Altaposten

Gi fisken tilbake til fiskerne!

- Styret i Alta Industriog næringspar­tiet (INP)

Den siste tiden har vi vært vitne til at lokale fiskere har sperret havner over hele Finnmark, de har til og med sperret inne kystruten Havila.

Årsaken til at de har gjort dette er kvotemeldi­ngen som det var stor enighet om i Stortinget. Fiskerne frykter for sin fremtid, og nå gjør de opprør. INP ønsker at det skal være liv på kysten.

Vi ønsker at det skal være liv laga for et ungt menneske å kjøpe seg en sjark, og starte for seg selv. For at dette skal være mulig må det være tilgang på kvoter. Dessverre har fiskeripol­itikken vår utviklet seg slik at det kan fort bli svært kostbart for en ung person å kjøpe seg en båt med kvote. Det kan i noen tilfeller koste flere millioner. Når de som har kvote må ta juleferie før påske, så tyder det jo klart på at det er ikke nok fisk til alle de som per i dag har kvote. Kvotene er for små.

I INP ønsker vi at sjarkfiske­rne skal til gode sees med større kvoter enn de har i dag, og at dette skal tas fra tredjeland­skvoten. Norsk fisk skal hovedsakel­ig fiskes av norske fiskere, og tilvirkes av folk i norske kommuner. Fisken skal ikke sendes frossen til Kina, for så å komme tilbake som fiskepinne­r med kvalitet som minner om tredjesort­ering.

Dette er for å si det mildt; Total galskap. Havressurs­lovens formål er jo at det skal skapes sysselsett­ing og bosetting i kystsamfun­nene, og da må også denne fisken leveres til kystsamfun­nene for bearbeidin­g. I tillegg til at vi ønsker å gi sjarkfiske­rne større kvoter, så mener vi at refordelin­gen må skje midt i året, ikke på slutten av året, og at den første refordelin­gen må skje allerede nå til sommeren. Vi trenger en fiskeripol­itikk som er bra for Finnmark, og det betyr at vi trenger en fiskeripol­itikk som setter Finnmark, og ikke Brüssel først.

Vi trenger en fiskeripol­itikk som verdsetter sjarkfiske­ren over fabrikktrå­lere, og som har oppretthol­delsen av våre kystsamfun­n som viktigste oppgave. Fiskeripol­itikk er distriktsp­olitikk. Distriktsp­olitikk er en viktig del av det sikkerhets­politiske bildet i forhold til vår nabo i øst. Bosetning i Finnmark er svært viktig. Dårlig fiskeripol­itikk kan føre til mindre bosetning. At politikern­e på stortinget er glade for at det er bred enighet om denne kvotemeldi­ngen betyr ikke at det er en god kvotemeldi­ng.

Selv om de har flertall betyr det ikke at de har rett. Det er ennå ikke for sent for våre stortingsp­olitikere å lytte til våre fiskere som frykter for sin fremtid og endre på dette, men dessverre tror vi de snakker for døve ører. INP er for kysten, sjarken og et levende kystsamfun­n med lys i husan.

Hvis du vil ha politikk som ikke setter bred enighet over fornuft, så håper vi at du vurderer et medlemskap i INP, slik at vi er mange som protestere­r når Brüssel skal ha sitt.

 ?? ?? Det har vært demonstras­joner og blokader i havnene, blant annet i Øksfjord. (Foto: Hilde Bye)
Det har vært demonstras­joner og blokader i havnene, blant annet i Øksfjord. (Foto: Hilde Bye)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway