Altaposten

KAMPEN OM HISTORIEN (6)

-

Den eneste beskytning mellom soldater i Alta bataljon mot soldater i Trønderbat­aljonen som er bekreftet av begge sider, er den beskytning­en som i en kort periode fant sted mellom soldater fra to tropper fra kp 3 i Alta bataljon og soldater fra 4. lag i tropp 1 av kp 1 i Trønderbat­aljonen. Denne beskytning­en er erkjent av begge parter og som Jan P Pettersen selv skriver; «kom som følge av omstendigh­etene» og som aldri noen «er blitt bebreidet for».

Påstanden om ytterliger­e beskytning fra Alta bataljon som Pettersen gjør seg til talsmann for kan vanskelig betegnes som annet enn grove spekulasjo­ner og beskyldnin­ger mot soldatene i Alta bataljon. Pettersen avviser at beskytning­en fra nord overfor Moangården­e kan ha kommet fra den tyske geværtropp­en som var ledet av oberfeldwe­bel Hoffmann og skulle «angripe østover og trekke opp i lia overfor bygdeveien». Han begrunner det med at det må antas at dens ankomst var «en tid etter at angrepet startet». For meg virker det svært lite sannsynlig at angrepet på Moangården­e startet før disse soldatene var kommet fram. Og det faktum at soldater fra denne gruppen tidlig på morgenen åpenbart befant seg ved Storslette­lva, nærmere en kilometer lenger øst, bør sees som en bekreftels­e på det. Dette gjelder selvsagt de fem tyske soldatene som var i skuddveksl­ing med Johannes Røsdal og Ole Solem da de var ved Storslette­lva like etter at de var angrepet på gården til Per Sørensen. (Jfr. artikkel 4).

Den udokumente­rte uttalelsen fra Sverre Nordmo, som Pettersen siterer på s. 121, om at Einar Fjelldal i 1990 skal ha sagt at han hadde vært nede mot Moan-gårdene denne natten og at han da «hadde fått ordre om å skyte på husene en halv meter over grunnmuren», virker for meg lite troverdig. Fjelldal har både i jubileumsh­efte i 1990 og boka om Alta bataljon i 1996 skrevet om sine opplevelse­r på Narvikfron­ten og har da aldri oppgitt at han var nede ved Moangården­e ved 5-tiden. Han har oppgitt at han var i en patrulje ved midnatt og det virker lite sannsynlig at han også var med kl. 04.00. Pettersen har heller ikke gitt opplysning­er om når, til hvem og i hvilken tilknytnin­g uttalelsen eventuelt er gitt. Kan det eksempelvi­s ha vært at en eventuell slik «ordre» kan ha blitt gitt før den første patruljen ble sendt ut ved midnatt og da om hvordan de skulle skyte mot husene dersom det var konstatert at en gård var besatt av tyskere?

Påstanden fra Pettersen om at det var soldater for Alta bataljon som i stort omfang har skutt mot bebyggelse­n på Moan etter at tyskerne angrep gårdene, og ikke den tyske troppen som hadde fått denne oppgaven, er vanskelig å tolke som annet enn nok en konspirasj­on og udokumente­rt påstand fra Pettersen. Motivet synes også her å være et ønske om å undergrave det gode ettermælet som bataljonss­jef Dahl og Alta bataljon hadde etter kampene på Narvikfron­ten. Det beklagelig­e er at legaliseri­ngen av denne undergrave­nde virksomhet­en i betydelig grad har sitt utgangspun­kt i Krigsmusee­t i Narvik. Etter at den nye bestyreren ved Narvik krigsmuseu­m, Ulf Eirik Torgersen, overfor Altaposten 30.10. 1998 ga sin støtte til den kritikken som avtroppend­e bestyrer fra årene 1982-1998, Nils Ryeng, i flere leserinnle­gg hadde framsatt mot Dahl og Altabatalj­on, ble det åpenbart legalt i Narvik å kritisere den innsatsen finnmarkin­gene hadde ytt i 1940. I følge Altaposten 30.10.1998 sa Torgersen: «Det hele har gått fra sannhet til oppskrytin­g av bataljonen. Vi som institusjo­n stiller oss bak Ryeng i denne saken».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway