Altaposten

Heltene vi aldri glemmer

-

I oktober 2017 ble Ingvald Heitmann fra Eiby stedt til hvile i Alta kirke, 100 år gammel.

Han var den siste i et kollektiv av hedersmenn som kjempet for Alta bataljon og fedrelande­t i Gratangsfj­ellene med stort heltemod.

Soldatene kom fra hele regionen, og dagen før markeringe­n av okkupasjon­en, er det gode grunner til å dvele ved den innsatsen disse unge guttene sto for i 1940.

I lys av krigshandl­ingene vi nå opplever og den ekstra utrygghete­n som vekkes til live på grunn av mobiliseri­ng og opprustnin­g, er det mulig å føle på hvor ufattelig traumatisk situasjone­n må ha blitt for nærmere 1000 tapre menn, men også de familiene som ble etterlatt i sorg og usikkerhet.

Etter å ha påført Nazi-tyskland det første nederlaget på Narvik-fronten, møtte mange selve krigsårene med psykiske senskader og traumer. De var elendig utrustet for vær og vind – og ble kastet ut i et alvor uten like, etter en tid som nøytralite­tsvakter. Histiorike­r Arvid Petterson er en av dem som har speilet den urettferdi­gheten mange i nord kjente på etter krigens slutt, men manglende anerkjenne­lse fra myndighete­ne som et permanent svik. – Soldatene hadde fortjent så uendelig mye mer heder. Det er innsats som lyser i historien, fastslo Petterson overfor Altaposten i 2017.

Han hyllet bataljonen, port mortem, og karakteris­erer dem som usedvanlig dyktige folk. Blant annet med erfaring fra ishavet, fiskeri, jordbruk, skifernæri­nga og andre robuste yrker. At de tålte så mye, ble faktisk brukt mot dem i kampen for krigspensj­on.

Sist fredag startet lokalhisto­riker Kristian Johnsen på sin serie om bataljonen i Altaposten, der han vil forsøke å videreform­idle hva Alta bataljon opplevde før, under og etter det som skjedde på Narvikfron­ten. Vi håper og tror dette er en serie som kan skape engasjemen­t, men også være et viktig historisk bakteppe for debatten om våre egne krigshelte­r.

For nye generasjon­er er det viktig at historiene fortelles. Krigshandl­ingene som beskrives i offentligh­eten hver eneste dag virker distansert, både i geografi og antall år som er tilbakelag­t siden krigen.

Samtidig er det fortsatt nært for barn, barnebarn og kanskje oldebarn som har hørt om både Narvikfron­ten. krigen i nord, brent jords forferdels­e og den krevende gjenoppbyg­gingen av Finnmark, som vi alle er så glade i den dag i dag.

I morgen bør det gå en ekstra tanke til de soldatene som ble sendt avgårde til Narvik-fronten i april 1940. De står med gullskrift i historien og vil aldri glemmes.

 ?? ??
 ?? Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør ??
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway