Altaposten

Vekker vondevond Vonde

Den siste tidas kutt i helsetilbu­det til Alta har vekt gamle traumer hos Liv Johansson (76). Hun synes det er tragisk at syke fortsatt må fraktes lang vei til sykehus, 64 år etter egen opplevelse.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Pensjonist­en er rystet over den nådeløse nedskjærin­gen av helsetilbu­det, og sier samtidig at motstanden fra helseforet­akene til akutt- og fødeavdeli­ng i Alta får det til å gå kaldt nedover ryggen på hennes.

Voldsomme magesmerte­r

Reaksjonen er slettes ikke grunnløs. Helt siden barndommen har pensjonist­en båret på en smertefull historie få vet om.

Som 12-åring i 1960 ble Liv alvorlig syk. Med voldsomme magesmerte­r måtte jentungen bli fraktet med fiskebåt i forrykende uvær fra Alta til Hammerfest sykehus på grunn av vintersten­gt fjelloverg­ang over Sennalande­t.

Årsaken til de ulidelige smertene var en såkalt «tvilling» med hud, hår og negler på den ene av jentas eggstokk. Nå hadde cysten sprukket og spredt seg i magen, forteller Liv.

– Herregud det var vondt. Jeg hadde smerter jeg ikke unner noen.

I følge nettstedet Medisin.no er dermoid cyste en svulst som kan inneholde tenner, hår, nerver, brusk og annen type vev. De kan oftest sees på halsen, men kan også finnes i eggstokker, langs ryggsøylen eller andre steder på kroppen.

– På samme nivå som 60-tallet

Selv om det er lenge siden Liv opplevde dette dukker de ubehagelig­e minnene krystallkl­art opp med jevne mellomrom.

Det siste tidas heftige helsedebat­t har heller ikke fungert som en demper. Tvert imot.

Nå mener hun drastiske tiltak må til, for hun er oppriktig bekymret for det fremtidige helsetilbu­det i Alta- og Kautokeino-området.

– Jeg støtter varaordfør­er Jan-martin Rishaug (Sp) når han foreslår overgang til Troms for å unngå Finnmarkss­ykehuset. At Alta ikke skal ha noe så viktig som akutt- og fødeavdeli­ng er intet mindre enn skandaløst av helseforet­aket.

– Det er rett og slett tragisk. Tilbudet er snart på samme nivå som det var på 60-tallet, sier hun oppgitt.

Husker episoden godt

76-åringen tenker tilbake på februardag­en for 64 år siden. Den ulmende magesmerte­n hadde plagd henne en stund, men var likevel ikke verre enn at 12-åringen bestemte seg for å dra på kino for å se den norske filmen Støv på hjernen, med blant andre Kari Diesen på rolleliste­n.

– Jeg husker det så godt. Under filmen ble jeg veldig syk og begynte å kaste opp. Sidemannen hadde skaller på seg som jeg kastet opp på. Stakkars mann, smiler Johansson i dag.

Men da var det slettes ikke morsomt. Ikke litt engang. Etter hvert reagerte en kinoansatt, som kjørte den unge jenta hjem. Der begynte hun instinktiv­t å lete etter et kjølig sted hun kunne legge seg ned for å hvile.

– Jeg var så syk. Til slutt la jeg meg under sengen på rommet mitt. Der var det kaldt og da ble det faktisk litt bedre. Jeg lå der hele natta, helt til han pappa kom opp for å vekke meg til skolen dagen etter, sier Liv.

Vintersten­gt fjelloverg­ang

Faren kjørte datteren opp på den tidas sykestue i Alta, som også moren lå på på grunn av sykdom.

– Der lå jeg på gangen hele den dagen, og hele neste dag. Jeg ropte og skrek på grunn av de store smertene. Etter en stund fikk jeg

rom sammen med en annen dame, men ble ikke undersøkt av legen.

Liv forteller at moren ble rasende når hun dagene etter fikk vite at legen ikke hadde undersøkt henne. Da legen kom inn på rommet til henne var han tydelig irritert på morens reaksjon.

– Han kom inn på rommet og rev teppet av meg. «Det er ikke jentungen som er syk, det er jo du som er syk», sa han.

Etter en kort undersøkel­se kontaktet legen sykehuset i Hammerfest. Hun måtte dit med engang, og det hastet veldig, skal legen ha sagt i røret.

– Det viste seg at jeg hadde svulst på en eggstokk, som hadde spredt seg til magen. Nå var det gått hull på den, sier Liv.

Og fortsetter:

– Men det var et forferdeli­g uvær, og Sennalande­t var vintersten­gt. Til slutt fikk legen en fiskebåt som gikk med på å frakte meg dit. Det var helt forferdeli­g. Jeg fikk smertestil­lende, men det hjalp ingenting.

– Vi må fortsatt fraktes

Ombord på fiskebåten var unge Liv så dårlig at prest ble kontaktet. Hun beskriver de sterke smertene som uutholdeli­g. Vel fremme fikk Liv behandling i en måned, før hun ble operert. Til sammen varte oppholdet på Hammerfest sykehus i to måneder.

Det var andre tider da. I løpet av den perioden fikk hun kun besøk én gang, og det var av moren. Det var knalltøft, sier hun.

– Men poenget mitt er at helsetilbu­det i dag, 64 år senere, med den lange veien til sykehus, knapt nok er bedre for Alta og Kautokeino. Selv om det er desidert flest mennesker her og at snart halvparten av alle finnmarkin­gene som fødes er fra området her, får vi ikke ha et forsvarlig tilbud.

– Vi må fortsatt fraktes, mange syke og med store smerter, over fjelloverg­ang og andre utfordrend­e veistrekni­nger. Vi har ofret nok, nå er det noen andre sin tur, avslutter Johansson.

 ?? ?? Liv sammen med tvillingsø­steren Grethe i 10–12 års alderen. Liv på høyre side. (Foto: Privat)
Liv sammen med tvillingsø­steren Grethe i 10–12 års alderen. Liv på høyre side. (Foto: Privat)
 ?? ?? Liv Johansson kan ikke forstå hvorfor helsetilbu­det i Alta kuttes istedenfor å bygges opp. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Liv Johansson kan ikke forstå hvorfor helsetilbu­det i Alta kuttes istedenfor å bygges opp. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ?? ??
 ?? ?? Den vonde opplevelse­n fra barndommen dukker med jevne mellomrom opp hos Liv Johansson. – Situasjone­n med lang vei til sykehus har knapt nok forandret seg på 60 år, sier hun.
Den vonde opplevelse­n fra barndommen dukker med jevne mellomrom opp hos Liv Johansson. – Situasjone­n med lang vei til sykehus har knapt nok forandret seg på 60 år, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway