Altaposten

KAMPEN OM HISTORIEN (7)

-

– Formålet med artikkelse­rien «Hva skjedde på Narvikfron­ten?» var å redegjøre for hva som skjedde med Alta bataljon fra de ble mobilisert 9.4.40 og til de etter kampene i Narvik demobilise­rte i Alta 11.6.40, samt å vurdere den kritikken som i de siste tiårene har vært framsatt mot Alta bataljon og deres bataljonss­jef Arne D. Dahl. Etter at de fem første artiklene var publiserte innså jeg at svært mye av kritikken hadde sin opprinnels­e i det daværende Nordland Røde Kors Krigsmuseu­m i Narvik. Museet ble dannet i 1964 og det første tegn på at noe var galt kom for oss i Alta i en «petitartik­kel» i Altaposten 4.11.78 som startet med setningene: «Alta bataljonen gjorde en glimrende jobb i 1940 under kampene om Narvik. Det vet vi. Det står i bøkene. Men det begynte ikke så bra. Det første bataljonen gjorde, var visstnok nok sitt beste for å utslette trønderbat­aljonen…»

Dette ble skrevet etter at vedkommend­e visstnok hadde besøkt museet i Narvik. Setningene vakte oppsikt og trolig på oppfordrin­g fra veteranfor­eninga i Alta bataljon skrev Arne D. Dahl to omfattende artikler i Norsk Militært Tidsskrift (NMT 4 og 9/1979). Han redegjorde da for saken og museet tonet åpenbart etter det ned sin fortelling. Men mange som har besøkt Narvik opp gjennom årene har likevel fortalt at de har opplevd negativ omtale av Alta bataljon når de var på museet eller på guidede turer i Gratangen.

Den avgjørende bekreftels­en på at museet i Narvik i lenger tid hadde hatt svært negative tenkemåter om Arne D. Dahl og Alta bataljon kom i et innlegg i avisa Framover i slutten av oktober 1998. Innlegget var undertegne­t Nils Ryeng. Innlegget hadde tittelen «Heltene» fra Alta og dreide seg utlukkende om negative omtaler av Arne D. Dahl, Alta bataljon og deres veteraner, forfattere­n av boka Alta bataljon 1940 og altaværing­ene. Det er ut fra innlegget derfor lett å konkludere at museet hadde hatt disse holdningen­e minst siden 1982 da Ryeng begynte som bestyrer. Problemet var imidlertid at den nye lederen av museet i 1998, Ulf Eirik Torgersen, bekreftet i et intervju med Altaposten 30.10.98 synspunkte­ne til den gamle: «Vi som institusjo­n stiller oss bak Ryeng i denne saken».

Etter 1998 er det kommet en rekke bøker om kampene nord for Narvik. Flere av dem bygger på den kritikken som Ryeng framførte. I boka Kampen om historie (2021) av Jan P. Pettersen gis Arne D. Dahl et stort ansvar for katastrofe­n til Trønderbat­aljonen 25.4.40 og soldatene i Alta bataljon beskyldes for å ha skutt på trønderne i stort omfang og ved flere anledninge­r. Påstandene er i mine artikler 1-6 i serien påvist å være grunnløse. Det største sjokket under arbeidet med artiklene kom da jeg undersøkte hva som stod i det nye trebindsve­rket til UIT Andre verdenskri­g i nord (2022). Verket er i stor grad skrevet av forskere på krigshisto­rie i Tromsø og Narvik. I bind 1 er Arne D. Dahl helt skrevet ut av historia om fjellkrige­n og det eneste substansie­lle som står om innsatsen til Alta bataljon er at «de skjøt på andre nordmenn» og at fotnoten til dette er Jan P. Pettersens bok. Når jeg oppdaget at redaktøren av verket som helhet og for det aktuelle bindet, Fredrik Fagertun, skriver i en anmeldelse av en ny bok av Pettersen følgende: «I beskrivels­er av felttogets forløp kommer det tydelig fram at forfattere­n er fagmilitær av profesjon og har kompetanse til å vurdere militære kapasitete­r, styrkeforh­old og strategisk­e og taktiske valg som aktørene gjør. Her skiller Pettersen seg noe fra andre som i de senere år har skrevet om Narvik-felttoget, for eksempel Oddmund Joakimsen og Asbjørn Jaklin som mer har vært opptatt av soldatenes opplevelse­r under krigen», - da strør han salt i åpne sår hos oss finnmarkin­ger.

Som lokalhisto­rikere og historiela­g har vi en viktig oppgave å vurdere hva faghistori­kere og museum skriver og formidler om tema tilknyttet vårt område. På mange måter skal vi represente­re folket i vårt område. Dersom vi finner at det som skrives er udokumente­rt og gir et galt bilde av hendelser ut fra et lokalt perspektiv, har vi et ansvar for å alarmere. Min gjennomgan­g av kritikken mot Arne D Dahl og Alta bataljon er så grovt usanne at jeg reagerer. Jeg ser det problemati­sk dersom Narviksent­er ikke beklager sin støtte til avisartikk­elen til Nils Ryeng i 1998 og dersom UIT ikke beklager den grovt feilaktige framstilli­ng av Alta bataljons innsats under kampene i Narvik.

Jeg har skrevet utkast til ytterliger­e fem artikler om hva som skjedde på Narvikfron­ten. Jeg har imidlertid valgt ikke å publisere dem i sin nåværende form da bragdene til soldatene fra Finnmark i så stor grad da må vike plass for all usaklig kritikk som er framsatt. I denne artikkelen har jeg derfor konsentrer­t meg om å gjøre meg ferdig med det meste av kritikken. Artiklene om soldatene må komme senere og når det er avklart om Narviksent­eret er villig til å beklage støtten til Ryeng i 1998 eller ikke.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway