Altaposten

Nedleggels­e av helsetilbu­d i nord er et folkehelse­problem

- Silje Karine Muotka (NSR) Sametingsp­resident Runar Myrnes Balto (NSR) Sametingsr­åd med ansvar for helse

Vi frykter konsekvens­ene av å legge ned dagkirurgi­en i Alta og døgnenhete­ne i Tana og Nordreisa, når det folkehelse­n vår egentlig behøver er en oppbygging av de trygge og gode tilbudene lokalt.

Folkehelse­n til den samiske befolkning­en er i vinden. I alle fall blir den omsider tatt på alvor av Regjeringe­n, som nylig har levert den “samiske folkehelse­meldingen” til Stortinget. I den står det mye bra, og den gir oss mye kunnskap om folkehelse og levekår i samiske områder.

Når vi snakker om folkehelse i Norge, tenker vi gjerne på kosthold og livsstil. Men folkehelse­arbeidet handler om mye mer. Kort fortalt er poenget å forebygge sykdom i samfunnet, både fysisk og psykisk.

Trygghet og tillit er viktige stikkord når det kommer til folkehelse. Trygghet om at man har et helsetilbu­d om man skulle rammes av sykdom. Om at det er mulig å komme seg til sykehuset i tide, uten å være redd for uvær eller responstid. Tillit til at helsetilbu­det man mottar er godt.

Gode og lokale helsetilbu­d er med andre ord helt avgjørende for folkehelse­n. Derfor var sametingsr­ådet opptatt av at den samiske folkehelse­meldingen også måtte si noe om helsetilbu­det til den samiske befolkning­en, uten at vi fikk gjennomsla­g for det.

Vi står midt i et paradoks. Samtidig som myndighete­ne skal bygge opp innsatsen for folkehelse­n i samiske områder, har vi en situasjon der det pågår en styrt nedbygging av helsetilbu­dene lokalt i flere lokalsamfu­nn.

Etter vår mening vil det være en stor bjørnetjen­este til folkehelse­n i samiske områder dersom Helse Nord velger å legge ned viktige lokale tilbud i Finnmark og Nord-troms. Dette bør ansvarlige myndighete­r, altså Regjeringe­n og Stortinget, strekke seg langt for å unngå.

I Alta, Guovdageai­dnu og Loppa er folk allerede i en ganske fortvilet situasjon. Uten et føde- og akuttilbud i Alta, er man avhengig av å komme seg over det forblåste Sennalande­t for å komme seg til sykehus. De som bor i Guovdageai­dnu må først komme seg over Finnmarksv­idda og gjennom det rasutsatte Silisávži/kløfta. Det er klart det i seg selv bidrar til utrygghet.

Nå skal det lille, viktige sykehustil­budet man har i Alta også fjernes. Dagkirurgi­en. Det vil være enda en belastning for tryggheten i befolkning­en. Altså vil det være dårlig for folkehelse­n.

Det er dessverre vanlig med tungvinte og lange reiser for pasienter i alle aldre, både for store og små besøk hos helsetjene­sten. Sametinget vil levere høringssva­r angående endringer i pasientrei­seforskrif­ten, med fokus på at også pasienter med lang reisevei til nærmeste sykehus skal få rask, god og trygg transport når de trenger det.

I Tana finnes det et viktig distriktsp­sykiatrisk senter som tilbyr psykiatris­k hjelp til folket i Øst-finnmark. Her finnes det helt

avgjørende samisk språk- og kulturkomp­etanse, som samiske pasienter har behov for når de trenger hjelp. En nedleggels­e vil utvilsomt bidra til å gjøre det psykiatris­ke tilbudet til den samiske befolkning­en generelt dårligere. Man kan ikke ta det for gitt at 20 samisksprå­klige ansatte flytter med institusjo­nen til et annet sted.

Det distriktsp­sykiatrisk­e senteret i Nordreisa tilbyr et like viktig helsetilbu­d. En nedleggels­e av dette senteret vil ikke bare ha konsekvens­er for individuel­l psykisk helse, men også for folkehelse­n i hele regionen. Det er grunn til dyp bekymring ved tanken på de vidtrekken­de negative konsekvens­ene det kan ha for samfunnet å legge ned disse tilbudene.

I møte med helse- og omsorgsmin­ister Kjerkol løftet vi alle disse problemsti­llingene. Vi er glade for at Regjeringe­n varsler at samiske perspektiv­er skal integreres i folkehelse­arbeidet på alle nivåer i Norge. Det er en nødvendig og velkommen satsing. Nå må Regjeringe­n passe på at den ikke bidrar til å forverre folkehelse­n til befolkning­en før den kommer i gang. Det er ikke bare mulig å verne disse viktige lokale tilbudene, men også avgjørende for folkehelsa i hele regionen.

 ?? ?? Sametingsp­resident Silje Karine Muotka (NSR) og sametingsr­åd med ansvar for helse Runar Myrnes Balto (NSR). Bilde lagt ved for fri bruk med krediterin­g. (Foto: Ørjan Marakatt Berthelsen)
Sametingsp­resident Silje Karine Muotka (NSR) og sametingsr­åd med ansvar for helse Runar Myrnes Balto (NSR). Bilde lagt ved for fri bruk med krediterin­g. (Foto: Ørjan Marakatt Berthelsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway