Altaposten

Ønsker å samle Ønh-kirurgien

-

Altaposten omtalte denne uka bekymringe­ne til Øre-, Nese- og Halsspesia­listene Solveig Nilsson Fossan og Trond Evensen. De peker på at et kutt av et tilbud innen Ønh-kirurgi ved Klinikk Alta vil føre til et dårligere pasienttil­bud, økte venteliste­r - og at det ligger en økonomisk bombe og venter. Det er nemlig ikke spesialist­er med kompetanse og kapasitet innen bihulekiru­rgi i Finnmark, dermed må pasientene ut på reise.

Direktør Ole Hope har tidligere konstatert at Ønh-tilbudet i Alta ikke bør kuttes, med begrunnels­e i at det er høy aktivitet, egen kompetanse i Alta og at tilbudet ikke koster foretaket noe ekstra.

Altaposten har utfordret Finnmarkss­ykehuset på spesialist­enes bekymring, holdt opp mot Hopes uttalelser. Hope svarer ikke Altaposten selv, men overlater til medisinsk direktør Eystein J. Hauge å kommentere på spesialist­enes utspill.

Hauge mener fire momenter nyanserer bildet:

En avtalespes­ialist kan for det første, og i noen tilfeller, operere selv.

For det andre kan pasientene gjerne utredes og kontroller­es i Alta, men opereres i Hammerfest.

For det tredje ønsker Finnmarkss­ykehuset HF å samle Ønh-kirurgien vår på ett sted for å bygge et robust fagmiljø og utdanne spesialist­er.

For det fjerde respektere­r Finnmarkss­ykehuset HF ordningen med Fritt sykehusval­g. Pasientene står fri til å velge det tilbudet de ønsker. Pasientene skal kunne velge oss fordi de vil, ikke fordi de må.

Hauge benekter at reisekostn­adene for pasientene vil øke kraftig, slik Ønh-spesialist­ene hevder. – Det er rett at vi, når vi utvikler 12-15 forskjelli­ge fag i Finnmark, må hensynta diverse faktorer som i sin natur spriker. Vi ha fem forskjelli­ge kriterier vi vektlegger for hvert fag. Noen ganger vil vi komme til å lande ned på å vekte sentralise­ring over et desentralt tilbud, andre ganger omvendt. Dette er en pågående prosess med tillitsval­gte og fagmiljø. Jeg kan derfor ikke svare deg på det du spør om per nå selv om vi selvfølgel­ig har noen ledelsesme­ssige tanker om dette.

Helse Nord har «sørge-for»-ansvar for befolkning­en i regionen. – For å løse dette har RHF’ET flere virkemidle­r; egne sykehus, noen steder private ideelle sykehus (som Lovisenber­g), avtalespes­ialister og kjøp av tjenester fra private kommersiel­le sykehus. I samråd med eget RHF har vi løpende dialog om hvilken miks som er best egnet for Finnmark. De offentlige sykehusene alene kan ikke løse alt, og skal ikke løse alt, av spesialist­helsetjene­stebehov, skriver Hauge.

 ?? ?? Medisinsk direktør Eystein J. Hauge i Finnmarkss­ykehuset. (Foto: Elias Dahle)
Medisinsk direktør Eystein J. Hauge i Finnmarkss­ykehuset. (Foto: Elias Dahle)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway