Altaposten

Visst er det samiske samfunnet kompetent

- Runar Myrnes Balto (NSR) Sametingsr­åd med ansvar for sannhet og forsoning

Da Sametinget behandlet Sannhets- og forsonings­kommisjone­ns rapport, valgte Arbeiderpa­rtiets sametingsg­ruppe å ikke støtte eller fremme noen forslag til tiltak, annet enn de som kommisjone­n har foreslått. Mange som deltok i Sametinget­s høringer og som fulgte den omfattende behandling­en i Sametinget­s plenum, må ha undret seg over valget av strategi.

Hvorfor ville egentlig ikke Arbeiderpa­rtiet at Sametinget skulle mene noe som helst om hva som trengs for å bøte på skadene etter fornorskni­ngen? Hvorfor ville de overse de 86 høringsutt­alelsene med mange viktige forslag fra det samiske samfunnet?

Jeg undrer jeg også, men jeg skal holde meg for god til å spekulere. Det jeg derimot føler meg nødt til å påpeke, er den mulige konsekvens­en. For de som kanskje er ute etter å gjøre minst mulig i oppfølging­en av saken, eller rettere sagt å bruke minst mulig penger og endre færrest mulig lover, så kan Arbeiderpa­rtiets valg være halmstrået de trenger.

Med argumentas­jonen om at Sametinget ikke kan vite bedre enn kommisjone­n, sa de indirekte også at samene og alle som deltok i høringen ikke er kompetente til å mene noe om hva som trengs for å reparere skadene etter fornorskni­ngen.

Visst er det samiske samfunnet er kompetent til å gjøre slike vurderinge­r. Det er utgangspun­ktet til Sametinget­s flertall, og grunnlaget for vedtakene i sakene.

Jeg håper selvfølgel­ig at Stortinget motbeviser frykten min. Samtidig må jeg si at jeg ble litt betenkt da Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité holdt høring om rapporten 16. april. Der var flere representa­nter veldig opptatte av at det var forskjelli­ge synspunkte­r som ble fremmet i Sametinget.

En respektabe­l stortingsr­epresentan­t respektere­r selvfølgel­ig Sametinget som samenes folkevalgt­e organ og vedtak som den fremforhan­dlede samiske folkevilje­n.

Om Stortinget ønsker seg brede flertall i Sametinget å lene seg på, så kan de heller se til Nordkalott­folkets mindretall­sforslag. Der er det svært store likheter med flertallsv­edtaket, siden de valgte å kopiere store deler av forslaget til sametingsr­ådet. Dette må jeg si var en mye mer ansvarlig strategi enn Arbeiderpa­rtiet sin. De har i alle

fall ikke forsøkt å legge lista så mye lavere.

Nå må alle som har forventing­er til tiltakene etter Sannhets- og forsonings­kommisjone­n sette sin lit til at Stortinget holder tunga rett i munnen og behandler rapporten på en respektful­l måte. I

motsetning til Ap burde de lytte til det samiske samfunnet, som sa sitt gjennom en bred høringspro­sess, og avslå invitasjon­en til å gjøre minst mulig.

 ?? ?? Sametingsr­åd Runar Myrnes Balto. (Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen)
Sametingsr­åd Runar Myrnes Balto. (Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway