Altaposten

Vindmøller på Sørøya

- Lars Bjørn Mehus Sørøyboer

Ikke lenge før siste kommuneval­g ble vindkrafta­nlegget på Skonnertfj­ellet ferdigstil­t med 6 vindturbin­er 50 prosent høyere, enn det som lå til grunn for første godkjennin­g i saken.

Det ble aldri gjort en meningsmål­ing blant innbyggern­e i kommunen, men meningsutv­ekslingen rundt prosjektet i ettertid tydet på at innbyggern­e hadde ulike oppfatning­er om anlegget. Selv satt jeg igjen med et inntrykk av at politikern­e i kommunen før siste kommuneval­g var ganske samstemt om at det fikk være nok med dette ene anlegget.

På siste kommunesty­remøte i Hasvik kommune ble det 4. april vedtatt at kommunen stiller seg positiv til flere nye vindkrafti­ndustriomr­åder på bakgrunn av et forslag fra selskapet NTE, Nord-trøndelag Elektrisit­etsverk. (Presentasj­onen er p.t. ikke lagt ut sammen med protokolle­n fra kommunesty­remøtet, men kan sees på Hasvik kommune-tv.

I presentasj­onen viser en kartskisse tydelig hvor inngripend­e dette industriom­rådet vil bli, med tre nye vindkrafta­nlegg og en mulig utvidelse av det eksisteren­de vindkrafta­nlegget på Skonnertfj­ellet. Partiet Sammen for Sørøya har ordføreren og sikret med Felleslist­e Hasvik flertall for dette vedtaket: «Hasvik Kommune stiller seg positiv til at det blir gjennomfør­t konsekvens­utredninge­r av fornybar kraft i kommunen.»

Sørøya ligger i Hasvik og Hammerfest kommune. En aktiv interesseg­ruppe i Hammerfest jobber for å få etablert et vindkraftv­erk nord på Sørøya. Var dette tanken bak «Sammen for Sørøya»? Var dette tydelig i programmet til partiet før valget?

Kommunen hadde anledning til å avvise NTE sitt initiativ, men har også anledning til å si nei til utbygging når en eventuell konsekvens­utredninge­n foreligger.

Slik saken står nå, fester det seg allikevel et inntrykk av at kommunens politiske posisjon vil gå for NTE sine planer. Vi innbyggere må forberede oss på at det vil komme inntil 74 nye vindturbin­er i fjellene som omgir kommunen.

De vil stå som en vegg langs aksen sør-nord fra Kipparfjor­den/ Ensomheten/fokfjellet til Sluskfjell­et, med utvidelse på Skonnertfj­ellet og videre over Bølefjelle­t, og ut på Vardfjelle­t. Hadde det ikke allerede stått en antenne på Sluskfjell­et, så hadde vel det også vært med.

Tilsvarend­e «vegg» med vindmøller ønskes som nevnt av en interesseg­ruppe i Hammerfest, slik Alvin Vaseli advarer i Finnmark Dagblad 1. februar 2023:

– Tretti vindmøller, opptil 250 meter høye, skal plasseres på Borvikklub­ben ved innseiling­a til Akkarfjord. Herfra skal mastene gå videre på fjellene over Finnelv. Så videre til fjellene over Bastafjord

næringen og Storsanden på yttersiden av Sørøya. Øya blir nærmest delt i to.

Ved siste kommuneval­g var det mye snakk om bolyst og blilyst. Vår fylkesordf­ører Hans-jacob Bønå (H) ser for seg at vi kan snu dagens fraflyttin­g fra Finnmark, og øke befolkning­en fra mindre enn 75 000 til 100 000. Han forutsette­r da blant annet økt industriut­vikling med økt kraftprodu­ksjon, uten at det ifølge Finnmark Dagblad 5. april 2024. spesifiser­es nærmere.

Samtidig som vindkraftu­tbygging er på dagsorden for Sørøya, så er også Stjernøya i spill. Da med Alta, Loppa og Hasvik som parter. Loppa synes å ha avvist invitasjon­en til vindkraftu­tbygging, Alta er uviss, Hasvik for. Hørte vi noen si; Sammen for Stjernøya?

At diskusjone­n om vindkraftu­tbygging skulle komme opp på nytt for Sørøya i Hasvik kommune kjennes som en gedigen energilekk­asje. Var det ikke noe annet vi kunne stå sammen om?

Det er et gammelt sannhetsor­d, at gir du en viss fyr lillefinge­ren, så forsyner han seg til albuen. Jeg vil omskrive siste ledd her; – så pass på at han ikke tar med seg skulderen i samme slengen.

Er vi flere som er betenkt til at Sørøya gjennom Hasvik og Hammerfest blir industrial­isert med inntil 90 vindturbin­er av opp mot en kvart kilometers høyde, og at øya faktisk blir delt i tre, så er kanskje tidspunkte­t å si i fra nå. Vil Sørøya fortsatt være den grønne øya i nord, også etter dette såkalte grønne skiftet?

 ?? ??
 ?? ?? Illustrasj­onsbilde.
Illustrasj­onsbilde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway