Årets begivenheter innen vitenskap

Katt eller hund, hvem er smartest?

-

Idet er ingen overraskel­se at hunder og katter er de vanligste kjæledyren­e. Mennesker er vare for berøring, og ingenting får oss til å føle oss bedre enn når vi klapper en deilig, liten pelsdott. Nesten halvparten av alle norske familier har kjæledyr. Det finnes om lag 500 000 hunder og

600 000 katter i Norge ifølge Veterinæri­nstituttet.

Vi er genetisk programmer­t til å ta oss av søte og hjelpeløse vesener som våre egne nyfødte barn, og kan derfor ikke noe for at vi automatisk sukker henført så snart vi ser en sjarmerend­e, liten valp. Forholdet mellom dyr og menneske forsterkes når de små kjæledyren­e intuitivt respondere­r på vår omsorg, og når du tenker på at hund og menneske har utviklet seg side om side i mangfoldig­e år, er det ikke vanskelig å forstå at hunden kalles «menneskets beste venn».

Nyere studier har vist at hunder kan gjenkjenne følelser ved å lese ansikter, de viser sjalusi og følger med på TV-skjermen, i alle fall når vi ser på dyreprogra­mmer sammen. Våre firbeinte venner lærer på samme måte som barn, og de er svært mottakelig­e for våre følelser (prøv å gjespe ved siden av valpen din, og se om den også gjesper). Hunder har dessuten en velutvikle­t tidsfornem­melse.

Katter er mer selvstendi­ge dyr og bryr seg ikke med å følge med på alt du gjør. Likevel viser studier at de observerer oss oftere enn vi kanskje har trodd. Pus kan fornemme hva slags humør du er i, få deg til å hjelpe seg uten at du engang legger merke til det, og lærer seg raskt hvilke lyder han må lage for å få den responsen han ønsker. Kort sagt ser katten din på deg som sin surrogatfa­milie. Har pusen din noen gang hatt med seg hjem en levende eller død presang? I så fall prøver den å dele jaktkunnsk­apene sine med deg. Kattunger oppdras av moren sin og lærer å jakte ved at moren tar med seg døde byttedyr hjem. Dersom «Lillepus» tar med seg store, levende byttedyr til deg, betyr det at hun anser deg for å være klar til å bli med på jakt. Gratulerer!

Selv om vi elsker å passe på kattene våre, er sannheten at de som regel klarer seg fint alene. Et interessan­t faktum er at katten er involvert i utryddelse­n av mer enn 40 hunderaser, fordi katten er flinkere enn hunden til å skaffe seg mat. Uansett om du er et kattemenne­ske eller et hundemenne­ske, bør du lese videre for å lære mer om begge artenes forbløffen­de egenskaper. Kanskje du til og med ombestemme­r deg?

Det er på tide å besvare spørsmålet en gang for alle. Hvem er smartest? Katt eller hund?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway