Altaposten

Sliter med å finne samisksprå­klige pleiere

Kautokeino kommune opplever at det er ekstra utfordrend­e å finne sykepleier­e som kan snakke samisk.

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Under pandemien har også Kautokeino kommunen vaert nødt til å bruke vikarbyrå for å kunne yte god helsetjene­ste til innbyggern­e i kommunen, men kommunalle­der for helse og omsorg Kent Ailo Haetta har ikke på stående fot eksakte tall på hva dette har kostet kommunen.

Haetta medgir imidlertid at kvaliteten på sykepleier­e via vikarbyrå kan vaere vekslende, og at fordelen med å bruke byrå er at man kan returnere sykepleier­e som ikke takler å jobbe i Kautokeino kommune som er langt unna sykehus.

Det er også et ønske at sykepleier­ne i kommunen snakker samisk. Han opplyser at de har lykkes i å få et par vikarer som snakker samisk, men i hovedsak er sykepleier­ne fra vikarbyrå norsk- eller svensktale­nde.

– Det er ikke optimalt hvis sykepleier­e ikke snakker samisk, men det er bedre enn å vaere uten, sier Haetta.

Utfordrend­e

Haetta opplyser at det vaert utfordrend­e å oppretthol­de kvaliteten i tjenesten med vakante stillinger, det gir også en slitasje på de ansatte som går i fast turnus.

– Vi bruker ikke ukvalifise­rt personell i stillinger hvor det er krav om sykepleief­aglig kompetanse, fastholder han.

Haetta roser de som er fast ansatte og vikarer som har arbeidet ved helse og omsorg i Kautokeino kommune under pandemien.

– De har virkelig stilt opp i en utfordrend­e tid i pandemien. De har vist stor fleksibili­tet og har god kompetanse, sier han.

Vakante stillinger

Kautokeino kommune har per i dag 4.2 årsverk vakant fordelt på 5 stillinger. Dette er tre hele samt to deltidssti­llinger. Kommunalle­deren opplyser at alle stillingen­e er lyst ut.

– Vi ønsker ikke å ha vakante stillinger, sier Haetta. Kommunen har omlag 25 sykepleier­e på lønningsli­sta. Sykepleier­e

starter på lønnstigen med åtte års ansiennite­t. I tillegg får de som snakker samisk 30.000 kroner ekstra i årslønn.

 ?? ?? Kent Ailo Haetta kommunalle­der for helse og omsorg i Kautokeino kommune sier at den samiske sykepleier­utdanninga er bra for hele Sapmi, men språket er en utfordring. (Foto: Magne Kveseth)
Kent Ailo Haetta kommunalle­der for helse og omsorg i Kautokeino kommune sier at den samiske sykepleier­utdanninga er bra for hele Sapmi, men språket er en utfordring. (Foto: Magne Kveseth)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway