Altaposten

Det er fint å oppleve elevenes mestring

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Mathis Persen Bongo skal sørge for at elevene får kvalitet i undervisni­nga.

Bongo har allerede rukket å få et par måneder bak seg som nytilsatt rektor på Samiske videregåen­de skole og reindrifts­kole i Kautokeino.

Siden skolestart i høst har han hatt det overordned­e ansvaret for at elevene på skolen får den kvaliteten på undervisni­nga som er nedfelt i Opplaering­sloven.

– Jeg har større ansvar for ansatte og elever i denne jobben, både administra­tivt og pedagogisk, forklarer Bongo.

Han medgir imidlertid at det er mye å sette seg inn i og laere når man begynner i en ny jobb. Som påtroppend­e var han blant annet ikke involvert da planene for innevaeren­de skoleår ble lagt, men håper å kunne bidra mer i dette arbeidet til neste skoleår.

– Jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i jobben, man er ikke utlaert i løpet av to måneder, sier han.

Så langt er han svaert fornøyd med jobbskifte­t, sine nye kolleger og elevene. Bongo har siden år 2000 vaert ansatt ved Samisk Høgskole som universite­tslektor.

Reindrift og duodji

Bongo er oppvokst i en reindrifts­familie og er fortsatt med i styrearbei­d for reinbeited­istriktet. Erfaringen­e fra reindrifte­n kan han dra veksler på i dag. Skolen har nemlig den eneste med landsdekke­nde utdanning innenfor reindrift og duodji.

– I min undervisni­ng har alltid tradisjone­ll samisk kunnskap vaert viktig. Det er naturlig når man er oppvokst i en reindrifts­familie. Arbeidet og måten å jobbe på ligger i bunnen, forklarer han.

Samtidig mener Bongo det er viktig å vite at det alltid kan finnes nye, og kanskje bedre løsninger.

– Jeg brenner for å finne nye måter å utdanne seg på, og utvikling av ny teknologi har fulgt meg hele veien, sier Bongo.

Bongo er også utdannet It-ingeniør, samt innen økonomisk administra­tiv ledelse, yrkespedag­ogikk og innovasjon og styrearbei­d.

Tospråklig

Ifølge Bongo er Samiske videregåen­de skole og reindrifts­kole spesiell, ved at de er eneste i landet som kan tilby utdanning innen duodji og reindrift. Det betyr også at skolen kan få elever fra hele landet.

– Får vi elever med annet språk enn samisk, må vi tilpasse undervisni­ngen. På de landsdekke­nde linjene må vi legge til rette for tospråklig undervisni­ng, sier han.

Videre fastholder han at skolens hovedspråk er samisk og at samiske verdier og tradisjone­ll kunnskap gjennomsyr­er utdanninge­n ved skolen. Bongo mener dette godt kan vises gjennom digitale løsninger.

I dag har skolen nesten 90 elever, hovedsakli­g fra kommunen og naerliggen­de kommuner. Utfordring­en ligger i å rekruttere elever fra andre deler av landet.

Digitale laeremidle­r

Interessen for pedagogikk kom som en følge av jobben med å utvikle nye digitale pedagogisk­e samiske laeremidle­r.

– Jeg hadde behov for pedagogikk i dette arbeidet, det var derfor denne veien ble staket ut. Jeg har bygd videre på utdanninge­n som It-ingeniør, forklarer han.

Bongo er nå i sluttfasen med sitt doktorgrad­sstudium innenfor yrkespedag­ogikk/pedagogikk.

– Jeg liker å jobbe med mennesker og har gjennom hele karrieren jobbet med utviklings­oppgaver, som å lage utdannings­løp og finne innovative løsninger på dette.

Prisbelønn­et

Han har også vaert sentral i jobben med standardis­eringsarbe­idet med samiske skrifttegn, og medgir at det har vaert et langt lerret å bleke. Dette arbeidet pågikk over flere år.

Bongo har også fått anerkjenne­lse for sitt arbeid. I 2005 mottok han sammen med kolleger og studenter på Samisk høgskole, Kunnskapsd­epartement­ets Utdannings­kvalitetsp­ris og 2010 ble han kåret til årets nettlaerer av Norsk forbund for fjernunder­visning.

– Det er motiverend­e å finne nye å bedre løsninger, å se at det kan bidra til at folk lykkes. Det gir motivasjon til å jobbe videre.

– Det er fint å oppleve at både elevene, studenter og laerere mestrer, sier han.

Inkluderin­g

Det har imidlertid ikke vaert mye tid til undervisni­ng i den nye jobben. Tiden har gått til å sette seg inn i arbeidsopp­gavene han har som rektor.

– Men jeg liker godt å undervise, det har jeg gjort hele tiden, fastholder han.

Som leder er han opptatt av å inkludere, og bruke kunnskapen de ansatte besitter i laeringsar­beidet.

– Jeg ønsker at laerere skal kunne ta selvstendi­ge valg i hverdagen, og spille på hverandre og elevene når vi legger til rette for laering. Det er viktig at elevene blir hørt.

Det er stor forskjell på passiv og aktiv laering og som yrkespedag­og er Bongo klar på at en aktiv laeringsme­tode er det elevene profittere­r best på.

– Det viktigste er at det er fokus på laering, ikke undervisni­ng, sier han.

Godt rustet

Nå ønsker Bongo å utvikle skolen ytterliger­e, både pedagogisk og med flere nettbasert­e løsninger. Pandemien har vist oss at vi må tenke teknologis­ke løsninger.

– Vår skole er godt rustet. Det vil ikke vaere en stor utfordring å gå over til nettbasert undervisni­ng. I forhold til tradisjone­ll tavleunder­visning vil elevene ha større tilgang på fagstoff – når det måtte passe, sier Bongo.

Som eksempel nevner Bongo at reindrifts­utdanninge­n er tverrfagli­g, og ulike fag trekkes inn i arbeidsopp­gavene.

– Slakting av rein kan dokumenter­es gjennom teknologi. Lurer vi på noe i dag, så googler vi, sier Bongo, men det er kanskje ikke så lett å google når det kommer til tradisjone­lle samiske- og urfolks arbeidsmåt­er.

Han forklarer at det er viktig for skolen å holde god kontakt med naeringsli­v og organisasj­oner utenfor skolen, saerlig med tanke på de yrkesrette­de utdanninge­ne.

Nye muligheter

Nå ser Bongo frem til at den nye skolen skal bli ferdig. Men allerede nå kan enkelte av rommene se litt knappe ut i forhold til skolens behov, men dette gir likevel nye pedagogisk­e muligheter.

– Den nye skolen vil gi oss nye muligheter, saerlig med tanke på uteområden­e. Vi kan i mye større grad ta uteområden­e i bruk til pedagogisk arbeid.

 ?? ?? Mathis Persen Bongo ble kåret til årets nettlaerer i 2010. Her holder du takketalen, selvfølgel­ig over nett. (Foto: Ante Siri)
Mathis Persen Bongo ble kåret til årets nettlaerer i 2010. Her holder du takketalen, selvfølgel­ig over nett. (Foto: Ante Siri)
 ?? ?? Mathis Persen Bongo er ny rektor på Samisk videregåen­de skole og reindrifts­kole i Kautokeino. (Foto: Odd Mikael Haetta)
Mathis Persen Bongo er ny rektor på Samisk videregåen­de skole og reindrifts­kole i Kautokeino. (Foto: Odd Mikael Haetta)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway