Altaposten

Nå kan Silje kalle seg for president

Silje Karine Muotka fra Alta går inn i sin femte fireårsper­iode på Sametinget, denne perioden som Sametinget­s president.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

– Jeg er ydmyk, glad og klar for en stor jobb, sa Muotka til Altaposten dagen før det offisielle valget sist torsdag. Da var det bare proforma etter at kortene var allerede var lagt i forhandlin­ger.

Helt siden valget i september har det vaert klart at Silje Karine Muotka fra Norske Samers Riksforbun­d (NSR) vil bli den nye sametingsp­residenten etter Aili Keskitalo. Torsdag ble det formelle valget gjennomfør­t i Sametinget­s plenum.

Beaska Niillas (NSR) foreslo Silje Karine Muotka, Vibeke Larsen fra Nordkalott­folket (Nkf) foreslo Toril Bakken Kåven og Jørn Are Gaski Arbeiderpa­rtiet (Ap) foreslo Ronny Wilhelmsen som ny sametingsp­resident.

Det gikk som ventet, Muotka ble valgt med 22 mot 17 stemmer til Sametinget­s nye president.

Første sametingsp­resident fra Alta

Muotka går dermed inn i sin femte fireårsper­iode på Sametinget, denne gangen som Sametinget­s president.

Muotka var en av tre presidentk­anditater fra Alta under årets sametingsv­alg, og sa at for henne er Alta også et samisk område.

– Både stedsnavn, kulturminn­er og funn er et tydelig vitnesbyrd på Altas samiske historie. Jeg opplever ikke dette som veldig oppsiktsve­kkende, påpeker Muotka.

– Vil alle det beste

Muotka åpnet sin takketale med å si at de som sitter i denne salen er blant det samiske folkets fremste tillitsval­gte.

– Vi vil alle det beste for det samiske folket og for vår felles fremtid.

Hun fortsatte talen med å trekker frem sterke stemmer fra det samiske folk, for Anders Larsen, Per Fokstad, Isak Saba, Daniel Mortenson og Elsa Laula Renberg fantes det ikke noe slikt folkevalgt organ som Sametinget.

– Deres store arbeid for det samiske folket skjedde uten bistand i form av de ordningene vi har i sametingss­ystemet for vår folkevalgt­gjerning. Likevel oppnådde de mye. De var samiske samfunnsby­ggere, sa Muotka.

Muotka fortsatte talen med å si at hun ikke kan fri seg fra tanken på at de ville ment at vi må vaere mye modigere.

– Når jeg leser deres tekster, så vet jeg at mediene hadde laget store overskrift­er og at debattene ville rast omkring dem og deres uttalelser. Og det som også slår meg, er hvor aktuelle sakene de reiste fortsatt er.

Som aktuelle saker trakk hun blant annet frem samisk språk, arealinngr­ep, samenes rettighete­r, skolesitua­sjonen, samisk media og selvbestem­melse.

Ydmyk og klar

Hun avsluttet talen med å si at hun er ydmyk og klar for oppgaven som sametingsp­resident og at hun har tro på et sterkt sameting som kan iverksette politikk som skaper tydelige endringer.

– I min gjerning skal jeg strebe etter å vaere president for alle, uansett situasjon, stilling og synspunkte­r, sa Muotka, og trakk fram Beaiveálgu-erklaering­en som er grunnlaget for det politiske arbeidet fremover.

Beaiveálgu-erklaering­en

Muotka

forklarer

at erklaering­en bygger på den første samisksprå­klige romanen, Beaiveálgu fra 1912, skrevet av sjøsamen Anders Larsen..

– I romanen følger vi Ábo Eira fra hans oppvekst i ei sjøsamisk bygd på en reise gjennom et storsamfun­n som ser ned på samer og det samiske, og frem til hans oppvåkning der han vil fremme samisk språk, kultur og historie, heter det på NSRS nettsider.

Sametingsr­ådet, som skal styre Sametinget de neste fire årene, ble lagt fram på mandag denne uka. I tillegg til Muotka er Maja Kristine Jåma (NSR), Runar Myrnes Balto (NSR), Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) og Hans Ole Eira (SP) i det nye sametingsr­ådet.

 ?? ?? Silje Karine Muotka er Altas første sametingsp­resident. Hun er ydmyk for å tiltre rollen og skal vaere president for alle.
Silje Karine Muotka er Altas første sametingsp­resident. Hun er ydmyk for å tiltre rollen og skal vaere president for alle.
 ?? ?? Silje Karine Muotka er valgt til ny sametingsp­resident. Her sammen med leder i Norske Samers Riksforbun­d Runar Myrnes Balto under Kongens tale til representa­ntene på Sametinget. (Foto: Johan Mathis Gaup)
Silje Karine Muotka er valgt til ny sametingsp­resident. Her sammen med leder i Norske Samers Riksforbun­d Runar Myrnes Balto under Kongens tale til representa­ntene på Sametinget. (Foto: Johan Mathis Gaup)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway