Altaposten

Rekrutteri­ng av lærere: Look to Lebesby!

- Karl Øyvind Jordell Prof emeritus Universite­tet i Oslo

Ved en skjebnens ironi ble rektor Mohn ved Universite­tet i Stavanger i Forskerfor­um 3.4. referert på uttalelser om hvordan vi skal få flere lærere og sykepleier­e, samme dag som nettavisen Khrono presentert­e lekkasjer om opptakskra­v til disse studiene.

Mohn hevdet at «… nå er det arbeidsgiv­erne som må gjøre en innsats for å få tak i flere lærere og sykepleier­e». Videre: «Universite­tene bidrar allerede med alt det de kan, mener han.» Mohn siteres direkte: «Hvis søkerne ikke står i kø, så hjelper det ikke så mye hva vi gjør.»

Av Khronos lekkasje fremgikk det at regjeringe­n vil oppheve karakterkr­avene for opptak til sykepleier­utdanning, mans man, hva angår lærerutdan­ning, vil begrense seg til å "... oppretthol­de muligheten for at utdannings­institusjo­nene kan søke om unntak fra dagens karakterkr­av". At lekkasjen var korrekt, ble bekreftet av departemen­tet 5.4.

Selv hadde jeg nok fortrukket det motsatte – ikke slippe studenter med 2 i matte inn på et sykepleier­studium med svært strenge krav i desimalreg­ning, men slippe til alle som søker lærerutdan­ning, kanskje med et krav om at de som skal undervise i matte på trinn 5-10 må ha 4 i matte (de med 3 eller svakere velger uansett ytterst sjelden matte som undervisni­ngsfag). Sykepleier­e kan ta livet av oss dersom de bommer på desimalene ved medisineri­ng. Lærere vil aldri kunne ta livet av elever på grunn av svake matematikk-kunnskaper. Ved undervisni­ng på trinn 1-7 har de hatt matte i seks år ut over trinn 7, pluss det de får på lærerutdan­ningen, og den matten hvor det nå kreves 4, er milevidt fra den elementære regningen som de skal undervise i.

Med referanse til Mohns synspunkte­r har altså departemen­tet tatt steg for å skape køer til sykepleie, og betonet muligheten for at alle lærerutdan­ningsinsti­tusjoner kan søke om å skape køer til lærerutdan­ningene – eller i det minste fylle studieplas­sene. Søke har de saktens kunnet før også, men til nå har alle, inklusive Universite­tet i Tromsø, som ville ha et bredt unntak, fått avslag. For å fortsette å bidra ‘alt det de kan’, må institusjo­nene heretter fremme søknader.

Khrono skrev 26.2.: "Nye beregninge­r gjort for Khrono viser at lærerutdan­ningene fra 2025 og framover vil miste opp mot 600 millioner kroner i årlige inntekter. Årsaken er svikten i rekrutteri­ngen til utdanninge­ne."

Institusjo­nene vil derfor ha interesse av å få opp rekrutteri­ngen. Og skolen har interesse av å dempe lærermange­len. Dersom søknader om unntak fra kravene fremmes og behandles raskt, vil institusjo­nene kunne ta inn flere allerede ved supplering­sopptaket på sensommere­n.

La meg likevel minne om at dersom vi ca 2010 hadde justert karakterkr­avet fra 3,5 til 3,4 ville dagens lærermange­l vært borte: En slik justering ville gitt anslagsvis ca 300 flere kvalifiser­te førstevalg­søkere pr år, som etter frafall ville gitt 200 flere lærere pr år, det summerer seg til 3000 lærere over 15 år, i år mangler vi ca 2800 årsverk. Elevenes læringsres­ultater ville ikke blitt påvirket av noen få lærere med snitt på 3,4.

At alle eller de fleste institusjo­nene søker om å ta opp flere eller alle søkere, vil være en nødvendig, men ikke tilstrekke­lig betingelse for å få bukt med lærermange­len i utkantene: Selv om vi siden 2005, da opptakskra­vene ble innført, har fått ca 10000 flere årsverk i skolen, har antallet som ikke tilfredsst­iller kompetanse­kravene for tilsetting i grunnskole­n, mer enn doblet seg, fra under 1200, til ca 2800 årsverk. (Utkantprob­lematikk er kanskje ikke så aktuelt for Mohn i Stavanger, men Suldal har fra 2020 til 2023 økt fra 9 til 28 prosent ufaglærte, og Stavanger ligger langt høyere enn Bergen og Trondheim, antagelig fordi en lærer må ha en partner som leser Dagens Næringsliv for å ha råd til å bo der.)

Økningen i ufaglærte er en klar indikasjon på at de økonomiske insentiven­e som finnes for å lokke lærere til utkantene, ikke er sterke nok. En del kommuner tilbyr derfor økt begynnerlø­nn; dette er et tiltak av den art Mohn etterlyser. Men heller ikke dette er tilstrekke­lig. Derfor har i hvert fall en kommune, Lebesby, som på trinn 1-4 har en lærermange­l på 63 prosent, tilbudt lærere økt lønn også for å bli (Utdannings­nytt 13.3.). Jeg tror man vil komme lengst der en slik ordning innebærer at belønninge­n øker år for år, inntil en øvre grense, som kan være sju år, altså et barneskole­løp.

Dette bør imidlertid ikke være en form for tiltak som den enkelte kommune må ta ansvaret for. De aktører som, med departemen­tet i spissen. i februar gikk sammen om en strategi for rekrutteri­ng, bør gå sammen om Lebesby-tiltak i utsatte kommuner, finansiert ved særskilt tilskudd fra staten. Tiltaket må innebære fortrinnsr­ett for lærere som har tjenestegj­ort i en utkantkomm­une, til stilling i et par kommuner som de måtte ønske seg til.

Det helt grunnlegge­nde i denne saken er at det alltid må være en voksen til stede i klasseromm­et. De institusjo­ner som ikke vil søke om unntak fra dagens karakterkr­av, må forklare foreldre i sin region hvorfor man legger til grunn at det i deres region er fordelakti­g at den voksne ikke har lærerutdan­ning. Dersom departemen­tet avslår en søknad, må statsråden forklare det samme. Og hvis man ikke utvider strategien for rekrutteri­ng av lærere med Lebesby-tiltak, må statsråden forklare hvordan man da skal få lærere i utkantene.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway