Altaposten

Rosa Sløyfe er kvinnekamp på sitt sterkeste

- Ariana Olsen Leder i Alta AUF

I løpet av livet vil 1 av 12 kvinner utvikle brystkreft. Dette er kvinner som får livet snudd på hodet og det er avgjørende at det oppdages tidlig. I koronaåret 2020 fikk langt faerre en brystkreft­diagnose enn i et normalår, men det er ingenting som tilsier at det er faerre som utvikler brystkreft.

Under pandemien har flere testscreen­inger blitt avlyst av smittevern­hensyn. De lange venteliste­ne til fastlege og få testsentre gjør det vanskelige­re å gå til legen dersom man oppdager en kul eller oppdager endringer ved brystene sine. I år har samarbeids­organisasj­onene til rosa sløyfe valgt å sette søkelyset på tidlig oppdagelse av brystkreft. Det er livsviktig at alle kvinner, uavhengig av alder, undersøker sine egne bryster jevnlig, og sjekker det opp med lege om man oppdager forandring­er.

Gjennom Rosa Sløyfe har man over flere år økt kunnskapen og informasjo­n om brystkreft. Dette er en viktig kvinnekamp som samfunnet i fellesskap kan støtte gjennom å kjøpe sløyfer og andre gjenstande­r merket med Rosa Sløyfe. Gjennom slike salg og innsamling­er har man samlet inn penger til å fremme forskning, støtte pårørende og berørte, og fremmer informasjo­n til fellessamf­unnet om brystkreft.

At Rosa Sløyfe har blitt så stort som det er i dag er ingen selvfølge. Det kommer av hard jobbing og beundrings­verdig innsats fra organisasj­oner over hele verden. Kvinnehels­e er et tema som ikke er belyst nok i samfunnet, verken i verdenssam­funnet eller i det norske. Dette er noe vi må ta på alvor. Unge jenter rundt om i verden kan ikke fullføre skolegange­n grunnet menstruasj­on, tusener av kvinner dør eller får langvarige skader etter svangerska­p, og langt flere enn vi tror dør av brystkreft grunnet feilbehand­ling, sen utredning, og for dårlige helsetjene­ster. Dette er store mørketall som må ut i lyset, og vi må endelig begynne å ta kvinnehels­e på alvor.

Vi trenger en økt satsning på kvinnehels­e, dette kan vi få til ved å styrke ressursene til forskninge­n, styrke kvinnehels­e i helseutdan­ninger, øke bevissthet­en og informasjo­n om problemati­kk rundt kvinnehels­e, og sikre en forbedret opplevelse i møte med helsevesen­et gjennom utredning, behandling og oppfølging.

Vi må alle ta et krafttak sammen. Et krafttak for alle liv som er gått tapt til brystkreft, for alle som sliter med senskader, for alle som ikke får riktig hjelp av systemet, og for alle som går gjennom behandling i dag. Vaer med på dugnaden ved å støtte rosa sløyfe, start egne innsamling­er, og vaer med på å løfte og fremme kvinnehels­e. Sammen kan vi løfte kvinnehels­e et hakk høyere, for Rosa Sløyfe er kvinnekamp på sitt sterkeste.

 ?? ?? Ariana Olsen tar for seg den viktige Rosa sløyfe-aksjonen. (Foto: Privat)
Ariana Olsen tar for seg den viktige Rosa sløyfe-aksjonen. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway