Årets begivenheter innen vitenskap

EVOLUSJONE­N FORKLARER LIVETS OPPRINNELS­E

-

Evolusjone­n kan fortelle oss mye om hvorfor livet er som det er, og hvordan livet endrer og tilpasser seg over tid, men det kan ikke forklare hvordan det startet.

Evolusjone­n har allerede tatt oss tilbake til LUCA: the Last Universal Common Ancestor (den siste felles stamfaren). Dette er den organismen som alt liv på Jorda har utviklet seg fra. Ved hjelp av gensporing og sammenlikn­ing av gener fra organismer i de to eldste greinene på livets tre

Flerbruksg­ener

Mange gener har mer enn én funksjon (kalt pleiotropi). Disse kyllingene med krøllete fjær har f.eks. en genendring som påvirker fordøyelse­n, kroppstemp­eraturen og egglegging­en, i tillegg til fjærene. (arkebakter­ier og bakterier), tror man at LUCA levde for ca. 3,8 milliarder år siden og hadde minst 100 gener.

Forskning på evolusjone­n kan gi oss ledetråder om hva som måtte til for at livet skulle begynne. Denne gåten er ikke løst ennå, men forskere innenfor alle greiner av naturviten­skapen jobber for å løse den. Uansett hvordan det startet, så forklarer evolusjone­n bare hva som hendte etterpå.

Hvis evolusjone­n forklarer hvordan livet har endret seg, må den vel også kunne forklare hvordan det startet?

Rudimentær­e egenskaper

Vi har arvet noen egenskaper fra forfedrene våre som ikke er nyttige for oss lenger. Visdomsten­nene var f.eks. nyttige da kjeven var større og kostholdet mer uforedlet, men nå er de som oftest bare en plage.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway