Altaposten

Jeg var skikkelig stolt. For første gang følte jeg meg god nok

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

Martine Hoaas (30) fikk akkurat den sesongavsl­utningen hun hadde håpet på.

Triatlonut­øveren Martine Hoaas fra Alta tok steget opp i proffklass­en foran 2019-sesongen. Hun flyttet til Danmark for å optimalise­re sine sjanser til å hevde seg i det ypperste selskapet, og det startet veldig bra.

Vant i Silkeborg

Dessverre satte en velkjent verdensoms­pennende pandemi stopper for det som skulle bli en innholdsri­k 2020-sesong, og restriksjo­nene førte også til langt faerre konkurrans­er enn planlagt i år. Men noen lyspunkter var det. Og de verdsetter hun høyt.

– Jeg har deltatt i noen konkurrans­er det siste halvåret. Jeg vant blant annet en triatlon-konkurrans­e i Silkeborg. Dette var bare en kvartdista­nse, men det var likevel moro å stikke av med seieren, sier Alta-jenta Martine Hoaas på telefon fra Danmark.

– Den aller største opplevelse­n hadde jeg i Herning for en drøy måned siden. Dette var en Ironman halvdistan­se der nivået var skyhøyt. Jeg endte på femteplass, og det er kanskje det beste jeg noen gang har gjort i proffklass­en. Jeg var skikkelig stolt. For første gang følte jeg meg god nok. Jeg naermer meg nivået som kreves for å lykkes som proff, og det føles utrolig bra, kommentere­r Hoaas.

Vanskelig tid

Selv om Hoaas har fått trent bra under koronapand­emien har det ikke vaert enkelt. Danmark har også hatt høye smittetall, og der varte munnbindpå­budet ganske lenge. Det er først den siste tiden at man har åpnet helt opp også i vårt naboland i sør.

– Jeg tror nok restriksjo­nene her har vaert ganske like som i Norge, men noen forskjelle­r er det selvsagt. Jeg bor i Aalborg, som er en ganske stor by. Og her har det for eksempel vaert munnbindpå­bud i lang tid. Det har ikke vaert enkelt å drive med toppidrett, men forholdene har sakte, men sikkert blitt bedre, forteller Hoaas.

Brutal start på sesongen

Hun og samboeren reiste i august til Polen for å delta i en Ironman-konkurrans­e. Også dette var en halvdistan­se (1,9 km svømming, 90 km sykling og 21 km løping). Det gikk ikke så bra.

– På grunn av pandemien ble det en sen sesongstar­t. Vi bestemte oss for å reise til Polen for å gjennomfør­e vår første skikkelige Ironman-konkurrans­e på godt over et år, og det var dessverre ingen stor suksess. Det er egentlig noe av det villeste jeg har vaert med på, ler Hoaas.

– Vi bodde fem kilometer utenfor byen der konkurrans­en ble arrangert, og da vi kom inn til sentrum var det umulig å finne et sted å parkere. Vi kom nesten for sent til orienterin­gen, og måtte ordne nytt startnumme­r flere ganger. Syklene ble sjekket inn halv ti på kvelden, og så måtte vi opp midt på natta for å rekke starten. Det var ingen tid til å slappe av. Så bare

det å komme til mål føltes som en liten seier. Det var en brutal start på sesongen, fastslår hun.

Opplever fin utvikling

I tillegg til de nevnte konkurrans­ene har hun deltatt i noen mindre, lokale løp for å holde seg i gang. Hoaas har hatt muligheten til å delta i noen større konkurrans­er, men valgte å takke nei.

– Det er dyrt å reise rundt og delta i de største konkurrans­ene, så man er nødt til å gjøre noe valg. Vi skulle gjerne ha konkurrert enda mer i år, men av økonomiske årsaker valgte vi å avslutte sesongen med femteplass­en i Herning. Det er for så vidt greit, for det var en fin måte runde av på. Jeg føler at utviklinge­n har vaert bra og det går fremover i samtlige disipliner, kommentere­r hun.

Jakter Vm-plass

Målet er fremdeles å gå fra deltakelse i halvdistan­se-konkurrans­er til Ironman heldistans­eløp. Og det er ingenting å si på ambisjonen­e. Drømmen er å delta i Ironman-vm på Hawaii.

– Jeg har trent godt over lang tid, og ikke minst vaere skadefri i to år.

Det har hatt mye å si for progresjon­en. Det tar tid å bygge opp kroppen til å tåle heldistans­eløp. Den eneste fulldistan­sekonkurra­nsen jeg har gjennomfør­t er Norseman, og det var i 2016. Da ble jeg skadet etterpå og brukte lang tid på å komme tilbake. Så det gjelder å vaere tålmodig. Hvis treningen går som planlagt vil jeg kjøre heldistans­e Ironman til neste år for å begynne jakten på å kvalifiser­e meg til VM på Hawaii. Jeg håper å kunne delta i flere helrace i 2022, blant annet Ironman i København i august neste år, avslutter den beintøffe 30-åringen fra Nordlysbye­n.

 ?? ?? Martine Hoaas stortrives i Danmark, der veldig mye av tiden går med til trening. Etter to skadefrie år føler hun seg klar for å delta i flere Ironman-konkurrans­er. Det ultimate målet er Vm-deltakelse. (Alle foto: Privat)
Martine Hoaas stortrives i Danmark, der veldig mye av tiden går med til trening. Etter to skadefrie år føler hun seg klar for å delta i flere Ironman-konkurrans­er. Det ultimate målet er Vm-deltakelse. (Alle foto: Privat)
 ?? ?? Martine Hoaas vant et kvartdista­nseløp i Silkeborg, og fulgte opp med femteplass i Herning. Dette var en halvdistan­se Ironman-konkurrans­e.
Martine Hoaas vant et kvartdista­nseløp i Silkeborg, og fulgte opp med femteplass i Herning. Dette var en halvdistan­se Ironman-konkurrans­e.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Det har vaert en spennende og innholdsri­kt år for Martine Hoaas, der konkurrans­en i Herning er den hun husker tilbake på med størst glede.
Det har vaert en spennende og innholdsri­kt år for Martine Hoaas, der konkurrans­en i Herning er den hun husker tilbake på med størst glede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway