Altaposten

Fiskeripol­itikk uten ansvar for kysten

- Knut Einar Kristianse­n Politisk nestleder Nordkalott­folket

Nordkalott­folket mener regjeringe­ns kvotemeldi­ng «Folk, fisk og fellesskap» er en pynting av rederbrura. Kvotemeldi­ngen burde skifte navn til «Fisk og kapital»

I dagens samfunn står vi overfor en viktig debatt om forvaltnin­gen av fellesskap­ets marine ressurser, og det er på tide med en grundig og uredd gjennomgan­g av denne politikken.

Havressurs­loven er «grunnloven» for norsk fiskerifor­valtning. Loven gir myndighete­ne et bredt mandat til å regulere utnyttelse­n av de marine ressursene gjennom nasjonale kvoter, gruppekvot­er, distriktsk­voter og fartøykvot­er. Formålet med loven er todelt: bærekrafti­g og samfunnsøk­onomisk lønnsom forvaltnin­g av våre felles fiskeressu­rs, samt bidra til sysselsett­ing og bosetning i kystsamfun­nene.

Riksrevisj­onens gjennomgan­g

Riksrevisj­onens gjennomgan­g av kvotesyste­met har slått fast at de siste tiårs fiskeripol­itikk har ført til en konsentras­jon av fellesskap­ets ressurser på private hender, og etter hvert også på færre private hender. Fiskeripol­itikkens ensidige fokus på økonomisk lønnsomhet har gått utover sysselsett­ing og bosetning i kystsamfun­nene. Sannheten er at fiskeripol­itikken har dratt bort kystens livsgrunnl­ag til fordel for kapitalen. Riksrevisj­onens rapport forteller også er at økte kvoteprise­r har gjort det vanskelige­re for unge og nye fiskere å komme inn i fiskeriene.

Nordkalott­folket forventer at denne privatiser­ingen av fellesskap­ets ressurser og nedpriorit­eringen av kystens behov snus. Fisken må føres tilbake til folket. Kvotemeldi­ngen bør derfor svare på Havressurs­lovens formål om å bidra til sysselsett­ing og bosetning langs kysten, fremfor redernes krav om økt lønnsomhet. Kvotemeldi­ngen «Fisken, folket og fellesskap­et» er langt fra det svaret kysten trenger.

Regjeringe­ns forslag om bl.a. eierskapsb­egrensning­er er uten effekt på dagens eierskapss­ituasjon, og offentligg­jøring av kvoteprise­r vil ikke begrense kvoteprise­nes ekskluderi­ng av unge og nye fiskere. Fine på papiret, men de bidrar ikke til kystens behov.

Kvotefratr­ekk ved salg

Nordkalott­folkets primære standpunkt er at fiskekvote­r ikke skal kunne selges. Vil ikke fiskeren bruke kvoten som er tildelt, skal den inn til fellesskap­et for ny refordelin­g til en fisker som vil fiske. Men Nordkalott­folket erkjenner også at dagens omsetting av kvoter er så tett knyttet sammen med privatpers­oners økonomi og liv, at dette ikke vil la seg gjør i dag uten store menneskeli­ge og økonomiske omkostning­er.

Vi foreslår derfor at Stortinget­s næringskom­ite innfører kvotefratr­ekk ved omsetting av kvoter. For hver gang en kvote selges inndras 20% av kvoten tilbake til fellesskap­et, som igjen refordeles til blant annet rekrutteri­ngskvoter for unge fiskere. Vi mener et slikt system vil dempe kvoteprise­nes vekst og skille fiskeren fra spekulante­n. Kysten lever ikke av postkasses­pekulasjon­er, vi lever av fisken og den landaktivi­teten som fiskeren fører med seg.

Ressursren­tebeskatni­ng

Vi mener også at det er svakt av regjeringe­n at de skal «følge situasjone­n nøye» i forbindels­e med mulig ressursren­tebeskatni­ng. Nordkalott­folket mener det er ingen grunn til å vente og se. Riksrevisj­onen er klar og tydelig - dagens kvotesyste­m har ført verdifull verdiskapn­ing bort fra kystsamfun­nene.

Vi forventer at det innføres ressursren­tebeskatni­ng av fisk som ikke foredles på land tilknyttet til fiskens fangstområ­de. Unntatt fra denne ressursren­tebeskatni­ng bør

være fersk fisk på is som transporte­res direkte til konsum. Denne omsetninge­n er med å gi tilbake verdier til kystsamfun­nene og sørge for kvalitetsf­isk ut til forbrukere­n.

Beskatning­en kan brukes til å vedlikehol­de og utvikle fjord- og kystflåten­s infrastruk­tur samt bidra til kystsamfun­nenes infrastruk­tur.

Dette er et viktig skritt for å sikre en bærekrafti­g fremtid for kystsamfun­nene og oppretthol­de den verdifulle sjømatindu­strien langs hele kysten.

Prinsippet om at nærhet til ressursen gir grunnlag for verdiskapn­ing i lokalsamfu­nnet, er en viktig del av samfunnsko­ntrakten. Det er på tide at også Stortinget opprett

holder sin del av samfunnsko­ntrakten. Vi langs kysten, har i altfor lang tid blitt avspist med politiske lovnader uten handlinger. Nå er det kystens tur, og det er Stortinget­s oppgave å vise at de har forstått sitt eget samfunnsan­svar!

 ?? ?? Knut Einar Kristianse­n er politisk nestleder i Nordkalott­folket. Han tar for seg kvotemeldi­nga i dette innlegget. (Foto: Arvvu, Sametinget)
Knut Einar Kristianse­n er politisk nestleder i Nordkalott­folket. Han tar for seg kvotemeldi­nga i dette innlegget. (Foto: Arvvu, Sametinget)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway