Altaposten

Nytt tilbud forebygger ensomhet blant eldre

Alta frivilligs­entral får positiv respons på sin seniorkafé med mat, kultur og info på Alta omsorgssen­ter.

- Av Bernhard Hienerwade­l bernhard@altaposten.no

– Det viktigste er det sosiale. Og så får man ofte, i tillegg, nyttig informasjo­n om forskjelli­ge ting som kan være interessan­te og relevante.

Det sier Gunn Henriette Strand og Lill Torunn Davidsen – to av gjestene på Alta frivilligs­entrals nye tilbud «seniorkafé / torgsamlin­ger» som retter seg mot hjemmeboen­de pensjonist­er.

– Hva slags type informasjo­n?

– Sist handlet det om kosthold. I dag handler det om hva man kan gjøre for å kunne bo hjemme lengst mulig, sier Davidsen som er pensjonert lærer.

– Treffer informasjo­nen et behov hos dere som ikke bor på Alta omsorgssen­ter?

– Ja, svarer alle rundt bordet. Altaposten møter den muntre gjengen rundt et kafébord i kantina på Alta omsorgssen­ter (AOS), rett innenfor hovedinnga­ngen, hvor torgsamlin­gene finner sted. Praten rundt bordet går liflig, og latteren sitter løst. Gjestene forsyner seg med gratis kaffe, te og oppskåren frukt.

– Tar informasjo­nen som gis på torgsamlin­gene det meste av tida, eller er det en god balanse mellom «program på scenen» og det å kunne prate fritt rundt bordene?

– Det er akkurat passe, synes jeg, svarer Davidsen.

– Man har et ansvar selv

– Er ensomhet et stort problem blant hjemmeboen­de eldre i Alta?

– Det vet jeg ikke. Men så lenge man er klar i hodet og kan bevege seg sånn passe, må man jo ta ansvar selv. Da er det å sitte hjemme er noe man velger selv, svarer Borghild Eliassen.

– Det er jo faktisk en god del som skjer her på omsorgssen­teret. Flere av oss her rundt bordet er også med på eldretrimm­en «Sterk og stødig» som finner sted her, sier Bjørnar Johnsen.

– Så vi er ganske ofte her, og da får vi jo vite om andre ting som skjer her, så som torgsamlin­gene, Røde Kors sine arrangemen­t, seniordans, konserter og andre tilbud, legger Johnsen til og peker på et lite stativ i gjennomsik­tig plast som står på hvert kafébord. Der er det listet opp hva som skjer når tid på Alta omsorgssen­ter, og som også er rettet mot folk som ikke bor der.

Seniortref­fene på AOS som pensjonist­ene besøker jevnlig, er siste tilskudd i en vifte med ulike tilbud rettet mot hjemmeboen­de eldre i Alta. Altaposten har tidligere skrevet om Alta Røde Kors besøkstjen­este sine tilbud «Kveldsmat i lag», sommerfest og lignende. Også Alta pensjonist­forening har tilsvarend­e arrangemen­ter.

Nytt prosjekt

– Vi i Alta frivilligs­entral startet så smått i januar og har holdt torgsamlin­ger på AOS cirka én gang per måned; hovedmålet har i starten vært å gjøre det nye tilbudet kjent for folk i målgruppa.

Det sier leder ved frivilligs­entralen, Olga Solyanik.

Prosjektet som offisielt heter «Møtepunkt Alta omsorgssen­ter», er forankret i Alta frivilligs­entral, Frisklivse­ntralen og hos kommunens ernæringsf­ysiologer.

– Til daglig kaller vi prosjektet for «seniorkafé med mat, kultur og info», eller bare «torgsamlin­ger», legger Solyanik til.

Eksternt tilskudd på 1,3 millioner

– Vi søkte Helsedirek­toratet om prosjektmi­dler, og i begynnelse­n av mars fikk vi en tildeling på 1,1 millioner kroner. I tillegg fikk vi 200.000 kroner fra Samfunnslø­ftet / Sparebank1 Nord-norge; begge deler er vi veldig, veldig glade og takknemlig­e for, legger hun til.

– Hvor lenge kan dere drifte med disse midlene?

– Det ligger i tildelings­kriteriene fra Helsedirek­toratet at midlene skal brukes i 2024. Så nå satser vi på én til to aktivitete­r per uke, svarer lederen for frivilligs­entralen.

– I ordet «prosjekt» ligger som regel at det er noe midlertidi­g. Skal seniorkafé med mat, kultur og info bli et varig tilbud, på litt lengre sikt?

– Det er mitt håp. Vi skal presentere prosjektet for politikern­e og kommunalle­derne i Alta kommune. Men aller viktigst nå er hvordan vi skal spre informasjo­n om det nye tilbudet til dem det er ment for. Noen eldre er flink til å orientere seg på nett og sosiale medier, men langt fra alle. Selvfølgel­ig vil vi nå flest mulig, sier Solyanik.

Ta gjerne kontakt

– Vi legger også ut informasjo­n om ting som skal skje og om Alta frivilligs­entral på kommunens hjemmeside og på Alta frivilligs­entral sin egen hjemmeside på internett. Folk må gjerne ringe meg på telefon 78 45 56 70 eller 900 263 64 for å få informasjo­n om for ek

sempel neste kafétreff. De som har e-post kan enten bruke adressen post@alta.frivilligs­entral.no eller Olga.solyanik@alta.kommune.no, sier Solyanik og legger til:

– Det gjelder ikke minst folk som trenger skyss for å kunne komme seg til omsorgssen­teret.

Full mulig med drop in

– Ønsker dere at folk som ønsker å komme på arrangemen­tene skal melde seg på?

– Per nå er det fullt mulig å komme uten å ha meldt seg på. Hvis interessen etter hvert blir stor, kan det hende av vi lager en helt enkel link på hjemmeside­n der folk kan melde seg på, i tillegg til at det også skal gå an å melde seg på via telefon eller e-post, svarer prosjektle­deren.

Solyanik og hennes medarbeide­re på frivilligs­entralen ønsker å samarbeide aktivt med frivillige organisasj­oner i byen.

– Dette er på ingen måte et sololøp, og jeg er mektig imponert over arbeidet som flere organisasj­oner har lagt ned, når det gjelder å gi diverse tilbud til eldre som bor hjemme. Et godt samarbeid mellom dem og oss på frivilligh­etssentral­en er det som vil gjøre prosjektet bærekrafti­g, tror jeg. Vi kan tilby hensiktsme­ssige lokaler og et godt lydanlegg, samt at vi har økonomiske midler. Så potensiell­e samarbeids­partnere som vi ikke har vært i kontakt med enda, må ikke nøle med å ta kontakt, understrek­er Solyanik til slutt.

 ?? ?? Olga Solyanik er leder for Alta frivilligs­entral. I vinter har de startet med seniorkafé­er / torgsamlin­ger på Alta omsorgssen­ter. Det nye tilbudet retter seg primært mot eldre som bor hjemme.
Olga Solyanik er leder for Alta frivilligs­entral. I vinter har de startet med seniorkafé­er / torgsamlin­ger på Alta omsorgssen­ter. Det nye tilbudet retter seg primært mot eldre som bor hjemme.
 ?? ?? Det var god stemning rundt bordet til (fra venstre) Borghild Eliassen, Kari Strand, Inger Bergmo, Hans Johnsen, Gunn H. Strand og Lill Torunn Davidsen på torgsamlin­gen /seniorkafé­en i april.
Det var god stemning rundt bordet til (fra venstre) Borghild Eliassen, Kari Strand, Inger Bergmo, Hans Johnsen, Gunn H. Strand og Lill Torunn Davidsen på torgsamlin­gen /seniorkafé­en i april.
 ?? ?? Ikke sololøp
Ikke sololøp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway