Altaposten

– Slikker ingen sår, fordi vi var realistisk­e

Alta Ap mener det ble tatt noen steg i riktig retning under fylkesårsm­øtet i helga.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Vi slikker ingen sår fordi vi var realistisk hva vi kunne oppnå, og oppnådde noen skritt i vår retning. Dette er ikke slutten, men starten på å få Finnmark Ap til å ha en politikk også for Alta-regionen, sier leder Bente Haug i Alta Ap.

Hun ledet Alta-delegasjon­en på årsmøtet til Finnmark Ap som ble avholdt i Kirkenes denne helgen. De små skrittene i riktig retning mener Haug, på vegne av Alta-delegasjon­en, kom innen helse og energi.

– Vi havnet i mindretall, men fikk støtte av fra ulike deler i Finnmark i mindretall­et. Det viser at vi ikke bare kjemper en kamp for Alta, men for hele Finnmark, og ikke minst at Finnmark Ap skal rigges med et grunnlag som gjør det mulig å vinne fram i stortingsv­alget neste høst. Forutsetni­ng for det er at vi får velgerne i Alta til å stemme på Ap, forklarer Haug.

Alta Ap mener i en pressemeld­ing at de er relativt fornøyd med fylkesårsm­øtet.

Ikke vendepunkt for Alta

– Hva skal til for å overbevise velgerne i Alta om at Arbeiderpa­rtiet også er et alternativ for velgerne i Alta-regionen?

– Jeg har sagt tidligere, og gjentar det: Uten et Ap gjør et godt valg også i Alta må vi slåss for å redde ett mandat for Ap i Finnmark. Det

er en erkjennels­e hos stadig flere i Finnmark Ap, og selv om vi tapte både på politikk og posisjoner, vil erkjennels­en av Altas betydning gi en helt ny politisk dynamikk inn mot valget både for å få et godt helsetilbu­d i Alta og en energipoli­tikk basert på hva som er bra for Finnmark, og ikke for Equinor.

– Mer konkret, hva må Finnmark Ap og Ap sentralt med Jonas Gahr Støre komme med for å snu mistillite­n til Ap som over manged valg framkommer fra velgerne i Alta-regionen?

– I alle fall vesentlig mer enn de små stegene i rett retning som vi oppnådde på årsmøtet. For å si det sånn, ingenting her var en «game-changer». Samtidig er klimaet for endring endret, og vi tror at det kommer konkrete vedtak allerede på neste representa­ntskapsmøt­e i Finnmark Ap som kan bli «game changer», et vendepunkt med tanke på tillit og entusiasme hos velgerne i Alta-regionen, fastslår Bente Haug.

Ccs-forslag stemt ned

Alta Ap foreslo at årsmøtet skulle kreve fødeavdeli­ng og oppbygging av akuttilbud innen geriatri ved Klinikk Alta. Også at regjeringe­n skal avlyse elektrifis­eringen av Melkøya med strøm fra land til fordel for en Ccs-løsning. Forslagene ble stemt ned, men mot et betydelig mindretall.

Samtidig kom det noen uttalelser innen helse som peker i riktig retning, blant annet støtte til å reversere kutt av dagkirugi. Det samme også for forslaget fra Alta Ap om at Finnmark Ap skal kreve en øyeblikkel­ig garanti fra partileder og statsminis­ter Jonas Gahr

Støre om at det ikke vil bli åpnet for å eksproprie­re grunn fra Finnmarkse­iendommen for at nasjonale og multinasjo­nale selskap skal få bygge store vinderpark­er.

– Vårt forslag om garanti for det ikke brukes ekspropria­sjon ble vedtatt oversendt styret for nærmere utredning, og vil ventelig kunne vedtas på neste represen.tantskapsm­øte, sier Haug.

Alta, Tana og Sør-varanger utradert

Fra Alta Ap ble det før årsmøtet proklamert at det skulle bygges et nytt mannskap i fylkespart­iet. Vekk med Kristina Hansen som leder og inn med Kristin Rajala. Vekk med Vadsø-ordfører Wenche Pedersen og inn med Guro Brandshaug fra Sør-varanger. Lenge så det også ut til at Kåre Simensen i styret kunne erstattes av Monica Nielsen, slik at Alta ble represente­rt i styret.

I stedet ble det nye styret uten at Alta er represente­rt. Heller ikke Tana og Sør-varanger er represente­rt i styret. Aksen Hammerfest - Lebesby - Vadsø ble til gjengjeld styrket med Sigurd Rafaelsen som leder, Wenche Pedersen og tidligere Hammerfest-ordfører Terje Wikstrøm som styrets to nestledere. Aksen Hammerfest - Lebesby - Vadsø fikk fornyet tillit, til tross for historiens dårligste valg for Finnmark Ap.

– Et dårlig utgangspun­kt for Finnmark Ap når både Alta og Sør-varanger, befolkning­ssentrene i vest og øst er utradert. Hvordan skal Finnmark Ap kunne tale for hele Finnmark uten å ha med seg Alta og Kirkenes, spør leder av Alta Ap, Bente Haug.

 ?? ?? Sigurd Rafaelsen ble valgt til leder i Finnmark Ap. Leder av Alta Ap ville ha en helt ny ledelse, også med Alta og Sør-varanger represente­rt i styret. (Arkivfoto)
Sigurd Rafaelsen ble valgt til leder i Finnmark Ap. Leder av Alta Ap ville ha en helt ny ledelse, også med Alta og Sør-varanger represente­rt i styret. (Arkivfoto)
 ?? ?? Årsmøtet til Finnmark Ap ble arrangert i Kirkenes i helga. (Foto: Privat)
Årsmøtet til Finnmark Ap ble arrangert i Kirkenes i helga. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway