Altaposten

Gammel vane er vond å vende

Selv om fjorårets tur gikk med underskudd, setter Havsel atter en gang kurs mot Vestisen og årets selfangsts­esong.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

To båter har fått tillatelse til å delta på årets selfangst på Vestisen. Det er Kvitungen fra Tromsø og altabåten Havsel.

North Atlantic fra Ølen og tromsøbåte­n Maniitsoq fikk ikke tillatelse­r, skriver Nordlys.

Godt med selskap

Etter å ha vært eneste båt syv ganger tidligere, senest de to siste sesongene, forteller reder og skipper på selfangsts­kuta Havsel, Bjørne Kvernmo, at det blir godt med selskap oppe ved isødet.

– Sammen får vi dekt over et betydelig større området, enn det en båt alene kan klare. Men også sikkerhets­messig er det en fordel med to båter, forteller Kvernmo til Altaposten over telefon 30 nautiske mil fra Jan Mayen.

I løpet av mandagen regner han med at

de er fremme ved Vestisen, som består av et belte med drivis utenfor Grønlands østkyst.

Ikke fornøyd

Selv om fjorårets fangst gikk med underskudd velger Kvernmo likevel å dra på på sin 48. sesong.

– Gammel vane vond å vende. Jeg har vel egentlig ikke noe godt svar på hvorfor jeg drar, svarer han kjapt.

Til tross for ny tur er Kvernmo slettes ikke fornøyd med årets tilskuddso­rdning heller, hvor en enkelt båt maksimalt kan få utbetalt en million kroner av en total ramme på 1,5 millioner.

– Det er for lite, og i hvert fall når det skal fordeles på to båter. Det går neppe opp, men vi får se hvordan regnestykk­et blir til slutt, sier han.

Over 7000 dyr

Ifølge Nordlys var verdien av solgte produkter etter fjorårets fangst på rundt en million. Årets totale fangstkvot­e på Vestisen er 7.397 dyr.

Den erfarne fangstmann­en har med seg et mannskap på 11 og regner med å være tilbake i Norge rundt 12. mai.

 ?? ?? Selfangsts­kipper Bjørne Kvernmo er spent på årets fangsseson­g: – Vi får se hvordan regnestykk­et blir når alt er over, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Selfangsts­kipper Bjørne Kvernmo er spent på årets fangsseson­g: – Vi får se hvordan regnestykk­et blir når alt er over, sier han. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway