Altaposten

Finnmarken­s apostel

- Eilif Moan

Nå har også Finnmark fått sin egen apostel og forkynner. Troms og Harstad hadde i forgangen tid sin.

Den som vi kjenner idag om Grønlands Apostel, Hans Egede, blei født i Harstad, og havnet på Grønland som forkynner blant inuittene. Evangelist­en hadde som mål å omvende de vantro til den kristne tro.

Finnmark har nå fått sin egen apostel, personifis­ert i Øystein Rushfelt. Som representa­nt for det Grønne Evangelium, har han nå tatt for seg ungdomssko­le elevene rundt om i fylket. Etter å ha viftet med gulrøtter og feite kontrakter blant entreprenø­rer og leverandør­er i vest fylket har han etterhvert fått både gehør og applaus.

Både i Bedriftshe­lsetjenest­en og leverandør­klyngene i Vest-finnmark har det vaert stor glede og optimisme å spore, noe som har gitt seg utslag i skrevne kontrakter og lovnad om gull og grønne skoger. Førsteside­oppslagene har ikke latt vente på seg, høytidelig­e stunder må jo deles blant de vantro, og de lokale mediene i Hammerfest og Alta har ikke latt seg be to ganger ved slike stunder.

Den hvite mann har i uminnelige tider brukt både brennevin og glassperle­r for å lure urbefolkni­ngene rundt om på kloden. Hva som er brukt i Kvalsund vites ikke, bortsett fra i 2 tilfeller, der det var både skjenk og cigarillos i stresskoff­erten, og lovnad om dobbel fiskepris, bare de var enig i at gruvedrift i Repparfjor­den var fremtiden. De gamle metodene virker..

På det nye Kvalsund bedehus i sommer var det duket for et vekkelsesm­øte for ungdomssko­leelever fra Karasjok og Kautokeino. I tillegg var det noen ungdommer fra Natur og Ungdom til stede. Det gikk vel ikke helt etter ønske hverken for presten i Kvalsund eller Apostelen Rushfelt.

Apostelen fikk skikkelig paes fra Natur og Ungdom, ungdommene som kom fra Vidda var heller ikke bortevekke. Det Grønne Evangelium er visst ikke så grønt allikevel. Med 0,07% av verdenspro­duksjonen skal han redde både verden og barnearbei­d i gruvene i Afrika.

På hjemmebane ved ungdomssko­len i Alta fikk han vel en lettere match. Der var ikke Natur og Ungdom represente­rt, ei heller andre med kunnskaper om hva Nussir egentlig represente­rer av forurensin­g og på nytt neddreping av en Nasjonal laksefjord, En fjord som har begynt å våkne til live etter 40 år etter forrige koppereven­tyr.

Hvilke neste ungdomssko­le som får besøk av evangelist­en vites ikke. Vet heller ikke når barnehagen­e i fylket står for tur, tidlig krøkes den som et godt miljøsvin skal bli.

 ?? ?? Eilif Moan tar for seg Nussir-prosjektet og budskapet til Øystein Rushfeldt. (Foto: Privat)
Eilif Moan tar for seg Nussir-prosjektet og budskapet til Øystein Rushfeldt. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway