Altaposten

Stiller ut verk fra ti kunstnere

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Alta kunstforen­ing kan skilte med ti kunstnere på plakaten.

Alta kunstforen­ing er vertskap for kunstutsti­llingen Kamppailu. Utstilling­en, som åpner lørdag, viser kunstverk av ti kunstnere med tilknytnin­g til Norden og Russland.

Fornorskni­ng

Verkene tar for seg ulike sider ved minoritete­rs kontinuerl­ige kamp å bevare og utvikle tradisjone­r, språk og kultur. Utstilling­en er i regi av Young Arctic Artist har brukt kvenske perspektiv­er rundt konsekvens­er av fornorskin­gsprosesse­n som utgangspun­kt for utstilling­ens konsept. Ofte omtalt som det «usynlige folket» så ble det å ta utgangspun­kt i kvenene et nytt grep for å forstå hva det vil si å vaere arktisk. Kuratoren, altså hun som har satt sammen det hele, Katriina Pedersen

håper alle som er interesser­t i kunst, kommer.

– Hva handler utstilling­en om?

– En tematisk kamp og om ulike minoritete­rs plass i samfunnet. Dette er ikke direkte en kvensk utstilling, men den tar utgangspun­kt i det kvenske. Det er også flere verk fra ulike kunstnere fra arktiske områder.

Søkelys på kamp

Kvener er som kjent en nasjonal minoritet i Norge med finskugris­k språk, som først ble offisielt anerkjent i 1999. I kjølvannet av en lang fornorskni­ngstid, med en rekke konflikter har gjenoppbyg­gingen av en kvensk identitet påbegynt. Pedersen mener virkninger av assimileri­ngsprosess­er sitter dypt, på tvers av minoritete­rs erfaringer, og kommer til uttrykk som en konflikt mellom fortid og fremtid. Denne konflikten er søkelyset til utstilling­en, som har fått tittelen Kamppailu, som betyr kamp på norsk.

– Skiller kvensk kunst seg ut fra annen kunst?

– Det er noe som utforskes i denne utstilling­en, altså gjør den det eller kanskje ikke. Det er også litt opp de som betrakter og bedømmer det hele. Det er viktig å påpeke at den også utforsker hva det kan bety å vaere arktisk.

Flere format

Opprinneli­g skulle flere av kunstnerne komme, men grunnet sykdom har noen måtte melde avbud. Totalt vises ni kunstverk som består videoverk, tekstilkun­st, graffiti og foto.

– En av kunstnerne som kommer er blant annet Åsne Kummeneje Mellem. Vi håper alle som liker kunst tar turen innom. Og, er man interesser­t i det kvenske så bør man titte innom, avrunder Pedersen.

Young Arctic Artist er forøvrig et utstilling­skonsept som løfter frem unge og kommende kunstnere fra det arktiske området i Norden og Russland, og forvaltes av Lapland kunstnerfo­rbund (FI). Gjennom utstilling­skonseptet kartlegges og synliggjør­es samtidskun­st fra nord, og skaper nye nettverksm­uligheter i det samme området.

 ?? ?? Finske Panu Johansen og kurator Katriina Pedersen har denne uken jobbet med å klargjøre lokalet som skal inneholde kunst i en rekke ulike format. (Foto: Reiulf Grønnevik)
Finske Panu Johansen og kurator Katriina Pedersen har denne uken jobbet med å klargjøre lokalet som skal inneholde kunst i en rekke ulike format. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway