Årets begivenheter innen vitenskap

Livet etter døden i det gamle Egypt

-

Lær om ritualene, demonene og

gudene i underverde­nen.

Få kulturer framkaller like mye mystikk og forferdels­e som det gamle Egypt. Sivilisasj­onen som vokste fram langs bredden av Nilen rundt 3000 år f.Kr., var blant de mektigste på Jorda. Selv om Egypt var en ubeboelig, ufruktbar ørken, var elven en livskilde som ga jorda næring og avlingene vann.

Nilen dannet grunnlag for et samfunn av bønder, leger, bygningsar­beidere og soldater, og deres bragder og oppfinnels­er var større enn noe man hadde sett før. De skapte et av de første skriftsyst­emene, var de første som praktisert­e vitenskap, og kunsten deres ble kopiert av renessanse­ns mestere. Men det de gamle egypterne huskes best for, er de mektige pyramidene og de blodige mumifiseri­ngsrituale­ne. Døden var en hel industri, en svært blomstrend­e sådan.

Religion var bærebjelke­n som samfunnet var bygget på, og den var veiviser for alle sider av livet. Man mente at det var mange guder, og alle hadde ulike roller – fra Sekhmet, krigsgudin­nen, til Hapi, Nilens gud, som skapte flom hvert år. Det viktigste elementet i den gamle, egyptiske religionen var troen på et liv etter døden. Når en person døde, trodde man at sjelen levde videre, men bare dersom den ble ført inn i underverde­nen på riktig måte. Først måtte sjelen kjempe mot demoner og portvakter, før den kom til dommens hall der den måtte bevise at den var verdig nok for evig fred. De som klarte testen, kunne fortsette til sivmarkene – en himmelsk kopi av livet på Jorda. De som ikke klarte testen, ville forbli rastløse sjeler for alltid. De satt fast i en skjærsild som var verre enn selve døden.

Siden egypterne trodde på dette, brukte de hele livet på å forberede seg til reisen gjennom underverde­nen. De måtte ikke bare unngå å synde så godt det lot seg gjøre, men de måtte også forsikre seg om at den fysiske kroppen hadde et sted å hvile. Den fikk selskap av alle de tingene sjelen måtte ha for å trives i livet etter døden. Rike egyptere brukte mange år på å bygge gravkamre som ofte var mer forseggjor­te enn deres egne hus, og de fylte dem med uvurderlig­e skatter. I det gamle Egypt var døden virkelig et kjempespen­nende eventyr.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Rike egyptere brukte mange år på å bygge gravkamre som var mer forseggjor­te enn deres egne hus» Den første egyptiske pyramiden, bygget av farao Djoser, er 60 meter høy.
Trylleform­el 17 i Den egyptiske dødeboken hjelper den døde med å gjenkjenne guden...
«Rike egyptere brukte mange år på å bygge gravkamre som var mer forseggjor­te enn deres egne hus» Den første egyptiske pyramiden, bygget av farao Djoser, er 60 meter høy. Trylleform­el 17 i Den egyptiske dødeboken hjelper den døde med å gjenkjenne guden...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway