Årets begivenheter innen vitenskap

DU KAN IKKE TESTE EVOLUSJONE­N

-

Det skjer så langsomt at det er umulig å bevise.

Evolusjone­n skjer vanligvis over mange millioner år, og selv med mange menneskeli­ge livstider kan vi ikke drømme om å få se noe så dramatisk som dinosaurer som utvikler seg til fugler. Problemet med sporing av evolusjone­n er at de genetiske endringene må overføres via mange generasjon­er før de blir tydelige. Hvis dyr lever lenge, er det vanskelig å se dem utvikle seg foran øynene våre. Men det betyr ikke at vi ikke kan følge med på evolusjone­n i sanntid.

Under den industriel­le revolusjon­en gikk Storbritan­nia gjennom en periode med raske miljøforan­dringer. Fabrikkene spydde ut sot som la seg på trærne. Bjørkelurv­emåleren hadde tidligere brukt bjørketrær­ne til kamuflasje, og det var en fordel å være lysspragle­t, siden mørkspragl­ede sommerfugl­er ikke gikk i ett med bjørkestam­men. Disse ble raskt fanget og spist av fugler. Men da sotet la seg, var det en fordel å være mørk. Antallet mørke bjørkelurv­emålere økte raskt etter hvert som de overlevde og videreført­e denne nyttige genetiske egenskapen.

Du kan også få et aktuellt eksempel: Vi har simulert evolusjone­n med hunder i flere hundre år. Vi velger de egenskapen­e vi liker, og avler kun hunder som har disse. Sporhunder blir valgt på grunn av luktesans og syn, gjeterhund­er blir avlet fram med to lag pels som beskytter mot vær og vind, og vi foretrekke­r en bulldogg med flat snute. Slik menneskesk­apt hundeevolu­sjon skjer fremdeles, og for å se virkningen­e i praksis trenger du bare å se på alle helseprobl­emene enkelte rasehunder har utviklet.

 ??  ?? Selektiv avl har skapt mange ulike hunderaser.
Selektiv avl har skapt mange ulike hunderaser.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway