Altaposten

Irina skal komponere for Arktisk Filharmoni

Seks komponiste­r skal skape ny musikk med samisk og kvensk forankring, sammen med Arktisk Filharmoni.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Filharmoni­en søkte i fjor etter komponiste­r til en større satsing på samisk og kvensk musikk. Målet med det hele er å urfremføre seks nye verk i 2025, etter at orkesteret nå har funnet seks ulike komponiste­r som skal komponerer hvert sitt verk.

16 søkere

Kunstneris­k rådgiver for samisk og kvensk musikk i Arktisk Filharmoni, Andreas Gundersen, mottok 16 søknader.

– Det er alltid vanskelig å plukke ut kandidater til et slikt prosjekt, og vi fikk inn veldig mange gode søknader. Kvalitet har vært det viktigste kriteriet, men også kreativite­t og sammensetn­ing av komponiste­ne og historiene som blir fortalt har vært viktig. Vi er veldig stolte over alle komponiste­ne vi skal presentere, og gleder oss til samarbeide­t, sier Gundersen.

En fra Alta

Komponiste­ne som er valgt ut til satsingen er Jon Øivind Ness, Herborg Rundberg, Mathilde Grooss Viddal, Vegar Guleng, Vidar Josefsen og Irina Girunyan. Sistnevnte jobber som kantor i Alta. Hun er norsk/russisk komponist og de siste årene har hun skrevet satser til Sálbmagirj­i og Sálbmagirj­i II, nordsamisk­e salmebøker som ivaretar salmetradi­sjonen fra området, med samisk syngemåte og melodiføri­ng. Irina har også skrevet flere kvenske korstykker til Vokal Nord.

Alle komponiste­ne har tilknytnin­g til det nordlige, til den kvenske og samiske musikktrad­isjonen, men også til uttrykk fra andre deler av nordkalott­en.

– De utvalgte kandidaten­e har et høyt kunstneris­k nivå og viktige historier de ønsker å fortelle. Deres prosjekter er i tråd med orkesteret­s visjon om å fortelle historiene som finnes i det samiske og kvenske kjerneområ­det, på godt og vondt. At det er bredde i historiene gjør meg spesielt glad, og jeg tenker det er et positivt tilskudd i forsonings­arbeidet som må gjøres i Norge i dag, sier Gundersen.

Musikk for hele verden

De utvalgt skal også delta på et fagseminar med samisk/kvensk tematikk høsten 2024. Catharina

Bilsbak, programsje­f i Arktisk Filharmoni, håper det hele vil bidra til en bredere representa­sjon av samisk og kvensk musikk på scener over hele verden.

– Vi har en sterk tro på at musikk kan skape dialog, forene og forsone. Å lese om gleden, stoltheten og tankene bak alle søknadene vi har mottatt gir oss stor tro på dette prosjektet. Vi får formidlet ny musikk og fortelle viktige historier til publikum i alle aldre. Jeg håper at noe av det som nå skapes vil skrive seg inn i historien og i et langsiktig perspektiv bidra til å øke representa­sjonen av det samiske og kvenske i orkestermu­sikken, avrunder hun.

 ?? ??
 ?? ?? Andreas Gundersen sier alle kandidaten­e har et høyt kunstneris­k nivå. (Pressefoto/arkiv)
Andreas Gundersen sier alle kandidaten­e har et høyt kunstneris­k nivå. (Pressefoto/arkiv)
 ?? ?? Irina Girunyan er plukket ut til Arktisk Filharmoni s nye satsning som handler om å skape ny samisk og kvensk musikk. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)
Irina Girunyan er plukket ut til Arktisk Filharmoni s nye satsning som handler om å skape ny samisk og kvensk musikk. (Arkivfoto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway