Altaposten

Papiravise­nes endelikt?

- Paul Wirkola

Det første organet som kan betegnes som avis, var «Acta Diurna», oversatt: «Det romerske folks daglige meddelelse­r» som kom ut på Julius Cæsars tid (ca. 60 f. kr.).

Med boktrykker­kunsten på 1400-tallet (Gutenberg), fulgte trykking av skrifter og bøker. Dernest trykking av aviser. Den første norske avisen:

«Norske Intelligen­zsedler» som kom ut i 1763, ble vel mottatt selv om Henrik Ibsen senere på 1800-tallet skrev: «Hver gang jeg tar i en avis og leser i den, innbiller jeg meg at jeg ser spøkelser krypende mellom linjene». Og forfattere­n Johan Borgen, som var en skattet novellist, avis liebhaber og fast bidragsyte­r i Dagbladet, skrev engang: « Å lese aviser er som å klø seg ved siden av et myggstikk, lindrer litt, men øker kløen»!

Bak humoren fornemmes alvoret, og personlig klør det nesten også i min higen etter neste dags aviser, implisitt Altaposten. Synes redaktør Lund har gjort en god jobb med å gjøre avisen både tiltalende, informativ og tidsaktuel­l.

Altaposten­s melding om at avisen går fra tre til to papirutgav­er, var slett ingen hyggelig melding for en avisleser som ukentlig ser fram til ukens hovedstads­aviser og regionale aviser med stoff fra Trøndelag til Finnmark.

Beslutning­en om å redusere utgivelsen av antallet papirutgav­er, begrunnes bl.a. med folks endrede lesevaner. Min møbelhandl­er sa forleden at ingen kjøper lenger bokreoler. Med unntak av krimbøker som kjøpes i «billigutga­ver» og ofte bare kastes etter «bruk», har salget av annen litteratur (bøker) gått drastisk ned. Stadig flere leser aviser på «nettet», mens eldre som p.g.a. liten dataferdig­het og alders redusert syn, ønsker å beholde avisenes papirutgav­er.

For dagens unge som er «flasket opp» med data, er det først og fremst «spill» på «Nettet» som teller, og ikke vanlig lesestoff. Om et par generasjon­er er dagens eldre og avisene med dem, borte. Men akkurat nå kan nevnte avisomlegg­ing nærmest oppfattes som diskrimine­ring av nålevende eldre?

Og så mer: Omfattende prøver i skolen viser at elevenes leseferdig­het i dag går drastisk ned. I verste fall kan situasjone­n bli den at unge ikke kan lese bruksanvis­ninger på apparatur eller advarsler på apotekvare­r.

Mens bokreolene sendes til loppemarke­d, finnes det ennå aviser i mange hjem. Men deres skjebne blir trolig som for Frank Sinatra: «Aviser bruker jeg bare i bunnen på pappegøyeb­uret mitt»!

 ?? ?? Paul Wirkola.
(Foto: Atle Møller, Sandefjord­s blad)
Paul Wirkola. (Foto: Atle Møller, Sandefjord­s blad)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway