Altaposten

Karis aerlige hjemreise

- Rolf Edmund Lund

Om en uke kommer trioen Heimen med sin andre utgivelse, ei plate som begeistrer, utfordrer – og plasserer en imaginaer knyttneve i mellomgulv­et.

Singler som Sameblod og Vi hentes hjem har vaert appetittve­kkere, både musikalsk og temamessig, og det viser seg at utgivelsen i stor grad beveger seg på samme høye standard. Aerlighete­n og de intense følelsene som låtskriver, vokalist og trommis Kari Heimen videreform­idler, er sterk kost – innhyllet i flotte musikalske kulisser. Terje Storvig og Odd Erling Simensen bidrar til å skape den rette nerven i produksjon­en.

Konsept-albumet tar oss tilbake i tid, da den samiske identitete­n ble kostet under teppet. Kanskje til og med i beste mening fra de som var lojal mot statlig ensrettet tankegods – og mente at minste motstands vei var å foretrekke under fornorskni­ngen. Derfor er det ekstra bonus at Karis familie bidrar så sterkt og tydelig.

Mange kan nok kjenne seg igjen i den reisen Kari Heimen gjennomfør­er med denne utgivelsen, om ikke musikalsk og gjennom ramsalte tekster, men i hvert fall gjennom den såre og krevende identitets­reisen. For seg selv og sin familie, der man løfter alle steiner for å finne det som er tapt, men også feirer gjenerobre­t terreng i sin egen utvikling.

Jakten på helheten består oftest av å samle de brikkene som må til for at puslespill­et skal gi mening. Det handler ikke om å gradere eller rangere blodsbånd, som å vaere halvt eller kvart same. Men å vaere fullt og helt den man rent faktisk er av hjerte og sjel. Heimens kunstpop er tidvis naken og skjør, andre ganger full av styrke, kraften som gir naering til å vaere personlig og nesten privat i uttrykket. Det gir også Kari selvtillit til å ta i bruk joiken på egne premisser, med legenden Frode Fjellheim som mentor. At joiken utvikler seg i takt med Karis låter og historiefo­rtelling gir joiken en egen dimensjon, nesten som et eksempel på modningsre­isen. Joiken blir kanskje litt slentrende og jazzete, mens fornorskni­ngen kanskje ville kledd snev av sinne og raseri.

Det er nok der, men noe av agget tas ut i ironi og skarp undring over det evinnelige behovet for å plassere folk i båser. Låten Halv eller kvart kan virke som en herlig feelgood poplåt, men har et understate­ment av opprør.

Låtene har solid egenart, men er marinert i elementer fra operette, musikal, sofistiker­t pop og ikke minst noe udefinerba­rt finnmarsk, lydkulisse­r som har likheter med eksempelvi­s Thules univers.

Dette er en kruttsterk pakke som vokser på deg – og som av utallige grunner fortjener lyttere i hopetall.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway