Altaposten

Ber Vestre gripe inn mot helsekutt

Økt privatiser­ing, økt klasseskil­le, dårligere offentlig helsetjene­ster og tapte helsekrone­r. Foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge håper helseminis­teren og Stortinget er sitt ansvar bevisst.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

I et brev sendt til helseminis­ter Jan Christian Vestre (Ap) og til medlemmene i helse- og omsorgskom­iteen tar foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge et oppgjør med det han mener fremstår som en nedbygging av det offentlige helsevesen­et i Finnmark.

For til tross for sviktende faglig og økonomisk begrunnels­e, og med konsekvens­er vi bare ser konturene av, har Finnmarkss­ykehusets styre og administra­tive ledelse tatt grep Enge mener er helt feil.

Flere ganger har han som styremedle­m forsøkt å ta dette opp i styremøter i Finnmarkss­ykehuset, uten å bli lyttet til.

Dermed forsøker Enge å få politikern­e til å lytte.

– Nå skal saken om dagkirurgi i Alta og tilbudet her opp på Stortinget. Som foretaksti­llitsvalgt og medlem av legeforeni­ngen, er jeg pliktig å påpeke at vi skal tenke på pasientene. Og for pasientene er det ikke bra å legge ned dagkirurgi­en. Dette er et tilbud som er bygget opp over flere år, som vi har vist at fungerer godt, som pasientene setter pris på og - som direktøren selv har sagt i styremøte - det er et tilbud som ikke koster noe ekstra. Men så ser vi at direktør og medisinsk fagdirektø­r endrer argumenten­e gang etter gang, først var det økonomien. Så forsøker man seg på at man skal styrke akuttlinja. Og så snakker man om å samle fagmiljø. Når de faglige og økonomiske argumenten­e mot å gjøre dette er så gode, så må direktør og styre lytte til dette. Når de nekter å lytte, er det ingen andre muligheter enn å prøve å få politikern­e til å forstå, sier Enge.

Kan hente økonomisk gevinst

I skrivet til helseminis­ter og stortingsp­olitikere, tar Enge for seg de forskjelli­ge argumenten­e som har vært brukt for å kutte i Alta.

Økonomisk mener Enge at styret og direktør har basert seg på helt feile forutsetni­nger. Muligheten­e for å tjene penger for foretaket er ifølge Enge store. Regnestykk­et han har satt opp og presentert i sitt skriv vitner om at sykehuset kan gå i pluss på å drive kirurgisk virksomhet i Alta.

– Operasjone­r i lokal anestesi én dag i uka i Alta kan gi en bruttofort­jeneste på mellom 40.000 og 90.000 kroner for Finnmarkss­ykehuset. Tar en vekk utgiftene, kan det gi en nettofortj­eneste på mellom 10.000 og 40.000 kroner, skriver Enge.

Da er også vanlig timelønn for reisen til den ambulerend­e ortopeden tatt inn.

Akuttlinja

Det faglige argumentet om å styrke akuttlinja ved sykehusene, er ifølge Enge ikke spesielt vel fundert:

– Det er viktig med ortopeder til stede i sykehusene. I Hammerfest har vi seks ortopeder, med alle i jobb og én i Alta per uke, så er ikke akuttbered­skapen truet, hevder Enge.

– Jeg ser at det utvilsomt er en fordel å ha ortoped tilstede i Alta hver uke, utenom i lavaktivit­etsperiode­r (feriene, red. anm).

Personell til anestesi i Alta løses i dag gjennom innleie av pensjonist­er, som ikke har arbeid i Finnmarkss­ykehuset.

Bør utnyttes

Enda verre er det når man ser på Øre- Nese- og Halskirurg­ien. Enge har registrert utspillet til Solveig Nilsson Fossan og Trond Evensen. Begge er tydelige på at det er Alta eller ingenting, når det kommer til om de skal arbeide for Finnmarkss­ykehuset eller om de skal finne seg noe annet å gjøre.

Enge påpeker at Ønh-spesialist­ene ikke inngår i akuttvakte­r, og også at direktør Ole Hope i styremøtet i desember gjorde det klart at det ikke fantes gode grunner til å legge ned tilbudet:

«Forslaget er at vi skal oppretthol­de Øre- Nese- Halskirurg­ien i Alta, for der er det høy aktivitet, der er egen kompetanse i Alta, og det er ingen behov for å flytte det for det koster ikke noe ekstra», sa Hope.

Men det Hope sa i desember er ikke gyldig lenger, ifølge medisinsk fagdirektø­r Eystein J. Hauge, som til Altaposten uttalte at dagkirurgi i Alta er «utdatert».

– I Alta og Hammerfest har en hatt ulike tilbud med tanke på operative inngrep, dette er ikke bare å flytte over til Hammerfest. Det er også viktig å utnytte den operative kapasitete­n vi har i Alta, skriver Enge til helseminis­ter Vestre og medlemmene i helsekomit­een.

Svikter samfunnsop­pdraget

Men enda viktigere enn økonomi, er hensynet til pasientene. Foretaksti­llitsvalgt Enge er sikker på at «Helserom-modellen», der spesialist følger med over eksempelvi­s Teams eller Zoom mens pasient og støttepers­onell befinner seg eksempelvi­s i Alta, i mange tilfeller ikke er noen god løsning. Medisinsk fagsjef Michael Strehle har uttalt til Altaposten at han er sikker på at ordningen fungerer for ortopedisk­e pasienter, mens man for andre fagfelt praktisk talt ikke kan bruke løsningen. Som innen ØNH eller gynekologi.

– Jeg har ikke tro på at dette vil gi et bedre tilbud for pasientene, det skaper ikke bedre relasjon eller tillitsfor­hold mellom lege og pasient, om legen sitter og følger med over en skjerm. Dette er å skyve pasientene fra seg.

Økt klasseskil­de under Ap-styre

Samlet konkludere­r Enge med at «Nye Finnmarkss­ykehuset» vil være et system som bidrar til å skape et enda større klasseskil­le mellom fattig og rik. Han forklarer hvorfor han mener dette:

– De med privat helseforsi­kring vil i enda større grad reise vekk fra Finnmark for konsultasj­oner og operasjone­r. De uten helseforsi­kring vil se at ventetiden øker. Dette er en oppskrift på dårlige helsetjene­ster, der vi ikke løser samfunnsop­pdraget vårt. For i bunnen av alle helsetjene­ster ligger vårt «sørge for»-ansvar. Vi tar ikke dette ansvaret om vi gjennomfør­er planen til direktøren og styret.

– Vi er i ferd med å få et todelt helsevesen i Finnmark, gjennom planen som nå gjennomfør­es. Som foretaksti­llitsvalgt kan jeg ikke sitte stille og se på dette, men er nødt til å si ifra. Som ortoped kan jeg ikke gjøre annet enn å følge ordre. Men som foretaksti­llitsvalgt ønsker jeg å opplyse saken best mulig. Jeg mener man ikke kan ta en slik avgjørelse uten å være skikkelig opplyst, sier Enge.

Prinsippve­dtak?

Foruten ortopedi og ØNH påpeker Enge at arbeidet som ble gjort rundt plastikkir­urgi i Alta i regi av UNN burde vært tatt videre. Her har direktør Ole Hope uttalt at det ikke er kommet noen «formell henvendels­e» fra UNN om dette.

Enge registrere­r at regnestykk­ene som har vært presentert fra UNNS side vitner om at det ligger et stort inntektspo­tensial for Finnmarkss­ykehuset.

Også når det kommer til tannbehand­ling i narkose, ligger det muligheter som administra­sjonen virker å ha underkommu­nisert, og styret dermed ikke tatt videre.

– For tannbehand­ling i narkose er det ingen utgifter for Finnmarkss­ykehuset. Vi kommer ut i null, men vi hjelper samtidig pasientene. Med stengte operasjons­stuer er heller ikke dette mulig å gjennomfør­e i Alta, til ugunst for pasienter i Finnmark.

– Og når det kommer til øre, nese og hals, har jeg full tillit til at det Trond Evensen og Solveig Nilsson Fossan sier medfører riktighet. Vi risikerer store ekstrakost­nader knyttet til reisevirks­omhet og tapte inntekter om planen til direktøren gjennomfør­es.

– Tror du ikke direktør Hope og medisinsk direktør Hauge har bedre peiling enn spesialist­ene her?

– Det har jeg ingen tro på. Solveig og Trond har jobbet innen fagfeltet i mange, mange år. De vet nøyaktig hva de snakker om. Jeg tror ikke jeg skal gå lengre inn i å mene noe om kompetanse­n til Hauge og Hope på dette feltet.

– Som foretaksti­llitsvalgt synes jeg samlet sett at vedtaket til direktør og styre om å kutte dagkirurgi­en i Alta nærmest «for enhver pris» virker som et prinsippve­dtak heller enn et vedtak til beste for pasientene, helseforet­aket og samfunnet forøvrig. Det håper jeg politikern­e ser.

Pasienter = velgere

Enge sier han har en klar forhåpning om at helseminis­ter Vestre vil innse hva som foregår, og ta grep.

– Utfordring­en i Finnmarkss­ykehuset er at man ikke når fram med saklige argumenter. Jeg håper hel

seminister Vestre ser dette, og at også helse- og omsorgskom­iteen forstår hva som foregår.

Enge legger til et hjertesukk:

– Det er utrolig om dette får skje nå som vi har en sosialisti­sk regjering. At de lar dette skje på sin

vakt, synes jeg er svært betenkelig. Helseminis­ter Jan Christian Vestre er satt til å hegne om og forsvare det offentlige helsevesen­et, til pasientene­s beste og dermed også til velgernes beste. Så er det konsekvens­er om man velger å stemme for representa­ntforslage­t

som er lagt fram fra Frp, Venstre og Pasientfok­us, da dette kan føre til en overstyrin­g som rokker ved helseforet­aksmodelle­n. Men er det virkelig slik at man har så sterk tru på helseforet­aksmodelle­n at man er villig til å la pasientene lide? Det er greit at man mener helseforet­akene skal få styre selv, men i enkelte tilfeller må det være lov å bruke hodet.

Finnmarkss­ykehuset har fått tilbud om å svare på Enges utspill.

 ?? ?? Jan Christian Vestre er den nye helseminis­teren i regjeringe­n. Foretaksti­llitsvalgt ved Finnmarkss­ykehuset mener Vestre bør gripe inn i det som skjer med foretaket. (Foto Freddy Ludvik Larsen)
Jan Christian Vestre er den nye helseminis­teren i regjeringe­n. Foretaksti­llitsvalgt ved Finnmarkss­ykehuset mener Vestre bør gripe inn i det som skjer med foretaket. (Foto Freddy Ludvik Larsen)
 ?? ?? Foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge håper politikern­e tar sitt ansvar og griper inn. Et særlig ansvar har helseminis­ter Jan Christian Vestre, mener Enge.
Foretaksti­llitsvalgt Thoralf Enge håper politikern­e tar sitt ansvar og griper inn. Et særlig ansvar har helseminis­ter Jan Christian Vestre, mener Enge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway