Altaposten

Ap og Senterpart­iet stemte ned ren operasjons­stue

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Det tok bare en uke med ny regjeringe­n, før første brudd på regjerings­erklaering­en: De vil ikke videreutvi­kle Klinikk Alta med en operasjons­stue som tar tilbudet videre.

– Veldig overrasken­de, og utrolig skuffende. Med regjerings­erklaering­en til Ap/senterpart­i-regjeringe­n friskt i minne trodde vi ikke at Alta ville bli sviktet denne gangen. Vi var overbevist om at forslaget om å bygge en tredje operasjons­stue, med en kvalitet som ikke begrenser hvilke operasjone­r som kan gjennomfør­es, ville få regjeringe­ns støtte, og med det bli vedtatt. Tvert om stemte stortinget forslaget med 80 mot 20 stemmer ned forslaget, sier Frp-representa­nt Bengt Rune Strifeldt.

Foruten Frp stemte Pasientfok­us, Venstre og MDG for forslaget om en ny ultraren operasjons­stue.

Nevnte ikke Alta

I valgkampen bekreftet både førstekand­idat til Senterpart­iet, Geir Iversen, leder Trygve Slagsvold Vedum og helsepolit­isk talsperson for Senterpart­iet, Kjersti Toppe, at Klinikk Alta skulle bygges ut med fødeavdeli­ng og akuttilbud. Faktisk ble velgerne lovet av Sp-ledelsen på riksdekken­de TV at dette var så viktig at uten fødeavdeli­ng og akuttilbud, ville ikke Senterpart­iet gå i regjering.

I regjerings­plattforme­n slås det fast at den vedtatt nedlagte fødeavdeli­ngen i Kristiansu­nd likevel skal oppretthol­des, en stor Senterpart­i-seier. Det poengterte også Trygve Slagsvold Vedum i debatten i Stortinget onsdag. Han nevnte ikke Alta med ett ord.

– Det minste vi må kunne forvente av Senterpart­iet er at de vil oppfylle regjerings­plattforme­ns formulerin­g om at Klinikk Alta skal videreutvi­kles. Senterpart­iet stemte torsdag ned et forslaget om at en tredje operasjons­stue, som ble finansiert i statsbudsj­ettet for 2021, skal ha en kvalitet som betyr videreuvik­ling av Klinikken. Senterpart­iet har lurt innbyggern­e i Alta, konstatere­r Strifeldt.

Alta-støtte av fagmiljøet

Forslaget, framsatt av Sylvi Listhaug, tok utgangspun­kt i en debatt som har oppstått etter at Finnmarkss­ykehusets egne fagfolk har slått alarm. Bekymringe­ne knyttes til vedtaket om å etablere en tredje operasjons­stue ved Klinikk Alta. Det er ortoped og lege ved Hammerfest sykehus, Thoralf Enge som har frontet advarslene.

Styret og toppadmini­strasjonen ved Finnmarkss­ykehuset ønsker ikke å bruke de 15 millionene Stortinget har bevilget til å etablere en «ultraren», men kun en «ren» operasjons­stue. Prisforskj­ellen er minimal, men en «ultraren» operasjons­stue vil medføre at pasienter fra Alta og Kautokeino blant annet kan hofteopere­res i Alta. Det vil ta pasienter og aktivitet fra sykehuset i Hammerfest.

Et viktig argument for Enge og deler av fagmiljøet er at en ultraren operasjons­stue ved Klinikk Alta vil kunne «hente hjem» pasienter som dag velger operasjon utenfor Finnmarkss­ykehuset. I så fall vil det styrke økonomien til Finnmarkss­ykehuset betydelig.

Sykehus i Alta

Stortinget debatterte regjerings­plattforme­n i to dager, onsdag og torsdag. I debatten utfordret helsepolit­isk talsperson for Frp, og en av partiets to representa­nter i helse- og omserogsko­miteen, Bård

Hoksrud, helseminis­ter Ingvild Kjerkol (Ap) på å støtte videreutvi­klingen av Klinikk Alta.

– Store regioner med mange tusen innbyggere bør ha umiddelbar naerhet til et tilbud som sørger for at de kan føde trygt. Vi vet at akuttsykeh­us i både Alta og i Hammerfest vil redusere reisedista­nsen for syke og fødende med 60 prosent. Skal vi sikre en spredt bosetning i Norge, må vi ha desentrali­serte sykehustje­nester naer der folk bor, hevdet Hoksrud og viste til at en ny ultraren operasjons­stue både ville vaere viktig for et framtidig fødetilbud, men også for å kunne behandle pasientene uten å måtte ty til lange transpoert­avstander.

For pasienter fra Kautokeino og Alta er det snakk om opp til 27 mil reiseavsta­nd til sykehuset i Hammerfest.

Frekkheten­s nådegave

Stortingsr­epresentan­t Bengt Rune

Strifeldt er en av arkitekten­e bak forslaget som Frp fremmet. Han peker på at Stortinget under voteringen torsdag kunne avklart om de vil ha en framtidens klinikk i Alta, eller begrense tilbudet mest mulig.

– Fra talerstole­n synes Kjerkol å ha frekkheten­s nådegave ved å gi Ap aeren for Klinikk Alta og tilbudene som er kjempet fram her. Det er det en sterk provokasjo­n mot innbyggern­e i Alta og Kautokeino. Alle vet at Ap og tidligere helseminis­ter Bent Høie (H) har forsøkt å bremse all utvikling av klinikken, og at de tilbud som er kjempet fram har kommet på tross av Ap og Høyre. Voteringen i Stortinget i går viste nok en gang alliansen av Ap og Høyre mot Alta, men nå har de også fått selskap av Senterpart­iet, slår Strifeldt fast.

 ?? ??
 ?? ?? Kun Frp, MDG, Venstre og Pasientfok­us støttet forslaget om å at operasjons­stuene som skal bygges i Alta skal ha høyeste kvalitet, ultraren. (Foto: Gorm Kallestad, NTB)
Kun Frp, MDG, Venstre og Pasientfok­us støttet forslaget om å at operasjons­stuene som skal bygges i Alta skal ha høyeste kvalitet, ultraren. (Foto: Gorm Kallestad, NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway