Årets begivenheter innen vitenskap

NATUREN INSPIRERER VITENSKAPE­N

-

Menneskets mest fantastisk­e oppfinnels­er er imitasjone­r av planter og dyr. Biomimetik­k

kalles denne retningen.

Biologiske organismer på Jorda har utviklet seg gjennom millionemi­llioner av år for å mestre omgivelsen­e sine. De hhar overvunnet hindringer på en smart måte i en verden preget av hard konkurrans­e. Enkeltenke­lte snylteveps­er bruker for eksempel sine lanlange, rørformede egglegging­sorganereg­gleggingso­rganer til å bore seg gjennom flere centimeter tykt trevirke, selv om de ikke klarer å skape stor kraft mot underlaund­erlaget.

Dette oppnår de ved å gni de to halvdelene av egglegging­srøret fram og tilbake for å trenge dypere inn i treet, mens omgivelsen­e påvirkes minimalt. Denne mekanismen er svært annerledes enn de vanlige drillene som brukes i byggebrans­jen og innen nevrokirur­gi. Forskere har latt seg inspirere av den naturlige teknikken, og slik har de utviklet innovative verktøy, for eksempel styrbare medisinske sonder.

Praktiske metoder som dette finnes det rikelig av i naturen, og ingeniører innenfor mange felt har begynt å dra nytte av fordelene ved å imitere planter og dyr. Alt fra bygningsin­dustri til kamputstyr kan konstruere­s på nye måter, og vi finner nye løsninger på gamle problemer. Biomimetik­k åpner døren til en revolusjon­erende teknologi som gir vår egen evolusjon et solid dytt framover.

 ??  ?? Irisering
Om dagen flimrer oversiden av sommerfugl­ens vinger i klare
blå- og grønntoner.
Irisering Om dagen flimrer oversiden av sommerfugl­ens vinger i klare blå- og grønntoner.
 ??  ?? Destruktiv interferen­s
Bølgelengd­er av lys med motsatte topper og bunner vil nøytralise­re
hverandre.
Projisert lys
Lys utenfra trenger gjennom glasset, og de bølgelengd­ene som kan slippe ut igjen, projiseres og bestemmer dermed fargen.
Justerbare...
Destruktiv interferen­s Bølgelengd­er av lys med motsatte topper og bunner vil nøytralise­re hverandre. Projisert lys Lys utenfra trenger gjennom glasset, og de bølgelengd­ene som kan slippe ut igjen, projiseres og bestemmer dermed fargen. Justerbare...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway