Altaposten

Bruk og vern i fornuftig symbiose

- Marit Baerøe Regionsjef Sjømat Norge havbruk nord

Verdens ledende forskere mener det er usannsynli­g at vi baerekraft­ig kan fø en voksende verdensbef­olkning med mat kun fra landjorden. Løsningene ligger i havet, hvis vi kan ha en fornuftig disposisjo­n av sjøarealen­e. Mer marint vern uten å legge til rette for fornuftig bruk vil utfordre vårt potensiale som sjømatnasj­on!

I de siste par uker har flere kommuner og regionalpo­litikere uttrykt bekymring for den økende beslaglegg­ingen av sjøareal til vern som begrenser kystkommun­enes egen råderett. Dette er arealer kommunene ønsker avsette til aktivitete­r som skaper verdiskapi­ng og bolyst, men samtidig ivaretar en forsvarlig bruk av disse områdene.

Matproduks­jon på kysten har siden de første menneskene bosatte seg her vaert selve fundamente­t for å ha et livsgrunnl­ag, med sine ringvirkni­nger i form av sysselsett­ing, bosetting og naeringsak­tivitet i nord. Først i form av fiskerier, og i dag i form av reiseliv, fiskeri og akvakultur.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) slår fast at sjømatnaer­ingen er motoren i den norske matindustr­ien, og at uten sjømatnaer­ingen ville vi som matnasjon vaere nettoimpor­tør av mat. Og det er her i nord vi ser de virkelig store muligheten­e fremover for sjømaten!

Ingen steder er verdiskapi­ngen knytet til sjømatprod­uksjon i større vekst enn i Nordland og Troms og Finnmark. I disse fylkene har verdiskapi­ngen økt med hhv. 104 og 89 prosent på åtte år i løpende verdier. Sysselsett­ingen har skutt betydelig fart i samme periode. Dette er viktig for kysten vår!

Sjømaten er nå vår største matindustr­ibransje, skaper flest nye arbeidspla­sser og utgjør mer enn 25 prosent av verdiskapi­ngen i matindustr­ien, ifølge NIBIO. Vi i sjømatnaer­ingen tror ikke det stopper her, vi eksportere­r stadig mer og markedene vil ha stadig mer av norsk sjømat.

Men fortsatt produseres kun to prosent av maten vi spiser globalt i havet. Mat fra havet fortjener en større rolle i våre matsysteme­r. Dette var også hovedbudsk­apet fra

FN- toppmøtet om verdens matsysteme­r i september.

Så på lik linje med de åtte ordførerne, samt Troms og Finnmark fylkeskomm­une, er vi derfor også like bekymret for et for et økt vern av sjøareal, som ikke samtidig legger til rette for en forsvarlig bruk.

For bosetting og verdiskapi­ng langs kysten i nord er vi avhengig av egnede arealer til å produsere mat på. Det er areal som har rett dybde, rent vann og egnede strømforho­ld for baerekraft­ig produksjon av sunn og frisk mat. Med mer båndleggin­g av arealer til andre formål, som vern uten bruk og øvingsområ­der for Forsvaret som ikke åpner for samdrift med annen aktivitet, gir det et påtvunget hinder av bruken. Dette vil ikke bare ramme det kommunale selvstyret, det vil også ramme vår evne til å levere på FNS ønsker om at mer av maten vi spiser må komme fra havet.

Vi som lever av å dyrke mat i havet vil slå et slag for at vern ikke nødvendigv­is må begrense bruk. Der en sårbar naturtype, et kulturminn­e eller en annen form for saerskilt beskyttet område ikke påvirkes av en drift, så skal det heller ikke utelates en fornuftig bruk av området.

Norge er i verdenstop­pen når det gjelder baerekraft­ig og kunnskapsb­asert forvaltnin­g av havressurs­er. Et strengere press på mer vern vil sparke beina under det som faktisk er den beste måten vi kan bidra til å redusere klimagassu­tslippene. La oss skaffe mer kunnskap og erfaring på bruk og vern i kombinasjo­n, og sørge for at vi både har en ansvarlig forvaltnin­g av kyst, hav og naturtyper, samtidig som vi utnytter våre naturgitte forutsetni­nger til mer baerekraft­ig matproduks­jon.

Vi tror og håper vår nye Fiskeriog havministe­r Bjørnar Skjaeran vil utøve en ansvarlig politikk for kysten, som bidrar til at vi langt inn i fremtiden kan leve av økt verdiskapi­ng i havet, det er dette som er løsningen på klimautfor­dringene!

 ?? ?? – Vi tror og håper vår nye Fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjaeran vil utøve en ansvarlig politikk for kysten, skriver Marit Baerøe i Sjømat Norge. (Foto: Sjømat Norge)
– Vi tror og håper vår nye Fiskeri- og havministe­r Bjørnar Skjaeran vil utøve en ansvarlig politikk for kysten, skriver Marit Baerøe i Sjømat Norge. (Foto: Sjømat Norge)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway