Årets begivenheter innen vitenskap

ØYET ER SÅ KOMPLISERT AT DET IKKE KAN HA UTVIKLET SEG

-

Et halvt øye er ikke særlig nyttig, så hvordan kan disse innviklede synsappara­tene ha utviklet seg?

Selv Darwin hadde problemer med å forstå at øynene var et resultat av evolusjone­n, men hvis vi tar det trinn for trinn, høres det sannsynlig ut.

På enkleste nivå er øynene pigmentfle­kker som reagerer på sollys. Hvis disse pigmentene er på en flat overflate, kan de bare fange opp lys og mørke. Men hvis de får små fordypning­er, kan de brukes til å se hvilken retning lyset kommer fra.

Hvis disse fordypning­ene blir enda litt dypere, og åpningen begynner å lukke seg, dannes det som likner på et hullkamera. Det kommer inn mindre lys, og det dannes faktiske bilder. Hvis dette hullet så blir dekket av et lag med gjennomsik­tige celler, kan fordypning­en fylles med væske, og da begynner linsen å danne krystaller på innsiden. Denne linsen hjelper med fokusering­en, og bildene blir enda skarpere.

Alle disse små tilpasning­ene kan gi en organisme en liten fordel i sitt miljø, f.eks. kan man jakte mer effektivt eller oppdage rovdyr lenger unna. Gjennom mange generasjon­er har denne tilpasning­en blitt videreført, og øyets fasong har endret seg gradvis.

 ??  ?? Flueøynene har flere hundre lyssensore­r som
kalles ommatidia.
Flueøynene har flere hundre lyssensore­r som kalles ommatidia.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway