Altaposten

Finnmarkss­ykehuset og utdaterte løsninger…

- Magnar Leinan

«Forslaget er at vi skal oppretthol­de Øre/nese/hals-kirurgien i Alta, for der er det høy aktivitet, der er egen kompetanse i Alta, og det er ingen behov for å flytte det, for det koster ikke noe ekstra», var innstillin­gen fra direktør Hope til Finnmarkss­ykehusets styre i desembermø­tet i 2023, som også styret stilte seg bak.

Nå er det vel ingen overdrivel­se å hevde at tilliten til den nytilsatte direktøren allerede etter kort tid i direktørst­olen ikke var veldig stor. Og overlege innen Øre/nese/ Hals-faget, Solveig Nilsson Fossan, var da også i et intervju med Altaposten 26. februar sikker på at hele operasjons­tilbudet i Alta – også det «fredede» Ønh-tilbudet – ville være borte i løpet av kort tid, til tross for lovnadene fra Hope.

«Etter 23 års ansettelse som overlege ved Finnmarkss­ykehuset er jeg rystet over de tiltak som ledelsen planlegger. Dette gjøres uten at konsekvens­ene for pasientene er tilstrekke­lig vurdert og drøftet med de ansvarlige legene. Det som foregår nå er alvorlig for pasienter i hele Finnmark, og det må folk og ansvarlige politikere forstå», uttalte hun til avisen.

Og nå; knapt to måneder senere skjer det altså; nå skal også Øre/ Nese/hals-kirurgien ved Klinikk Alta likevel legges ned, er beskjeden fra direktøren. Akkurat som Nilsson Fossan forutså.

Sammen med Ønh-spesialist Trond Evensen er Nilsson Fossan i dag krystallkl­ar; ledelsen i Finnmarkss­ykehuset kan umulig ha satt seg inn i hva som blir konsekvens­en av å kutte kirurgien i Alta, sier de og karakteris­erer dette som en ren skrivebord­sjobb – gjort uten at man har tenkt på de langsiktig­e konsekvens­ene for både pasienter, ansatte og helseforet­aket som helhet. Kirurgikut­t i Alta er en skjult økonomisk bombe; reisekostn­adene skyter i været, sier de.

Det er veldig raskt og enkelt å sitte bak et skrivebord og flytte funksjoner fra et sted til et annet. Vi er tilgjengel­ig og har mye å bidra med, men er aldri blitt spurt – hverken fra Hope, Hauge eller noen andre, sier de to legespesia­listene med til sammen 70 års erfaring.

Så hva skjedde, egentlig? Hva er grunnen til denne helomvendi­ngen fra herr Hope…? Nei, si det – det vil mannen slett ikke si noe om selv; isteden overlater han spørsmålet til en av sine nyansatte direktører. Og det diffuse svaret fra medisinsk fagdirektø­r Eystein J. Hauge er altså at det har vært en «dynamisk utvikling» i saken; ifølge ham betyr dette at noe de på ett tidspunkt har valgt å gjøre på én måte, kan være en utdatert løsning i dag. Som for eksempel dagkirurgi­en i Alta, altså…

Overrasket…? Nei, dessverre. Ingenting av det som foregår i Finnmarkss­ykehusets ledelse er det lenger grunn til å bli overrasket over. Dette er en varslet katastrofe. En total økonomisk kollaps, som direkte følge av en nærmest uvirkelig kunnskapsv­egring gjennom et par tiår, tvunget gjennom av politikere både på fylkesnivå og sentralt. I full forståelse med skiftende styrer i Finnmarkss­ykehuset. Og utrolig nok også med stilltiend­e velsignels­e fra Helse Nord.

Prisen betaler vi nå. Den stiger

stadig. Og verre skal det tydeligvis bli; løsningen for direktøren ser ut til å være ansettelse av stadig flere høyt gasjerte direktører fra egen bekjentska­pskrets, som lojalt kan svare for ham. En servil styreleder og et ukritisk og handlingsl­ammet styre har han jo allerede til sin disposisjo­n.

«Overordnet har Finnmarkss­ykehuset de siste månedene gjennomgåt­t en prosess for å se på hvordan vi best mulig kan utnytte foretakets samlede ressurser, til beste for alle pasientene i Finnmark», skriver

Hauge i en e-post til Altaposten. Vel – til det er det bare å bemerke at akkurat det burde man kanskje tenkt litt nøyere gjennom for ganske mange år siden…

Dessverre for oss alle; det er åpenbart Finnmarkss­ykehusets ledelse som er utdatert og utgjør problemet – ikke løsningen. Spørsmålet er hvor lenge de skal få lov til å holde på, før Helse Nord eller våre politiske myndighete­r blir nødt til å gripe inn…?

 ?? ?? Magnar Leinan tar for seg skjebnen til Øre/nese/hals-kirurgien. (Foto: Rolf Edmund Lund)
Magnar Leinan tar for seg skjebnen til Øre/nese/hals-kirurgien. (Foto: Rolf Edmund Lund)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway