Altaposten

– Sykehuset forkortetf­orkort Forkortet

Statsforva­lteren har anmodet Finnmarkss­ykehuset om å foreta en årsak- og hendelsesa­nalyse.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

De pårørende etter Ole Hagen er svært kritiske til Hammerfest sykehus, etter det de mener er mangelfull helsehjelp. De har studert farens journal og har sendt krav om tilsyn til Statsforva­lteren.

Ole Hagen døde 20. januar i år, han rakk akkurat å fylle 75 år i desember.

– De siste to-tre årene før han døde hadde han noen helseutfor­dringer, og var innom både Hammerfest sykehus og UNN. Men derfra og til at han skulle dø så fort, var det ingen som hadde sett for seg, sier sønnene Stig Gøran og Håvard Alexander Hagen.

Sendt til sykehus

Sønnene forteller at faren ble dårlig 4. januar, og de ble anbefalt en time hos fastlegen. Det ble ikke oppfattet som akutt, men han slet med å gå, og hadde nedsatt almenntils­tand. Fastlegen, eller vikaren, besluttet derfor å sende han til Hammerfest.

– Vi hadde tenkt å reise etter, men det var utfordrend­e fordi det var svært dårlig vær, forklarer Stig Gøran og Håvard.

De avtaler med legen på sykehuset at de skal ha kontakt underveis i behandling­en. De snakket med far på sykehuset, han var tydelig preget og slet med å forklare seg. Fra sykehuset får de opplyst at de mistenker urinveisin­feksjon.

– Det er ikke uvanlig at det skjer med urostomien som pappa hadde fått etter at urinblæra ble fjernet. Sykehuset fortalte at han fikk antibiotik­a, og han skulle bli på sykehuset over helga, sier Håvard.

– Vi ba om dialog, og var også veldig tydelige på at de måtte kontakte oss før de sendte pappa hjem, sier han.

Det ble ikke gjort.

– Dette bekreftet ansvarlig lege, og han beklager at de ikke tok kontakt med oss før han ble sendt hjem med drosje den aktuelle ettermidda­gen, forklarer Håvard.

I et journalnot­at heter det at: «Dette avviker med våre rutiner og støtter at pårørende klager på det aktuelle. Meldes internt hos oss i tillegg.»

Stengt vei

Faren blir sendt hjem i drosje, sammen med to andre pasienter, blant annet en eldre dame.

– Pappa satt i baksetet sammen med henne, og de kjører i retning Alta, men blir stående i Akkarfjord fordi en trailer sperrer veien. Jeg mener de sto der i nærmere fire timer, forklarer Håvard.

De kommer seg etterhvert forbi. På Sennalande­t, ved Aisaroaivi, blir faren plutselig fraværende og han blir iskald.

– Medpassasj­eren har forklart at han var borte i støytene, sier Håvard.

I ettertid har de påvist at det på et tidspunkt var noe med hjertet – et mulig infarkt. Sønnene mener det skjedde under denne drosjeture­n.

Da Ole kommer hjem til Kviby må Ole sin kone, Irene Hagen, ringe etter Stig Gøran for å få hjelp til å få faren ut av drosja.

– Han var kritthvit og iskald, og jeg tenkte at nå dør han, sier Stig Gøran, og forklarer videre at hans kone jobber innen helse, og hun sa de måtte ringe ambulanse med en gang.

De møtte ambulansen ved Nipivannet, og det bar rett til legevakten i Alta. Her ble han undersøkt. Ole var uttørket, hadde ikke spist og ikke drukket siden han ble sendt fra Hammerfest, og urinposen var full av mørk urin.

– Pappa er ikke kontaktbar, og snakker ikke. Han konsentrer­er seg om å puste. Urinstomi ble tømt etter anmodning fra oss, opplyser Håvard.

– Han begynte å snakke litt da han fikk fuktet halsen, sier Stig Gøran.

Turen fra Hammerfest til Alta tok nesten seks timer, og nå blir han sendt tilbake til sykehuset. Denne gangen er sønnen Håvard med i ambulansen over fjellet.

– Pappa har store smerter i ryggen/nyreparti. Det var dårlig og hullete vei på grunn av stort snøfall, sier han.

Håvard forklarer at faren ble sendt direkte til intensiven. Han får antibiotik­a og veske og blir litt bedre. Han snakker og er våken. Men det tar ikke så mange timene før han blir dårligere igjen. Han får feber, hoster, og det kommer ikke urin i stomien. CRP-EN øker og det blir påvist nyresvikt.

– Ole blir liggende på intensiven ved Hammerfest sykehus i tre dager, hvor de forsøker å få i gang nyrene, men det klarer de ikke, sier sønnene.

Til UNN

De pårørende spør om sykehuset har vært i kontakt med UNN, men får beskjed om at UNN ikke kan ta imot faren. Samme dag får de beskjed om at det er lite å gjøre og antakelig riktig å la pappa slippe å lide mer. De får imidlertid kontrabesk­jed omlag 45 minutter etterpå, og han blir sendt med ambulansef­ly til Tromsø.

– Da sier de at Tromsø kan ta i mot han. Her må de først tappe ut væske. Lungene dreneres for nesten 2 liter væske. Pappa hadde nok fått for mye væske i Hammerfest, mener Stig Gøran.

På UNN starter de dialysebeh­andlinger, gir antibiotik­a og de neste dagene blir faren gradvis bedre. CRP-EN gikk ned, og de registrere­r litt urinproduk­sjon.

Men 19. januar blir han drastisk dårligere. Det er ingen urinproduk­sjon. På UNN blir det besluttet at det ikke er mer de kan gjøre for Ole, og behandling­en avsluttes.

– Han ble plutselig bare verre. Hjertet og lungene var slitne, og nyrene fungerte ikke. Det gikk bare en dag etter at legene sa at de ikke kunne gjøre mer før han gikk bort, forklarer Stig Gøran.

Sønnene mener faren forsto at han var alvorlig syk, og han fikk med seg at det ikke kom væske i stomien.

– Da han ble sendt til Tromsø, var vi alle håpefulle, også han. Men de fikk ikke i gang nyrene etter flere runder med dialyse. Det var noen triste øyeblikk, medgir brødrene.

Ole dør klokken to på natten 20. januar. Han etterlater seg kone, to barn, seks barnebarn og ett oldebarn.

– Skulle vært med

I ettertid angrer Stig Gøran på at han ikke ble med i ambulansen da faren ble sendt til Hammerfest sykehus den første gangen. Når de leser journalen mener de det er tydelig at faren ikke har vært helt seg selv, og at kommunikas­jonen mellom pleiere og leger ikke har vært god.

– Vi skulle vært med for å påse at han fikk den behandling­en han skulle ha, vi skulle stilt spørsmål i forhold til den behandling­en som ble gitt. De behandlet han ikke hele helga, de sendte han bare hjem. Samtidig stoler man på sykehuset, og vi var glade for at han endelig fikk behandling. Det var svært dårlig vær og veien var mer stengt enn åpen, sier han.

Han forklarer at foreldrege­nerasjonen ikke ønsker å være til bry, og de vil alltid si «det går bra», samme hvor dårlig det egentlig går.

– Når du er pårørende må du være der og følge med. Jeg føler at vi sviktet når vi ikke kom oss til Hammerfest den helga, men vi fikk bekreftet at han fikk behandling, sier Stig Gøran.

Aktiv familieman­n

Sønnene minnes en aktiv pappa, som sammen med sin kone drev gården i Kviby. Han var en ivrig sjølaksefi­sker og var også politisk aktiv på 1980- og 90-tallet, blant annet med fartstid i kommunesty­ret.

– De sendte de siste dyrene fra gården i 2011. Somrene gikk til laksefiske­t. Det var det som var livet, fiske, bøting av garn og båten. Så var han en familieman­n, sier sønnene.

Ole og kona hadde begynt å legge planer for sommeren og så for seg å kunne få brukt campingvog­nen de kjøpte for noen år siden.

– Det er tomt, selv om mamma fortsatt er der. Pappa var en praktiker og kunne mye. Om det gjaldt oppussing eller det var feil på bilen, ringte jeg alltid til han, medgir Håvard.

– Mamma er svært skuffet og sint på sykehuset som ikke fungerte, og som frarøvet de en framtid sammen. De har vært bestevenne­r, livsledsag­ere, jobbet sammen og vært der hele tiden. De planla dagene sammen. For henne er det tomt, medgir han.

– Den turen i drosje over Sennalande­t førte til nyresvikt, som ikke var mulig å gjennomret­te. Han fikk nyresvikt, og det forårsaket hans død, fastholder sønnene.

Dårlig pasientbeh­andling

Håvard har allerede i februar skrevet et leserinnle­gg der han skriver om farens siste dager. De ønsker fokus på det de mener er et dårlig pasienttil­bud i vår region.

– Jeg er overrasket over at det er Hammerfest kommune som setter beredskap når veien er stengt, når det egentlig er nabokommun­ene som burde gjøre det. De kommunene som er uten tilgang til sykehustje­nester. Det er lite fokus på de pasientene som ikke får den behandling­en de skal ha, sier Håvard.

Stig Gøran og Håvard mener dagens pasientbeh­andling kun styres av økonomi, og det er nedverdige­nde for pasienten. De sitter også igjen med inntrykket av at sykehuset var underbeman­net.

– Pasientbeh­andling må løftes på dagsorden, nå handler det kun om økonomi, sier Stig Gøran.

De mener også helseforet­aksmodelle­n er moden en kritisk gjennomgan­g, og pasientene må sikres umiddelbar tilgang til det sykehuset hvor de faktisk får nødvendig behandling.

– Det må gjøres noe med måten man finansiere­r sykehus og pasientbeh­andling, særlig i grisgrendt­e strøk der helsehjelp ikke er like tilgjengel­ig. Med begrenset økonomi blir det spart inn på behandling og pasienteis­er. Denne turen der medpasient­ene måtte ta seg av pappa på turen over fjellet er ikke verdig, mener de.

Mye støtte

Håvard har fått mye støtte etter at hans leserinnle­gg ble publisert. Han har også skjønt at det er svært mange som har tilsvarend­e historier.

– Det er mange som kunne skrive tilsvarend­e innlegg. Mange familier har en lignende historie, sier han.

Verken Stig Gøran eller Håvard ser fram til å bli gamle i dette systemet.

– Vi må jobbe for å få det bedre. Mamma støtter veldig at vi forteller om dette, og hun var glad for at Pasientfok­us har tatt kontakt og vil fortelle historien. Det betyr mye at man får støtte og respons. Det gjør godt, medgir Håvard.

Han tenker at de som bor i kommunene utenfor Alta er enda verre stilt.

– Hva koster denne transporte­n, og så får man i tillegg dårlige tjenester i andre enden. Noe er alvorlig feil, og jeg tviler på at dette er i tråd med grunnlegge­nde pasientret­tigheter, sier Håvard, som mener at alle piler peker på at Alta burde hatt bedre helsetjene­ster.

– Det tror jeg nabokommun­ene støtter oss i, avslutter han.

Rutiner for hjemreise

Kommunikas­jonsrådgiv­er Malene Nicolaysen ved Finnmarkss­ykehuset opplyser at de ikke kan kommentere denne saken, så lenge saken er sendt til Statsforva­lteren.

På generelt grunnlag forklarer hun at det avdelingen og behandlend­e lege som gjør en medisinsk vurdering før transport og avgjør hvilken transport som skal benyttes for innlagte pasienter som skal returnere til sitt hjemsted.

– Det sendes så en rekvisisjo­n til Pasientrei­ser. Om det skulle oppstå hendelser underveis i transporte­n med pasienten så vil transportø­ren kontakte Pasientrei­ser. Om dette skjer utenfor vår åpningstid, så kan transportø­ren ta direkte kontakt med legevakt eller AMK. Pasientrei­ser er ansvarlig for pasienten fra reisen starter til den slutter, om det er til eller fra behandling­ssted, klargjør Nicolaysen.

Årsak- og hendelsesa­nalyse

Statsforva­lteren har bedt Finnmarkss­ykehuset HF om å foreta en årsak- og hendelsesa­nalyse, eller annen strukturer­t gjennomgan­g av hendelsen.

Opplysning­ene Finnmarkss­ykehuset gir, vil Statsforva­lteren bruke som grunnlag for å vurdere eventuell videre tilsynsmes­sig oppfølging av saken.

Statsforva­lteren skriver at de ber spesielt om at virksomhet­en vurderer og svarer ut følgende:

■ Mangelfull helsehjelp

■ Utskrivnin­gsprosedyr­er med redegjørel­se for kommunikas­jon med pårørende

■ Rutiner for valg av hjemtransp­ort

■ En redegjørel­se for om behandling og utskrivels­e var i tråd med god praksis

Statsforva­lteren viser til virksomhet­ens plikt til å gjennomgå hendelsen som ledd i sin interne avvikshånd­tering, særlig forskrifte­n som pålegger enhver som yter helsetjene­ster etter denne loven å sørge for at virksomhet­en arbeider systematis­k for kvalitetsf­orbedring og pasientsik­kerhet.

(Statsforva­lteren peker på forskrift om ledelse og kvalitetsf­orbedring i helse- og omsorgstje­nesten, jf. særlig §§ 8 og 9, og spesialist­helsetjene­steloven § 3-4 a)

 ?? ??
 ?? ?? Ole Hagen døde 20. januar i år. Han var en ivrig sjølaksefi­sker, og somrene gikk til laksefiske­t. (Foto: Privat)
Ole Hagen døde 20. januar i år. Han var en ivrig sjølaksefi­sker, og somrene gikk til laksefiske­t. (Foto: Privat)
 ?? ?? Pasientjou­rnalen etter faren Ole er trist lesning for sønnen Håvard Alexander Hagen. (Foto: Lill Vivian Hansen)
Pasientjou­rnalen etter faren Ole er trist lesning for sønnen Håvard Alexander Hagen. (Foto: Lill Vivian Hansen)
 ?? ?? Håvard Alexander og Stig Gøran Hagen går igjennom journalen etter faren Ole Hagen. (Foto: Lill Vivian Hansen)
Håvard Alexander og Stig Gøran Hagen går igjennom journalen etter faren Ole Hagen. (Foto: Lill Vivian Hansen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway