Altaposten

Lykken rullet på etter drømmebryl­lup

Nylig feiret Cato Tubez og Lise Holm Tubez sølvbryllu­p. I 1999 fikk endelig paret bryllupet de ønsket seg. I full offentligh­et!

- Av: Rune Østlyngen Av Rune Østlyngen redaksjone­n@altaposten.no

– Jeg skjønte ingenting. Cato hadde organisert alt uten at jeg mistenkte noe som helst, forteller Lise i dag. Og ja; paret er fortsatt godt gift!

Full pakke

24. april 1999 ville alle få med seg hvilken «gærning» som skulle fri til sin kjære i rulletrapp­a på Parksenter­et. Det var nemlig avslørt, uten å nevne navn, gjennom en sak i Altaposten to dager tidligere.

– Så klart jeg var der. Jeg ville jo også se hvem som skulle gifte seg, sier Lise og ler.

Men bak frieriet lå det uendelig mye lyging fra samboer Catos side. Mer om det lenger ned. Dagen ble til som et slags reklamestu­nt fra senterets side. Derfor fikk paret påspandert det aller meste. Frisør, klær, ringer, mat og overnattin­g. Alt dekket.

– Vi måtte betale cirka 5000 kroner for alkoholen. Det var det nemlig ikke lov til å gi bort, forklarer Cato. I dag ser paret tilbake på bryllupet med blanke øyne. – En dag vi aldri kommer til å glemme. Helt fantastisk, slår de fast.

Uker med løgner

For Catos del, som var baker hos Svendsens bakeri på den tiden, gikk mye av tiden i ukene før bryllupet med til planleggin­g - og løgner. Om hverandre. – Huff, ja. Det måtte til for at ikke Lise skulle lukte lunta. Men det gikk jo fint, sier han fornøyd.

Lise hadde ymtet frempå om bryllup. De hadde vært kjærester fra 1980 da Cato var 18 og hun 19, og nå nærmet de seg slutten av 30-årene.

– Jeg sa at når vi har bygd hus, så kan vi gifte oss. Huset i Skaialuft sto ferdig i 1996, så hvis jeg skulle holde løftet mitt, måtte jo noe skje. Så kom jeg over en reklame på TV Finnmark. Om en åpnbar

rose med en ring inni. Et opplegg som Parksenter­et reklamerte for. Jeg tok kontakt med Tove Pettersen på Alta bok- og papirhande­l på senteret og sa jeg var interesser­t. Et par dager etter ringte de meg. Nå var opplegget utvidet med frieri i

rulletrapp­a, med påfølgende vielse tre timer etterpå. Jeg sa så klart ja. Dette måtte bli bra, mye bedre enn et klassisk frieri med en åpnet ringboks på en av de lokale restaurant­ene, tenkte jeg.

Men så måtte invitasjon­er sendes ut, kaker planlegges, riktig antrekk til han - og henne - plukkes ut. Mat og drikke ordnes og alt annet som trengtes. Alt uten at hun fikk snusen i at noe var på gang.

– Hun ville på hyttetur til Bollo den helga med kolleger fra Åsen barnehage. Det måtte jeg avverge, for det ble vanskelig å få henne ned derfra på lørdag. Så jeg fant opp et liksom-opplegg i Tromsø vi kunne bli med på. Dagen før ble så klart dette avlyst, men da var hun jo hjemme, så da ble det tur på Parksenter­et i stedet.

Det store sjokket

Lise måtte overtales til å bli med da dagen kom.

– Jeg tenkte at i lille Alta får jeg vel høre hvem som giftet seg, så det var kanskje ikke så viktig å dra dit

likevel, sier hun og humrer. Men til Parksenter­et bar det likevel.

I trappa på Parksenter­et ble paret høytidelig «presentert» for folkemengd­en, riktignok uten navn. – Så tok Cato steget frem og gikk opp i trappa. Da kom det store sjokket. Det var oss to det var snakk om. Jeg ville rømme, men det var fullpakket med folk, så det var bare en vei jeg kunne bevege meg. Jeg havnet oppi trappa jeg også, og svarte så klart ja til frieriet, skynder hun seg å understrek­e.

Så bar det rett til frisøren og videre til sminking. Alt timet og tilrettela­gt.

– Cato hadde til og med plukket ut pene klær i riktig størrelse. Alt falt i smak. Han hadde vært så flink med alt. Et drømmebryl­lup. Han hadde til og med ordnet med forlovere. Vårt vennepar Willy og Alfhild Hågensen stilte så klart opp, roser hun.

Og tre timer senere, klokken 15 sto de der igjen. Ved rulletrapp­a. Området var omgjort til en slags kapell. Prest i Frikirka, Lloyd Tryland, loste vielsen i havn. Og siden har de vært hverandres største støttespil­lere i livet.

– Ja, vi har hatt det veldig godt. Vi har vel som alle andre møtt på noen motbakker, men alt i alt hatt det fantastisk fint, understrek­er paret.

24. april i år feiret de faktisk sølvbryllu­p. 25 år som mann og kone.

Mer tid til hverandre

Cato har forresten belgisk avstamming. Pappa Maurice kom til Alta på 1950-tallet hvor han traff Catos mor Alfhild.

I dag er deigene fra Svendsens bakeri byttet ut med sikkerhets­kontrollen på flyplassen for Cato som forøvrig uttaler etternavne­t med stum z. – Jeg er det som omtales som sikkerhets­kontrollør. Så ja, når du skal ut og reise, så sjekker jeg at alt som skal gjennom sikkerhets­kontrollen er innenfor kravene, bekrefter han.

Lise, datter av Sverre og Liv Holm, jobbet i godt over 20 år ved Åsen barnehage, men valgte å gå av som pensjonist i fjor sommer.

– Så deilig å ha fri, jeg elsker det selv om jeg elsket jobben min i barnehagen også, påpeker hun.

Også Cato trapper nå ned på arbeidsmen­gden.

– I juli går jeg ned til 50 prosent stilling. Jeg må prøve dette med å jobbe mindre før jeg går helt av, flirer han. – Men altså, vi har planlagt dette prosjektet økonomisk. Det skal bli veldig godt å jobbe mindre og få mer tid sammen.

Familien vokser

Etter at sønnene Christian (42) og Even (37) flyttet hjemmefra ble det i overkant god plass i huset i Skaialuft. Etter noen år med grubling,

fant paret det mest hensiktsme­ssig å selge i 2013.

– Det ble jo mye hus som skulle holdes i orden. Derfor syntes vi det ble mer praktisk å bo i leilighet. Derfor kjøpte vi en bolig i Tollevikbe­rgan. Det har vi ikke angret

på. Vi stortrives, slår Lise fast. I 2020 kjøpte de også hytte ved Kviby.

– Der er vi så ofte vi kan. Nesten hver helg, et nydelig sted, forteller Cato.

Da paret giftet seg i 1999 var søn

nene 17 og 12 år gamle. I dag er de begge voksne og har egen barn. – De har gitt oss fire nydelige barnebarn. Christian har Johanne på 10 og Fredrik på ni år, mens Even har Lina på 10 og Sverre på åtte år, røper den stolte bestemora Lise. Når det gjelder Cato og hans fa

milie i Belgia, har han i årenes løp truffet dem flere ganger.

– Men det begynner å bli en stund siden vi møtte dem nå. Derfor reiser hele gjengen her nedover neste sommer. Det blir veldig trivelig å sees igjen, det blir litt for sjelden vi treffes dessverre.

 ?? ??
 ?? ?? Cato Tubez og Lise Holm ga hverandre et tydelig ja under vielsen ved rulletrapp­a på Parksenter­et mens familie, venner og tilfeldige kunder på senteret rørt fulgte med på vielsen for 25 år siden. (Faksimile: Altaposten, 26. april 1999)
Cato Tubez og Lise Holm ga hverandre et tydelig ja under vielsen ved rulletrapp­a på Parksenter­et mens familie, venner og tilfeldige kunder på senteret rørt fulgte med på vielsen for 25 år siden. (Faksimile: Altaposten, 26. april 1999)
 ?? ?? I dag er Christian og Even blitt voksne og har skjenket besteforel­drene Cato og Lise fire nydelige barnebarn. (Foto: Privat)
I dag er Christian og Even blitt voksne og har skjenket besteforel­drene Cato og Lise fire nydelige barnebarn. (Foto: Privat)
 ?? ?? Overraskel­sen var enorm for Lise, men for Cato, foreldre og forloverne Willy og Alfhild Hågensen var alt planlagt i minste detalj. (Foto: Privat)
Overraskel­sen var enorm for Lise, men for Cato, foreldre og forloverne Willy og Alfhild Hågensen var alt planlagt i minste detalj. (Foto: Privat)
 ?? ?? Endelig er pappa Cato og mamma Lise Tubez rette ektefolk. Sønnene Christian og Even er så stolte av foreldrene. (Foto: Privat)
Endelig er pappa Cato og mamma Lise Tubez rette ektefolk. Sønnene Christian og Even er så stolte av foreldrene. (Foto: Privat)
 ?? ?? Cato Tubez hadde planlagt alt til overraskel­sesbryllup­et i 1999. Selv klærne til kona Lise hadde han plukket ut. (Foto: Privat)
Cato Tubez hadde planlagt alt til overraskel­sesbryllup­et i 1999. Selv klærne til kona Lise hadde han plukket ut. (Foto: Privat)
 ?? ??
 ?? ?? Det var stor oppstandel­se da bryllupet fant sted i rulletrapp­a. Her blir ekteparet Holm Tubez intervjuet av NRK etter vielsen på Parksenter­et. (Foto: Privat)
Det var stor oppstandel­se da bryllupet fant sted i rulletrapp­a. Her blir ekteparet Holm Tubez intervjuet av NRK etter vielsen på Parksenter­et. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway