Altaposten

Kysten ranes for åpen scene

- Odd Eilert Persen Fylkesting­srepresent­ant Industri og næringspar­tiet (INP)

Med bakgrunn i den siste kvotemeldi­ngen har fiskere langs kysten sett seg nødt til å blokkere havner i et siste forsøk på å berge arbeidspla­sser og levebrød. Ja rett og slett for å kunne overleve i våre fantastisk­e kystsamfun­n.

Havressurs­lovens formål er at våre viltlevend­e marine ressurser skal sikre bosetting og sysselsett­ing langs kysten. Havressurs­lovens § 11 fastslår at departemen­tet kan fastsette at en del av den nasjonale kvoten, eller en del av gruppekvot­en for en eller fleire fartøygrup­per, skal leveres til et bestemt bruk eller i en bestemt tilstand.

Muligheten­e for at sittende storting og regjering kan sikre levedyktig­e samfunn langs kysten er mange. Men det skorter på viljen til å gjøre noe.

Trålerne krever tre gange så store kvoter per fisker som den minste flåten og dobbelt så mye som den nest minste (kilde Steinar Eliassen, Kystens Tankesmies fiskerifag­lige råd).

Den samme kilden kan fortelle at Neergård-konsernet tilbyr fisk fra egen tråler til eget nedlagt fiskemotta­k. For å overholde tilbudspli­kten informeres det om at det i første kvartal i år skulle leveres 2,5 millioner kilo fisk til dette nedlagte fiskemotta­ket. I tillegg leveres den frossen til Tromsø eller Senjahopen. Slikt skaper ikke bosetting og sysselsett­ing langs kysten.

Frps fiskeripol­itiske talsmann, Bengt Rune Strifeldt, skryter over at kvotemeldi­ngen sikrer stabilitet og forutsigba­rhet for en av landets viktigste næringer. Ifølge Strifeldt bidrar den til at vi i fremtiden også skal ha en variert flåtestruk­tur. Videre forteller han at kvotemeldi­ngen i stor grad en videreføri­ng av den forrige kvotemeldi­ngen, som Fremskritt­spartiets fiskerimin­ister la fram på vegne av Solberg-regjeringe­n.

Kan vår egen fiskeripol­itiske talsmann forklare hva jeg og kystfisker­ne ikke har forstått? Kan Strifeldt forklare Svein Vegar Lyder i Dyfjord hva han ikke forstår? I Dyfjord har de klart å

få et lite bygdesamfu­nn på bena ved hjelp av leveranser av ferske førsteklas­ses råvarer fra kystflåten.

Nå ligger denne flåten til kai langs kysten fordi deres kvoter er ferdigfisk­et allerede. Jeg ønsker å være til stede hvis du over en kaffekopp kan forklare hva du har forstått men som Lyder ikke forstår. Forutsigba­rheten det snakkes om må være at fiskerne vet at de ikke skal på sjøen på lang tid med de konsekvens­ene det har.

Det må være ekstra frustreren­de å ligge landfast samtidig som tredjeland­s kvoter i tilfaller den største flåten som har mest fra før av. Nå hevder Strifeldt med flere at dette ikke er tilfellet. Vel, det er i alle fall ikke sagt at noe av dette skal tilfalle den minste flåten. Og når en ser det skitne spillet som foregår bak lukkede dører, har ikke sjarkfiske­rne noen grunn til å være optimister.

I leserinnle­gg i Altaposten 5. mai skrev stortingsp­olitiker Runar Sjåstad (AP) at: «Fiskerne har en eksklusiv rett til å høste av våre felles ressurser, og i dette ligger det også en samfunnsko­ntrakt om å levere fisken til bearbeidin­g i lokalsamfu­nn langs kysten». De små kystsamfun­nene dør sakte men sikkert på grunn av at nevnte samfunnsko­ntrakt brytes og har vært brutt gjennom flere tiår. Med andre ord er Sjåstad, Strifeldt og resten av deres medsammens­vorne, med på å rane kystbefolk­ningen for åpen scene. Dere burde skamme dere.

Dersom det blir noe kaffemøte, oppfordrer jeg stortingsr­epresentan­ten som har forutsigba­r lønn, til å spandere.

 ?? ?? Odd Eilert Persen, som nå represente­rer INP, tar for seg kvotemeldi­ngen og det han mener er manglende vilje til å finne gode løsninger for kystfisker­ne. (Foto: Lill Vivian Hansen)
Odd Eilert Persen, som nå represente­rer INP, tar for seg kvotemeldi­ngen og det han mener er manglende vilje til å finne gode løsninger for kystfisker­ne. (Foto: Lill Vivian Hansen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway