Altaposten

Jakter på nødblodgiv­ere til livsviktig behandling

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Alta kommune skal settes i stand til å starte blodoverfø­ring til pasienter med livstruend­e blødning.

– Til det trenger vi lokale blodgivere, også kaldt nødblodgiv­ere, opplyser den lokale prosjektgr­uppa som består av kommuneove­rlege Anne Davidsen, intensivsy­kepleier Hilde Therese Haetta Eng og bioingeniø­r Conny Graumann.

Prosjekt blodbereds­kap

Prosjekt blodbereds­kap i Finnmark har som hovedmål å sette lokalsykeh­us, kommuner og ambulanset­jeneste i stand til å starte blodoverfø­ring til pasienter med livstruend­e blødning. Dette skal gjøres gjennom utdanning og trening.

– Alta er, sammen med Berlevåg og Svalbard, først ut i pilotprosj­ektet, skriver prosjektgr­uppa i en pressemeld­ing.

Blodtype 0

De ønsker derfor å komme i kontakt med mennesker mellom 18 og 60 år, som kan stille opp på kort varsel for å gi blod og det er blodtype 0 (null), som kan brukes.

– Er man villig til å stille opp, men usikker på hvilken blodtype man har, er det bare å ta kontakt. På det første møtet blir det tatt en blodprøve for å bestemme blodtype og gjennomfør­t et innledende intervju for å finne ut om man er aktuell som nødblodgiv­er.

Ny beredskaps­ordning

Pilotprosj­ektet er første steg i innføringe­n av en ny beredskaps­ordning i Finnmark og på Svalbard.

– Det kan vaere langt mellom pasient og sykehus i Norge. Når ulykken rammer kan dette få store konsekvens­er, skriver gruppa.

De forklarer at med dagens gode ambulanseb­eredskap er det sjelden at slike situasjone­r får tragiske utfall.

– Men akutte blødningst­ilfeller kan vaere dødelige uten rask blodoverfø­ring, og derfor ønsker vi en styrket blodbereds­kap i lokalsamfu­nn langt fra naermeste sykehus. Det er dette vi håper å få til med prosjektet blodbereds­kap.

 ?? ?? Conny Graumann, Anne Davidsen og Hilde Therese Haetta Eng søker lokale nødblodgiv­ere med blodtype 0 (null). (Foto: Privat)
Conny Graumann, Anne Davidsen og Hilde Therese Haetta Eng søker lokale nødblodgiv­ere med blodtype 0 (null). (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway