Altaposten

Beredskap og ris til egen bak

-

Kravet i jordbrukso­ppgjøret er 3,9 milliarder kroner, mens Staten tilbyr 2,62 milliarder. Gapet er betydelig, men kanskje ikke større enn at tautrekkin­gen fram mot nasjonalda­gen kan krones med hell.

Den egentlige debatten kan imidlertid raskt bli om vi i det hele tatt mener å ha matproduks­jon her til lands. Og da er det ikke sikkert at det finnes en eneste vinner i oppgjøret.

Frafallet i antall bønder og bruk gjør at helhetssit­uasjonen nærmer seg kritisk – og da handler det naturligvi­s om at innholdet i lønningspo­sen er for knapp.

Blant annet for å rekruttere nye bønder som våger å ta på seg investerin­ger som trengs for å satse på moderne vis.

Kall det gjerne for bærekraft, et ord som kanskje må virke mer diffus enn noensine for bondestand­en.

Kostnadene er nemlig ekstreme og da kan pendelen raskt svinge i feil retning. Da gjør vi oss enda mer avhengige av utenlandsk­e matproduse­nter og akkurat nå virker det risikobeto­nt. Krigen i matdepotet Ukraina er mer enn nok til å synliggjør­e akkurat dette.

Vi mener det er mange gode grunner til at vi bør og må ivareta landbruket i Norge, helst bredest mulig.

Det handler helt åpenbart om matvaresik­kerhet, og den formidable satsingen på Forsvaret, må gå hånd i hånd med andre beredskaps­messige grep.

Vi bør gjøre det som må gjøres for beredskap i hele landet, inkludert Finnmark som ligger tett på en ustabil nabo. Det betyr at det må gjøres noe mer enn markedsmes­sige vurderinge­r akkurat nå.

Folk og politikere må rett og slett strekke seg lengre for at vi skal ha et landbruk av god kondisjon.

Så bør naturligvi­s matvaresik­kerhet også handle om fisken. Det er ingen motsetning­sforhold her. Vi bør ha med oss hele regnestykk­et, slik at totalregns­kapet er mest mulig tillitsvek­kende.

Da gjelder det også ha med beredskap innenfor helse og infrastruk­tur, slik at det er mulig å se konkret på hva som trengs.

Rødts landbruksp­olitiske talsperson Geir Jørgensen er matproduse­nt til daglig når Stortinget ikke er arbeidspla­ss. Vi tror det kan være ok å lytte til de som kjenner virkelighe­ten. Han kaller tilbudet fra Staten et skambud. – Jordbruket kom med et rimelig og beskjedent krav, likevel viser ikke regjeringe­n vilje å komme dem i møte. I den verdenssit­uasjonen vi står i, må vi sørge for at vi selv produserer all den maten vi kan,sa han til NTB nylig.

Vi tror han har et poeng. Da kan Statens eventuelt velykkede tautrekkin­g de nærmeste dagene i realiteten være ris til egen bak...

 ?? ??
 ?? Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør ??
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway