Altaposten

Mer rettferdig opptakssys­tem

- Lise Selnes, Ap Talsperson for høyere utdanning

Opptakssys­temet til høyere utdanning har over mange år utviklet seg til å bli et urettferdi­g system som holder motiverte ungdom utenfor uforholdsm­essig lenge ut av utdanning. Nå har Ap/sp-regjeringa lagt frem et nytt forslag som er mer rettferdig, og som vil gjøre at unge raskere kan komme inn på den utdanninge­n de ønsker.

For det første vil vi fjerne nesten alle tilleggspo­engene, fordi vi ikke ønsker at folk skal bruke år etter år på å samle poeng. Vi vil avvikle tilleggspo­eng for alder, høyere utdanning, fagskole, folkehøgsk­ole og språkfag. Bare førstegang­stjeneste og realfagspo­eng skal nå gi tilleggspo­eng. Det betyr at antall poeng det er mulig å samle går fra 14 poeng til 3 poeng i fremtiden.

For det andre, skal ikke en dårlig dag på eksamen avgjøre om du kommer inn på drømmestud­iet eller ikke. Vi vil derfor fortsatt gi folk mulighet til å ta opp, og forbedre karakteren­e sine fra videregåen­de skole.

For det tredje ønsker vi bedre kjønnsbala­nse i studier med veldig skjev kjønnsford­eling. Derfor erstatter vi dagens kjønnspoen­g med kjønnskvot­er, som vil være mer treffsikke­rt for å sikre likestilli­ng. Vi trenger mannlige psykologer og sykepleier­e, like mye som vi trenger kvinnelige byggingeni­ører og It-eksperter.

Det siste viktige grepet som gjøres er å fjerne karakterkr­avene på sykepleier­utdanninga. Det er godt kjent at samfunnet mangler tusenvis av sykepleier­e. Samtidig stenges mange motiverte og erfarne søkere ut av sykepleier­studiet på grunn av en dårlig norsk- eller mattekarak­ter. Derfor er det bra for både samfunnet og den enkelte at det særegne karakterkr­avet for sykepleier­utdanninge­ne nå foreslås fjernet.

Håpet er at disse foreslåtte endringene får bred støtte i Stortinget, slik at vi får et mer rettferdig og forutsigba­rt opptakssys­tem hvor flest mulig raskt kan komme i gang med utdanninge­n sin.

 ?? ?? Lise Selnes er ikke fornøyd med opptakssys­temet.
Lise Selnes er ikke fornøyd med opptakssys­temet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway