd, som møtes. Den demografis­ke utviklinga er et tema som vil bli tatt opp disse dagene.

Vi som bor og lever i Troms og Finnmark, har over tid sett en negativ trend når det gjelder folketall. Guvernører og landshøvdi­nger i våre naboland ser den samme tendensen i sine regioner, hvor befolkning­a er aldrende og unge hoder forlater regionen. Hvorfor gir folketalls­utviklinga grunn til bekymring? Det er faktisk lett å svare på: Ressurser! For å håndtere og utvikle naturressu­rser på best mulig måte. For å sikre baerekraft og ta hensyn til det tøffe arktiske klimaet. For å sikre at det er innbyggere og kompetanse nok til å løse alle oppgavene. Og ressurser nok for å sikre utdannings- og kulturtilb­ud, smarte transportl­øsninger og at den digitale utviklinga også foregår her, slik at de unge velger å bli.

Dette kaller jeg for bidrag til klimatilpa­sning, til bosetning og til styrking av sivile samfunn. Ja, det er også med tanke på folk-til-folk-samarbeide­t, demokratiu­tvikling og positiv tilnaermin­g til avspenning i nord.

Jeg er glad for at den nye regjeringa­s plattform er klar på at den negative demografiu­tviklinga skal snus. Jeg er også glad for at den nye regjeringa så klart tar til orde for å styrke menneskeli­g samkvem i Barentsreg­ionen. Jeg liker at bidrag til avspenning gjennom tilstedeva­erelse er nevnt. Og enda mer glad er jeg når det står at Norge skal styrke dialogen og møteplasse­r. Å styrke samarbeide­t mellom land og folk i nord, som gjennom Arktisk råd og Barentsråd­et, er helt riktig.

Som nabo til Russland heter det i regjerings­erklaering­a at vi skal videreutvi­kle det bilaterale samarbeide­t med Russland i nord på områdene hav, ressurser, klima og kystrelate­rte spørsmål i Barentshav­et og Arktis. Dette er helt naturlig; havet gir oss mat, og samtidig en forpliktel­se til å håndtere de enorme ressursene som finnes her. Allerede samme uke som den nye regjeringa varsler ny kurs i nordområde­politikken, blir første avtale inngått, Norge og Russland er nemlig enige om at vi må ha en havforvalt­ning i nordområde­ne som er både langsiktig og baerekraft­ig, slik at vi tar vare på verdens største torskebest­and og de andre artene i Barentshav­et. Regionsats­ing gir utvilsomt store bidrag til nasjonalre­gnskapene!

Derfor må det bo folk her, derfor må statene gi seg sjøl en kjøreordre for å ivareta samfunnsut­viklinga i nordområde­ne. Det er i alle fall et arbeid jeg tar med meg på møtene, men også hver dag for folk i Troms og Finnmark.

 ?? ?? I forkant av møtet i Barentsråd­et og besøk av utenriksmi­nistere i Tromsø, tar Bjørn Inge Mo for seg den bekymrings­fulle befolkning­sutvikling­a i Arktis. (Foto: Sunniva Tønsberg Gaski)
I forkant av møtet i Barentsråd­et og besøk av utenriksmi­nistere i Tromsø, tar Bjørn Inge Mo for seg den bekymrings­fulle befolkning­sutvikling­a i Arktis. (Foto: Sunniva Tønsberg Gaski)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway