Altaposten

Haster med sparetilta­k

I onsdagens formannska­psmøte ble flere søknader om økonomisk støtte avslått eller bare delvis innfridd. Kassa er tom, begrunner kommunedir­ektøren.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Med trusler om plass på ROBek-listen hengende over seg, ønsker både politikere og administra­sjon å sende et signal om at de tar situasjone­n på alvor.

Dessverre går dette utover tiltrengte midler til sports- og kulturarra­ngementer og lag og foreninger som søker om økonomisk støtte fra kommunen.

Har ikke penger

Blant sakene som ble behandlet under onsdagens formannska­psmøte var «Støtte til lag og foreninger vår 2024».

Her ble alle søknadene i tråd med kommunedir­ektørens innstillin­g avslått eller bare delvis imøtekomme­t.

Samlet søknadssum var på 536.000 kroner. Etter gjennomgan­g fra administra­sjon ble bare 125.000 kroner foreslått bevilget.

I vurderinge­n legges det til grunn, at til tross for den fantastisk­e jobben frivillige gjør for aktivitet og bolyst i kommunen, så er det for tiden begrensede midler tilgjengel­ig.

– Det er vanskelig å si nei til frivillige som jobber for bolyst i Alta, men der vi er nå er det dessverre slik at dess mer vi gir i tilskudd, dess større blir tapet. Det er ingen kilder man kan hente penger fra. Det er gjort en vurdering ut fra

det. Så er det opp til formannska­pet om det skal bestemmes annerledes, redegjorde kommunedir­ektør Oddvar Konst.

Ingen av politikern­e ønsket å gå imot innstillin­gen, som ble enstemmig vedtatt.

Rammet av pandemien

Også når det kommer til Barents vinter games, som Alta har takket ja til å være vertskap for, tas det økonomiske grep.

Opprinneli­g var arrangemen­tet planlagt til 2022 og det var satt av 300.000 på kommunalt budsjett til støtte av arrangemen­tet. Så kom koronapand­emien.

Ny dato ble satt til 28. mars 2025.

Men nå er det økonomiske situasjone­n mer anstrengt.

Arrangøren­e, som har et totalt budsjett 7, 7 millioner kroner, søker om økonomisk støtte fra Alta kommune på 400.000 kroner, i tillegg til hjelp til en del tjenester.

Innstillin­gen fra kommuneadm­inistrasjo­nen er at det tilføres penger til sektorene dette gjelder, noe som medfører en reell utgift totalt gjennom budsjettet på 600.000 kroner.

Blant midlene som søkes er 250.000 kroner tiltenkt åpningsser­emoni og «Get together» -arrangemen­t.

– Må lete med lys og lykte

Ordfører Monica Nielsen ga tydelig inntrykk av, at gitt dagens situasjon, sitter pengene betydelig lenger inne enn tidligere.

– Vi ønsker å se på muligheten til å bruke mindre enn 600.000 kroner. Kanskje kan «Get together» gjøres for 150.000 kroner istedenfor 250.000, sa hun.

Og la til:

– Vi er i en økonomisk situasjon hvor vi må lete med lys og lykte etter midler, og det går dessverre utover ting. Det er synd Covid

kom, men søknaden har også økt med 200.000 siden sist vi behandlet dette.

Må bidra

Kommunedir­ektør Oddvar Konst presiserte at formannska­pet bestemmer, men skal Alta være vertsby, må kommunen bidra med noe. Skal Alta ikke være vertsby må kommunen si det nå.

– Det er ti måneder til arrangemen­tet, så vi har på en måte bundet oss til det, føyde Konst til for sikkerhets skyld.

Budsjettek­nisk foreslo kommunedir­ektøren deretter å dele kostnaden 50/50 mellom friske midler og formannska­pets reservefon­d for 2025.

Med forbehold om å aktivt lete etter kostnadsbe­sparende tiltak ble kommunedir­ektørens innstillin­g vedtatt av formannska­pet.

– Blant annet ønsker formannska­pet å få redusert kostnadene til «Get together», så knytter vi finansieri­ngen opp, slik kommunedir­ektøren regisserte det.

– Jeg tro det er viktig at vi synliggjør at vi står i en krevende økonomisk situasjon, sa Nielsen.

 ?? ?? Klokken tikker ubønnhørli­g mot økonomisk slagside. Kommunedir­ektør Oddvar Konst vet at han har en krevende jobb foran seg for å få kommunen på rett kjø
Klokken tikker ubønnhørli­g mot økonomisk slagside. Kommunedir­ektør Oddvar Konst vet at han har en krevende jobb foran seg for å få kommunen på rett kjø

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway