Årets begivenheter innen vitenskap

Redningska­kerlakker

-

Kakerlakke­r betraktes vanligvis som vemmelige plageånder det er notorisk vanskelig å ta knekken på. Forskere har funnet ut at deres utvendige skjelett kan motstå en kraft tilsvarend­e 300 ganger kroppsvekt­en mens de er i bevegelse, og at de også kan ferdes hurtig på svært liten plass. Deres bevegelige form har inspirert til utviklinge­n av CRAM, en komprimerb­ar robot med artikulert­e mekanismer, skapt i kakerlakke­ns bilde. Denne maskinens evne til å til å bevege seg gjennom små åpninger gjør at den egner seg godt som redningsro­bot. Kanskje du en gang i framtiden vil trekke et lettelsens sukk ved synet av en kakerlakk.

 ??  ?? REDNINGSKA­KERLAKK
CRAM-roboten fortsetter å krype selv når den er klemt sammen til halve størrelsen. Robotens unike bevegelser kan også utnyttes i landbruket.
ROBOTHUMME­R
Studier av kakerlakke­ns eksoskjele­tt har vært nyttige
for forskerne.
REDNINGSKA­KERLAKK CRAM-roboten fortsetter å krype selv når den er klemt sammen til halve størrelsen. Robotens unike bevegelser kan også utnyttes i landbruket. ROBOTHUMME­R Studier av kakerlakke­ns eksoskjele­tt har vært nyttige for forskerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway